Άγρια κόντρα της Δημοτικής Αρχής με τον Ιάσωνα Φωτήλα | dete

Άγρια κόντρα της Δημοτικής Αρχής με τον Ιάσωνα Φωτήλα

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής Mega Σαββατοκύριακο, της Κυριακής 27/3/2016, ο βουλευτής του Ποταμιού, Ιάσωνας Φωτήλας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «(...)Στην Πάτρα, για παράδειγμα, ο Δήμαρχος είναι αριστερός και πάρα ταύτα βγήκε και είπε ότι εμείς εδώ δεν τους δεχόμαστε, θα τους δώσουμε δυο κουβέρτες, θα τους δώσουμε και λίγο φαΐ, και θα τους στείλουμε στην Ειδομένη (...)».

To ότι ψεύδεται  ο κ. Φωτήλας είναι το λιγότερο που μπορούμε να του καταλογίσουμε!  Είναι γνώστη και κρυστάλλινη  η θέση  του Δήμου Πατρέων, που  αποτελεί και απόφαση πρόσφατα του Δημοτικού Συμβουλίου μας  και στην οποία σας παραπέμπουμε.

Ο εν λόγω βουλευτής γνωρίζει καλά τις θέσεις μας. Ίσως έχει πληροφορηθεί και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει ο Δήμος και ο λαός της Πάτρα  σε πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που  διαχρονικά υποδαυλίζουν και ξεδιπλώνουν Νάτο και Ε.Ε. τους ακρογωνιαίους πυλώνες «της εθνικής γραμμής» την όποια και υποστηρίζει .

Σαν βουλευτής  της ''εθνικής γραμμής” για το προσφυγικό προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο – μαύρο. Αφού είναι αυτή η γραμμή που βρήκε την υλοποίησή της μέσα από την πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. μια συμφωνία που  σφραγίζει  και επίσημα  τα σύνορα για τους πρόσφυγες,  παραβιάζει την συνθήκη της Γενεύης  για  τους πρόσφυγες, μετατρέπει  την χώρα σε χωματερή προσφύγων και μεταναστών, hot spot για να διαλέγουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια φτηνό εργατικό δυναμικό.

Στα λόγια  αλληλέγγυοι στο δράμα των προσφύγων, στην πράξη όμως συμμετέχουν σε κάθε βήμα, υπογράφουν και εφαρμόζουν αποφάσεις της Ε.Ε., συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις,  που οξύνουν το πρόβλημα της προσφυγιάς.

Όχι τυχαία, ο ίδιος βουλευτής σε ομιλία του σε πρόσφατη ημερίδα, πρότεινε το πρώην εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στην Πάτρα  για τη δημιουργία ''χώρου φιλοξενίας''!  Ένα χώρο εντελώς ακατάλληλο. Για όποιον έχει αμφιβολία τον  παραπέμπουμε στις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, για τα προβλήματα και τους κινδύνους για την δημόσια υγεία που προκαλεί η συγκέντρωση αμίαντου στο χώρο.  Εξυπηρετεί όμως απόλυτα την λογική της Ε.Ε. που προασπίζει ο κ. Φωτήλας ''να στοιβάζουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όπως νάνε   αρκεί να μην φαίνονται'', την οποία έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, και στην εν λόγω εκπομπή.

Είναι φανερό ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη και για τις αιτίες του προσφυγικού και για την αντιμετώπισή τους. Εκ διαμέτρου αντίθετη θέση και αντίληψη για το τι σημαίνει αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους λαούς του Ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Είναι αλήθεια κύριε Φωτήλα ότι και στην αντίληψη και στην πρακτική και για τους πρόσφυγες είμαστε η Μέρα και είστε η  Νύχτα!

 

Στα ψέματα και τις συνειδητές διαστρεβλώσεις του κ. Φωτήλα, θεωρούμε σκόπιμο να ξαναδώσουμε στη δημοσιότητα μέρος της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα.

(...) Η θέση μας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ανοιχτών και δημοσίων , προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων , που θα λειτουργούν με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτές τις δράσεις να μην υπάρχει καμία εμπλοκή ΜΚΟ, που και ο ρόλος μερικών είναι τουλάχιστον ύποπτος. Δημιουργεί ερωτηματικά το τελεσίγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης, που ζητά από τους δήμους να καταγράψουν και να αποστείλουν τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τους.           

  Σε αυτά τα κέντρα, να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, εγκύους, ΑΜΕΑ, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων.

(...)

 

 

Για τον σκοπό της προσωρινής φιλοξενίας μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετασκευαστούν υποδομές του κράτους, του δημοσίου, του Υπουργείου Αμύνης και άλλων οργανισμών, όπως π.χ. αχρησιμοποίητα κτήρια του δημοσίου, ξενοδοχεία, ανενεργά στρατόπεδα,  κατασκηνώσεις που δεν χρησιμοποιούνται, με κριτήριο πάντα την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Με έναν τέτοιο προσανατολισμό θα μπορούσε να λειτουργήσει χώρος προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή μας, ώστε να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες και να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια.

(...)

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει σταθερά την αλληλεγγύη της, γιατί συμμετέχει ενεργά στην πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των επεμβάσεων και των βομβαρδισμών, από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Στηρίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, γι αυτό και αντιτίθεται στη δημιουργία κέντρων κράτησης και hot Spot.

Καλούμε τον λαό της Πάτρας να συνεχίζει να εκφράζει την αλληλεγγύη του απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να παλέψει ενάντια στις αποφάσεις κυβέρνησης και Ε.Ε., ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ και των μηχανισμών της Ε.Ε. στα σύνορα, , που οδηγούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και στο μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Για την απευθείας μεταφορά τους από τις γειτονικές χώρες πρώτης υποδοχής και την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Για να σταματήσει το αίσχος του Πειραιά, του Ελληνικού, της Ειδομένης και να υπάρξουν ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους και όχι των διάφορων ΜΚΟ - επιχειρήσεων ή ύποπτων ΜΚΟ.

Ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τους πολέμους, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την φτώχεια, τα μαζικά κύματα μεταναστών.

          Να απομονώσει τους φασίστες και ναζιστές , τη Χρυσή Αυγή, που εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα από τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, διαδίδουν την αποκρουστική θεωρία τους.

 

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους!