Αξιολόγηση και προσφυγικό πιέζουν την κυβέρνηση -Το αγκάθι των «κόκκινων δανείων» | dete

Αξιολόγηση και προσφυγικό πιέζουν την κυβέρνηση -Το αγκάθι των «κόκκινων δανείων»

Επείγουσα λύση στα δύσκολα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και της διαχείρισης του προσφυγικού αναζητεί η κυβέρνηση, αφού η ατζέντα της διαφθοράς από μόνη της δεν αρκεί για να δώσει ανοχή και αντοχή στο κυβερνητικό σχήμα.

Η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ ή 5,4δις ευρώ, ώστε να φέρει σε πέρας το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί με τα κόκκινα δάνεια να αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι». Ενδεικτική των επιδιώξεων του Μαξίμου είναι η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ότι και στα "κόκκινα δάνεια" «πρέπει να υπάρξει τώρα λύση», στο πνεύμα και στο γράμμα της συμφωνίας του Ιουλίου.

Απαρτία από βδομάδα

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ένα εικοσιτετράωρο πριν επιστρέψουν οι θεσμοί. Προκειμένου δε, να οργανωθεί ακόμα καλύτερα ο τελικός γύρος των συζητήσεων με το κουαρτέτο, συνεδριάζει σήμερα -μέσω τηλεδιάσκεψης- το Euroworking.

Τα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης φιλοδοξούν να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «μέχρι τις 22 Απριλίου», η οποία και θα οδηγήσει στην έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και στα θετικά, όπως υποστηρίζουν, μηνύματα για την πορεία της οικονομίας. Από βδομάδα, λοιπόν, ξεκινούν οι συζητήσεις με τους δανειστές με πάγιο στόχο της κυβέρνησης να παραμένει η ενιαία και όχι η τμηματική αξιολόγηση.

Μηνύματα στο ΔΝΤ

Πρόβλημα εξακολουθούν να αποτελούν τα "κόκκινα δάνεια" με τους θεσμούς να επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της δευτερογενούς αγοράς των «κόκκινων δανείων».

Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες το ΔΝΤ επιμένει να πουλούνται ακόμα και τα δάνεια που εξυπηρετούνται προκειμένου το "πακέτο" για τα ξένα funds που θα τα αγοράσουν να γίνουν πιο ελκυστικά.

Επ’ αυτού, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σχολίασε πως «οιοσδήποτε επιθυμεί να αλλάξει τη συμφωνία θα πρέπει πρώτον να βγει να το υποστηρίξει δημόσια, να πείσει κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών να την αλλάξουν και δεύτερον να θεμελιώσει το επιχείρημά του, πράγμα που το βλέπω ακόμα πιο δύσκολο».

Με βάρκα την ελπίδα...

Μέσα σ’ όλα αυτά, το προσφυγικό παραμένει φλέγον ζήτημα με τις ροές να παραμένουν αμείωτες και ταυτόχρονα να δημιουργούνται πλέον καθημερινά άγρια επεισόδια σε καταυλισμούς.

Η κυβέρνηση μοιάζει, πάντως, να βαδίζει προς το άγνωστο, με ένα γενικό στόχο ο Πειραιάς και η Ειδομένη να αδειάσει άμεσα, στη χειρότερη περίπτωση μέχρι το Πάσχα.

Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, σημειώνουν ότι «η μεταφορά των ανθρώπων θα γίνεται στα πρότυπα της μεταφοράς στην Κυλλήνη», με το σκεπτικό ότι τις επόμενες μέρες θα έχουν δημιουργηθεί και οι υπόλοιπες θέσεις φιλοξενείας.