ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας: Συγκέντρωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

11.09.2020 / 8:06
Χωρίς-τίτλο-6

Η ανακοίνωση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας:

Όλοι-ες στη συγκέντρωση αλληλεγγύης το Σάββατο 12/09 στις 12:00 στην πλατεία Γεωργίου

Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ Μόριας απείλησε τις ζωές χιλιάδων προσφύγων. Την ευθύνη για τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ της Μόριας που οδήγησαν στην πυρκαγιά την έχει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Μηταράκης.

Η κυβέρνηση από την εμφάνιση της πανδημίας άφηνε τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έκθετους χωρίς ενημέρωση και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Οι πρόσφυγες ζούσαν μέσα σε απίστευτο συνωστισμό σε σκηνές και κοντέινερ, σε ανθυγιεινές συνθήκες χωρίς πρόσβαση σε επαρκές νερό και είδη υγιεινής και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ανάλογες εικόνες είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και στο λιμάνι της πόλης όπου πρόσφυγες και μετανάστες διαβιώνουν σε άθλιες συνθήκες στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια. Η μόνη μέριμνα που υπήρξε από πλευράς της πολιτείας ήταν η απομάκρυνση με επιχείρηση-σκούπα από το λιμάνι εκατοντάδων προσφύγων την περασμένη εβδομάδα, για την «αποκατάσταση της τάξης». Ανάλογη ήταν και η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης μετά το κάψιμο της Μόριας στέλνοντας 3 διμοιρίες ΜΑΤ στο νησί της Λέσβου. Το μόνο που είχε να τους προσφέρει η κυβέρνηση είναι η άγρια καταστολή και ο ρατσισμός, ανοίγωντας με αυτό τον τρόπο την πόρτα σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις συμμοριών κατά των προσφύγων, όπως γίνεται στη Λέσβο με την ανοχή και την κάλυψη της Αστυνομίας.

Η ανακοίνωση από τον Μηταράκη για τη μετατροπής της δομής σε κλειστή, την στιγμή που υπήρχαν κρούσματα κορονοϊού έφτασαν μέσα στο ΚΥΤ, προκάλεσαν δικαιολογημένο φόβο και οργή σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που ένοιωσαν ότι τους οδηγούσαν σε αφανισμό.

Την ρατσιστική κυβερνητική πολιτική σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών πρέπει να τη σταματήσουμε. Η μετατροπή των καμπ με κρούσματα κορονοϊού, με κατασταλτικά μέτρα, σε κλειστές δομές οδηγεί σε εξάπλωση της πανδημίας και σε θανάτους. Η άμεση εκκένωση τους και η ένταξη των προσφύγων σε σπίτια και κλειστά ξενοδοχεία και δομές μέσα στις πόλεις, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και μαζικά τεστ, είναι η μόνη λύση.

Η κυβέρνηση που αφήνει τα σχολεία, τα εργοστάσια, τη συγκοινωνία, τα γηροκομεία έκθετα στη πανδημία καθώς επιλέγει να διασώζει τα κέρδη των επιχειρήσεων αντί τις ζωές των ανθρώπων, που επιλέγει να δίνει δισεκατομμύρια για φρεγάτες αντί για νοσοκομεία, σχολεία, δομές φιλοξενίας προσφύγων και προσλήψεις σε νοσοκομεία, σχολεία και δήμους είναι η ίδια που παίζει το χαρτί του ρατσισμού και του εθνικισμού για να αποπροσανατολίσει την οργή του κόσμου.

Απαιτούμε :

–   Άμεση επίταξη ξενοδοχείων για να μείνουν όλοι οι πρόσφυγες της Μόριας. Ίση αντιμετώπιση προσφύγων και ντόπιων. Αποζημίωση όλων των προσφύγων και των ντόπιων που πλήγηκαν από την πυρκαγιά.

–    Να καταργηθούν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να μη γίνει κανένα νέο κλειστό στρατόπεδο, ούτε στη Μόρια, ούτε πουθενά. Απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά. Κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

–    Προγράμματα για στέγαση όλων των προσφύγων σε κατοικίες μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας. Αξιοπρεπείς συνθήκες στα κέντρα υποδοχής, όχι στον υπερσυνωστισμό, τον εγκλωβισμό και τη γκετοποίηση.

–    Μέτρα προφύλαξης των προσφύγων από τον κορονοϊό με συνθήκες υγιεινής και παροχή μέσων προστασίας, χωρίς συνωστισμό στους χώρους διαμονής, με τροφή και αξιοπρεπή στέγαση. Τεστ και μέτρα για την περίθαλψη και νοσηλεία των νοσούντων όπως και για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

–    Τώρα όλα τα προσφυγόπουλα να ενταχτούν στα σχολεία. Δικαιώματα στη μόρφωση, την υγεία, την εργασία για όλους.

–  Να μπει φραγμός στην πολεμική προπαγάνδα, να μην υποθηκευτεί το μέλλον μας για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών. Άμεσος τερματισμός του πολέμου στη μέση Ανατολή. Καμιά εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Καμία εμπλοκή των φαντάρων στην καταστολή των προσφύγων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα