Ανοιχτή επιστολή Αχτσιόγλου σε Λαγκάρντ-Δεν δεχόμαστε περικοπές στις συντάξεις

Ανοιχτή επιστολή στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απευθύνει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου εστιάζοντας στις απαιτήσεις του ταμείου για τις περικοπές στις συντάξεις.

Ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας η κ. Αχτσιόγλου σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times με τίτλο «Οι Ελληνες συνταξιούχοι τα βγάζουν πέρα ήδη οριακά», σημειώνει ότι η εμμονή του ΔΝΤ για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή  και εξηγεί ότι μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για τις συντάξεις το περασμένο έτος, η συνολική κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από 9% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ο μέσος όρος της ευρωζώνης αφορά αποκλειστικά το κόστος της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος και όχι το σύνολο των δαπανών. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι περίπου 5% του ΑΕΠ.

Κάνει λόγο για παραπλανητική σύγκριση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τονίζει ότι η διαφορά δεν σχετίζεται με ένα γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς είναι αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, παράλληλα με τη σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Καλεί το ΔΝΤ να εξετάσει άλλες περιοχές των κοινωνικών δαπανών, όπου η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου και διευκρινίζει ότι οι  συντάξεις στην Ελλάδα λειτουργούν ως υποκατάστατο για άλλα σημεία του δικτύου κοινωνικής προστασίας, συμπληρώνοντας τα κενά τους.

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι αλλού στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι το 43%των συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερο από 660 ευρώ το μήνα.

Απευθυνόμενη στην κ. Λαγκάρντ, καταλήγει  «Στο Νταβός η κ. Λαγκάρντ ζήτησε σε εγρήγορση για την αυξανόμενη ανισότητα και τη φτώχεια, καλώντας τους πολιτικούς "να σκεφτούν πώς να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια". Το να επιμένεις σε περαιτέρω περικοπές συντάξεων, την ώρα που οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν μόλις και μετά βίας αρκετά για να ζήσουν, δεν είναι σίγουρα ο τρόπος για την αντιμετώπιση της δημόσιας δυσαρέσκειας».