ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΚΑΝΕ ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΜΑΣΤΟΥ -Ξεσηκώθηκε και το «Αλμα Ζωής» από το δημοσίευμα | dete

ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΚΑΝΕ ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΜΑΣΤΟΥ -Ξεσηκώθηκε και το «Αλμα Ζωής» από το δημοσίευμα

Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΟΣΜΟΣ με τον Πατρινό δικηγόρο (άνδρα) που πήγε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι γυναίκες του δικηγορικού συλλόγου μαζί με το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ για ψηλάφηση μαστού από τον γνωστό ογκολόγο κ. Κούκουρα. Ωστόσο προκλήθηκε και η αντίδραση του «Αλματος Ζωής» που θεώρησε ότι το ρεπορτάζ μας είχε να κάνει με την «ιατρική» πλευρά του ζητήματος. Το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ ανακοίνωσε τα εξής:

«Με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόσμος», το οποίο, φωτογραφίζοντας συμπολίτη μας, δημιουργεί αλγεινές και εσφαλμένες εντυπώσεις περί του δικαιώματος των ανδρών να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση μαστού, ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας, καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια στιγματισμού της προσωπικότητας ιδίως σε ζητήματα που αφορούν τις ενέργειες πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτές χρησιμοποιούνται επιτηδευμένα για την δημιουργία τάχα «πικάντικων» ιστοριών.

Ο Σύλλογός μας δραστηριοποιείται επί 20, σχεδόν, χρόνια στην πόλη της Πάτρας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σε κάθε ενημερωτική εκδήλωση, σε κάθε ευκαιρία, τονίζει πως ο καρκίνος του μαστού αφορά και τους άνδρες. Είναι πλέον διεθνώς επιστημονικά παραδεδεγμένο και αποδεδειγμένο ότι ο καρκίνος του μαστού όχι μόνο πλήττει και τους άνδρες, αλλά και ότι η έκβαση του σε αυτούς, έχει χειρότερη πρόγνωση από τις γυναίκες, και κυρίως οφείλεται στην καθυστέρηση ή επιφύλαξη τους να προσέλθουν για διαγνωστικές εξετάσεις, επειδή οι περισσότεροι αγνοούν την πιθανότητα να νοσήσουν.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, τι είναι αυτό που δικαιολογεί τις εκφράσεις «σάλος» και «απίστευτο περιστατικό» ή που «διεγείρει» κουτσομπολιά στην κίνηση ενός άνδρα να προσέλθει για ψηλάφηση. Οποιαδήποτε έκφραση ή αναπαραγωγή στιγματισμού και δη όταν αφορά ενέργειες πρόληψης από ασθένειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και θα βρίσκει τον Σύλλογο πάντοτε αντίθετο.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, παρακαλούμε για την άμεση δημοσίευση επανορθωτικού κειμένου από την εφημερίδα που εμμέσως αποδέχεται και ενθαρρύνει τον στιγματισμό, αφήνοντας ανεπίτρεπτα υπονοούμενα. Η φιλοξενία του παρόντος δελτίου τύπου σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης θα βοηθήσει στο να μεταδοθεί το μήνυμα πως η πρόληψη σώζει ζωές, γυναικών και ανδρών. Κανένας άνδρας δεν πρέπει να διστάζει προσερχόμενος για κλινική εξέταση μαστού και κανείς δεν έχει δικαίωμα να ειρωνεύεται την κίνηση αυτή»!

 

Η απάντηση του «Κόσμου»!

Προφανώς και οι άνδρες μπορούν να κάνουν εξέταση μαστού, αφού και σε αυτούς μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος! Βέβαια σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία πρόκειται για κάτι σπάνιο αφού στις 200 γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού αντιστοιχεί μόνο ένας άνδρας. Αυτό που αναδείχθηκε μέσα από το ρεπορτάζ είναι το έντονο «κους κους» στο Δικαστικό Μέγαρο από την στιγμή που στην εκδήλωση ανταποκρίθηκαν 23 δικηγορίνες… και ένας δικηγόρος! Αυτό προκάλεσε ποικίλα σχόλια και όχι… σε κάποια γειτονιά, αλλά στο Δικαστικό Μέγαρο μεταξύ επιστημόνων δικηγόρων! Αρα ουδεμία σχέση με εμάς τα όσα αναφέρει το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ. Ολοι αντιλαμβανόμαστε το «πνεύμα» των συζητήσεων που έγιναν και καλό θα είναι το «ΑΛμα Ζωής» τις δράσεις του οποίου και ο «Κόσμος» έχει αναδείξει πολλάκις να αντιλαμβάνεται με μεγαλύτερη «ευρύτητα» ένα τέτοιο θέμα και να μην στέκεται μόνο στην ανάγνωσή του με «επιστημονική – ιατρική» ματιά! Αλλωστε η εφημερίδα μας δεν ανεφερε κάτι ψευδές! Ας «καταδικάσει» το «ΑΛμα Ζωής» και τους δεκάδες δικηγόρους που το συζητούσαν… από την πρώτη κιόλας ημέρα που συνέβη.