Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Μοναδική μου στόχευση ο Δήμος Πατρέων»- Ανοίγει τα «χαρτιά» του και επιβεβαιώνει το σενάριο για ΡΑΠ | dete

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Μοναδική μου στόχευση ο Δήμος Πατρέων»- Ανοίγει τα «χαρτιά» του και επιβεβαιώνει το σενάριο για ΡΑΠ

To όνομά του κάνει εδώ και καιρό κύκλους στα πηγαδάκια και τα δημοσιογραφικά γραφεία. Ο λόγος είναι κυρίως … δημοτικός. Ο γιατρός Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, πρώην δήμαρχος Μόβρης και επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιζόμενοι Πολίτες» στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες στην κούρσα της διαδοχής του Κώστα Σπαρτινού στη ΡΑΠ, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας των δύο παρατάξεων, η οποία καταβάλλεται προσπάθεια να διευρυνθεί με την σύμπραξη και άλλων δημοτικών δυνάμεων.

- Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου- 

Οι αυτοδιοικητικοί της ΡΑΠ διατείνονται ότι ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος μπορεί να έχει πέρασμα σε περισσότερους από έναν πολιτικούς χώρους και στοιχηματίζουν για αυτό προσβλέποντας σε μια κεντροαριστερή σύμπραξη γύρω από το όνομά του.
Ένα δεύτερο σενάριο, λιγότερο …δημοφιλές, τον ήθελε να στρέφει τη προσοχή του στις βουλευτικές εκλογές, φλερτάροντας με μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος, ανοίγει τα χαρτιά του σχετικά με τις προθέσεις του, στο «7Μέρες Ενημέρωση», εξηγεί ότι το μοναδική του στόχευση είναι ο δήμος Πατρεών, απαντάει στο ερώτημα αν θα είναι επικεφαλής της ΡΑΠ, σχολιάζει τη δημοτική αρχή και το έργο της και ιεραρχεί τα προβλήματα της πόλης.

Το πρώτο ερώτημα νομίζω το περιμένετε. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος; Ή μήπως η Βουλή είναι ένας χώρος που σας ενδιαφέρει εξίσου; Πόσο ορατό είναι το ενδεχόμενο να τεθείτε επικεφαλής της ΡΑΠ;
«Η ΡΑΠ Ανθρώπινη Πόλη είναι ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα που ιδρύθηκε το 2014 και ασφαλώς απαρτίζεται ως κύρια συνιστώσα από ανθρώπους του Σύριζα, αλλά και πολλούς άλλους και ρεύματα προοδευτικών ανθρώπων. Το σχήμα αυτό όμως συστάθηκε ένα εξάμηνο προ των εκλογών του 2014 και δεν έγινε δυνατό να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων. Εδραιώθηκε κατά της διάρκεια αυτής της θητείας και από την ίδια του την δράση, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην κοινωνία, αλλά και από τους Δημοτικούς Συμβούλους που εκλέχτηκαν και κατοχυρώθηκε στην συνείδηση της κοινωνίας ως μία κύρια προοδευτική παράταξη. Έχοντας λοιπόν αυτήν την αφετηρία, αλλά και την εξέλιξη στην σημερινή της μορφή, είναι λογικό να απευθύνεται και έξω από τα όριά της αναζητώντας πρόσωπα που θα μπορούν να εκφράζονται ευρέως στα λαϊκά στρώματα.
Είναι επόμενο λοιπόν αφού έχει προηγηθεί η προγραμματική σύγκλιση των δύο παρατάξεων τόσο της «ΡΑΠ» όσο και των «Αγωνιζομένων Πολιτών», η ΡΑΠ ως παράταξη να συζητάει κυρίως το όνομά μου και να συγκλίνουν προς αυτό με δεδομένο ότι δεν διαθέτει ανθρώπους με αυτοδιοικητική εμπειρία και κατοχύρωση ως τέτοιους στην κοινωνία. Είναι φυσικό να απευθύνεται σε μένα ως κατ’ εξοχήν αυτοδιοικητικό. Ως εκ τούτου, μοναδική μου στόχευση είναι ο Δήμος Πατρέων και τίποτα άλλο με την προϋπόθεση της δημιουργίας ενός πλατιού αυτοδιοικητικού σχήματος που θα δίνει λόγο στους πολίτες».

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που εκτιμάτε ότι πρέπει να έχει το πρόσωπο, ή το σχήμα που θα σταθεί με αξιώσεις νικης απέναντι στον Κώστα Πελετίδη και το ΚΚΕ στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές;
«Τόσο το πρόσωπο όσο και το σχήμα που θα διαμορφωθεί στην σημερινή συγκυρία δεν θα πρέπει να συσταθεί ως αντί Πελετίδικο σχήμα αλλά κυρίως ως ένα σχήμα στη βάση διεκδίκησης και επίλυσης των μεγάλων και μικρών προβλημάτων της πόλης που θα λαμβάνει τα μηνύματα της κοινωνίας, τις ανάγκες της και κυρίως θα επιδιώκει την συμμετοχή των πολιτών και των φορέων της. Μοναδική του επιδίωξη θα είναι ένας συνεχής αγώνας πάλης και δρόμου για τους πολίτες της Πάτρας, την βελτίωση των συνθηκών ζωής και σαφώς στην κατεύθυνση μιας πραγματικής αυτοδιοικητικής αρχής. Μιας δημοτικής αρχής που θα βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα να κατοχυρωθεί ως αυτοδιοίκηση Ά βαθμού και όχι ως τοπική διοίκηση όπως αρέσει στο ΚΚΕ και στον κο. Πελετίδη να λέει. Μια δημοτική αρχή, σε τελική ανάλυση, που θα καταγγέλλει και θα αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική όταν ασκείται, αλλά και η ίδια θα φροντίζει στην πράξη να ανοίγει θέσεις εργασίας και να εκμεταλλεύεται προγράμματα που δημιουργούν έξυπνες και σύγχρονες υποδομές ανάλογες των απαιτήσεων της αγοράς που σαφώς θα δώσουν ζωή στη πόλη».

Πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας μεταξύ υφιστάμενων δημοτικών παρατάξεων στο δήμο της Πάτρας; Έχουμε δει κοινές ανακοινώσεις τεσσάρων και πέντε παρατάξεων κατά καιρούς.
«Αν η ερώτηση αυτή γινόταν πριν από 4 χρόνια θα λέγαμε ότι υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια. Σήμερα όμως λέμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας και πριν και μετά τις εκλογές τόσο μεταξύ παρατάξεων όσο και μεταξύ ανθρώπων της προόδου και της δημοκρατίας. Αυτό έγινε όχι από αγάπη μεταξύ μας αλλά από ανάγκη και πίεση για την εξεύρεση λύσης για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, καθώς διαπιστώναμε πολλές φορές ότι η δημοτική αρχή κωλυσιεργεί εντέχνως στην διεκδίκηση και τη συμμετοχή της στην προώθηση λύσης για θέματα της πόλης όπως π.χ το θαλάσσιο μέτωπο. Συναντηθήκαμε, μιλήσαμε, συνεργαστήκαμε και παρά τις όποιες διαφωνίες καταλήξαμε σε αυτά για τα οποία συμφωνούσαμε και προχωρήσαμε σε δράσεις από κοινού».

Ποια είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική σε σχέση και με τα όσα έχουν ακουστεί περί κινδύνων όπως το να τεθεί ο δήμαρχος στην ομηρία των συμβούλων, ή να οδηγηθούμε σε καταστάσεις ακυβερνησίας;

«Η απλή αναλογική, πάγιο αίτημα τόσο της Αριστεράς, όσο και άλλων προοδευτικών δυνάμεων, όπως θα είδατε και σε σχετικό άρθρο μου, αποτελεί βήμα για την δημοκρατία και ελπίδα για την αυτοδιοίκηση. Παράδοξο φαινόμενο βέβαια αποτελεί η θέση του ΚΚΕ που μετά από αγώνα ετών με πάγιο αίτημα την απλή και άδολη αναλογική, όταν ήρθε η ώρα, έκανε στροφή και την αρνείται και την καταψηφίζει με διάφορα προσχήματα. Έτσι εξευτελίζονται άνθρωποι με αγώνες ετών και θέσεις αρχών και γίνονται τυφλά όργανα υποταγής στις κομματικές εντολές και επιβουλές. Αυτό αφορά το Δήμαρχο Πατρέων κο Πελετίδη, αλλά και πολλούς προοδευτικούς ανθρώπους της παράταξής του»

Πιστεύετε ότι ενόψει της απλής αναλογικής θα έχουμε πολλά υποψήφια σχήματα στις εκλογές;
«Πολλά σχήματα ή λίγα δεν παίζει κανένα ρόλο. Και το 2014 είχαμε τα περισσότερα σχήματα στην ιστορία του Δήμου Πατρέων. Ενδεχομένως να υπάρξουν σχήματα καθότι τα ευνοεί η απλή αναλογική αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι τι λένε, τι οραματίζονται, και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να έχουν συνεχή παρουσία, ανησυχία και αγωνιστική διάθεση για την λύση των προβλημάτων των πολιτών και της πόλης. Τα πολλά σχήματα τελικά είναι θετικό σημείο για την κοινωνία γιατί δείχνουν πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά και η κοινωνία σήμερα χρειάζεται ενεργούς πολίτες».

Ποιά θεωρείτε ότι είναι τα μεγάλα αμαρτήματα της δημοτικής αρχής;

«Το μεγάλο αμάρτημα της δημοτικής αρχής είναι η ίδια της η αντιπολίτευση. Τα προηγούμενα χρόνια όλες τις δυνατές λύσεις τις αντιστρατευόταν μετά σθένους και χωρίς να προτείνουν κάτι. Οτιδήποτε προτεινόταν από άλλους, υπηρετούσε ή υπαγορευόταν από τον καπιταλισμό, την Ευρωπαϊκή ένωση και τον διεθνή ιμπεριαλισμό και όλοι οι υπόλοιποι πλην ΚΚΕ ήταν όργανα αυτών, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα που εργολαβικά έχει αναλάβει το ΚΚΕ.
Η Ξερόλακκα από υπερκορεσμένη και βόμβα μέσα στη Πάτρα το 2009-2010, λειτουργεί κανονικά σήμερα, πιο όμορφη βέβαια, και το γραφείο τελετών « Η Ξερόλακκα» έκλεισε. Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες και οι αυτόκλητοι προστάτες που τους κάλυπταν από τον εισαγγελέα εξαφανίσθηκαν. Η όποια απόφαση της δημοτικής αρχής ελέγχεται από το κόμμα και η κατεύθυνση δίνεται από αυτό. Οι απορριφθείσες τότε λύσεις, επανέρχονται και εφαρμόζονται σήμερα με λαϊκή επένδυση και σε άλλα ζητήματα. Όσο για μας, ό,τι πούμε υποτίθεται ότι συμφωνούμε πάντα με την κυβέρνηση, βλέπε θαλάσσιο μέτωπο. Αυτοί κωλυσιεργούν όσο περνάει από το χέρι τους για να δείξουν ότι η κυβέρνηση ολιγωρεί και ουσιαστικά είναι μόνο λόγια και όχι πράξη.
Αν θέλετε και άλλο παράδειγμα δείτε το φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Ενώ έχουμε τα προβλήματα λειψυδρίας και η Πάτρα έχει σε λειτουργία 150 γεωτρήσεις με νερό αμφιβόλου ποιότητας, η δημοτική αρχή του ΚΚΕ αρνείται πεισματικά να αναλάβει την διαχείριση των νερών του φράγματος, γιατί θεωρεί ότι όλα πρέπει να είναι κρατικά. Και γι αυτό δεν κάνει κανέναν αγώνα ώστε να ολοκληρωθεί το έργο από μεριάς της κυβέρνησης και να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών.
Είμαστε διαμετρικά αντίθετοι με τη δημοτική αρχή στον ρόλο και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτιδιοίκησης ως κατ ‘εξοχήν λαϊκού θεσμού και πρώτου επιπέδου εξουσίας. Γιατί η Τ.Α έχει άμεση σχέση με τον πολίτη και τα προβλήματά του και έτσι τίθεται σε ισχύ η αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον δήμαρχο Πατρέων;
«Τον Κώστα Πελετίδη θα τον χαρακτήριζα φίλο και συνάδελφο, αγαπητό αλλά τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη, Δήμαρχο του κόμματος και όχι όλων των Πατρινών».

Ποιο είναι το μεγάλο ζητούμενο για την Πάτρα; Σε τι έχει μείνει πίσω και τι πρέπει να «τρέξει» άμεσα;
«Το μεγάλο ζητούμενο για την Πάτρα είναι η συγκρότηση ενός ευρέως παλλαϊκού μετώπου με την συμμετοχή των παραγωγικών επιστημονικών και άλλων φορέων της πόλης, με όραμα και στόχους. Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου θα πρέπει να συνδεθεί με το εμπορικό και ιστορικό κέντρο αρμονικά καθώς και με τον ορεινό όγκο που είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Να καθορισθούν οι πολιτιστικές διαδρομές με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα άλλα μνημεία μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής».

(από την εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)