Ανδρέας Νικολακόπουλος: Πέσαμε στην παγίδα των εταίρων | dete

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Πέσαμε στην παγίδα των εταίρων

Με τη συμπλήρωση τεσσερισήμισι μηνών συζητήσεων με τους εταίρους, αφού πέσαμε στην παγίδα τους μέχρι να εξαντλήσουμε όλα τα ταμειακά μας αποθέματα, τώρα που ο χρόνος μας τελείωσε, εκλιπαρούμε για την χρηματοδότηση της χώρας, υποκύπτοντας στους δικούς τους επαχθείς όρους.

Αυτή η παράταση των συνομιλιών τελικά ωφέλησε τους δανειστές και τα οδυνηρά αποτελέσματα θα τα γευτούμε εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Εδώ στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο εύκολα για την κυβέρνηση. Με μεγάλη ευκολία, τουλάχιστον στο ξεκίνημα των συνομιλιών, ο λαός απορροφήθηκε με την ενδυματολογία και τις ιδιαιτερότητες ενός απροσάρμοστου στην ελληνική πραγματικότητα εκκεντρικού ανθρώπου, ικανού μόνο να αναλύει και να διδάσκει οικονομικές θεωρίες σε φοιτητικά ακροατήρια. Η «αλεπού της ερήμου» αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική από έναν αμφιλεγόμενο καθηγητή οικονομικών  με ένα σακίδιο στη πλάτη αγνώστου περιεχομένου, αλλά σίγουρα «χρήσιμου» για τις συνομιλίες που διεξάγει.

Οι κύριοι της κυβέρνησης γνωρίζοντας καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι που αποδέχεται ο ευκολόπιστος Έλληνας, μαζί με τις γραβάτες έκρυψαν και τις λέξεις τρόικα, μνημόνια κ.λπ., προβάλλοντας ολημερίς και ολονυχτίς τη «νωπή» εντολή του λαού για «έντιμη συμφωνία» κάτι σαν το περίφημο συμβόλαιο με το λαό του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου.

Η αδυναμία τους να κάνουν ουσιαστικές συνομιλίες σε εύλογο χρόνο, παρουσιάστηκε σαν επίτευγμα αντίστασης και «σκληρής» διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Μια μερίδα των ψηφοφόρων τους, δεν τους ψήφισε μόνο για τη σύναψη οικονομικών συμφωνιών. Για να είναι συνεπής με όλη την εκλογική του βάση, ο πρωθυπουργός έσπευσε ευθύς μετά την εκλογή του, να καταθέσει στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, μια κίνηση με μεγάλη πολιτική σημασία.

Η εντολή του λαού που δεσμεύει το Σύριζα, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα.

Η εμμονή της κυβέρνησης να μην προχωρεί άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές, μας κάνει να υποθέσουμε ότι αυτή η περιβόητη εντολή είναι να συνεχίσουν να βγαίνουν ορισμένοι σε σύνταξη στην ηλικία των 45 άντε βία στα 50, να συνεχίσουν να εισπράττουν την σύνταξη των αποβιωσάντων γονέων τους, να λαμβάνουν εφάπαξ εφάμιλλα των ΔΕΚΟ επί παντοδυναμίας ΠΑΣΟΚ, ο κατώτατος μισθός να υπερβεί τα 1.000 ευρώ και φυσικά να μην πληρώνουν φόρους οι έχοντες και κατέχοντες. Κυρίως τα χρήματα των δανειστών να μην διατεθούν για αναπτυξιακά έργα, διότι παρ’ όλο ότι το παραγωγικό δημόσιο χρέος είναι αυτοεξυπηρετούμενο,  κάποιοι πρέπει ταυτόχρονα να δουλεύουν στα εργοτάξια και στα χωράφια, κάτι που ορισμένοι το θεωρούν σκλαβιά. Ο καταναλωτικός δανεισμός, αν και επιζήμιος, είναι ευπρόσδεκτος από πολλούς, αφού επιτήδειοι κατάφεραν να θησαυρίσουν στην πλάτη των τίμιων εργαζόμενων και σημερινών θυμάτων της πρωτοφανούς λιτότητας των 5 τελευταίων ετών.

Οι μόνοι που δεν απώλεσαν ούτε ένα ευρώ από την κρίση στην χώρα μας, είναι αυτοί που την δημιούργησαν. Αυτοί που προκάλεσαν την άνοδο και πτώση του χρηματιστηρίου, που μοίρασαν εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες, που έδωσαν την δυνατότητα στον Έλληνα να αγοράζει πολυτελή αυτοκίνητα με μηδέν προκαταβολή, που του χορηγούσαν δάνεια για να αποκτήσει μεζονέτα και άλλα καταναλωτικά αγαθά και παράλληλα διατηρούσαν έναν δημόσιο τομέα, διάτρητο από κλεψιές, κομπίνες, αργομισθίες, αναξιοκρατία και τόσα άλλα, που ούτε ο καλύτερος μυθιστοριογράφος μπορούσε να επινοήσει.

Τελευταία στήθηκε γλέντι τρικούβερτο με τις απολυμένες καθαρίστριες που επαναπροσληφθήσαν,  με αγκαλιές και φιλιά στο Μέγαρο Μαξίμου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η επαναπρόσληψή τους αναδείχθηκε σε μείζον θέμα με ευθύνη της Κυβέρνησης, με πρόσκληση - ομιλία στο Κοινοβούλιο και με αναμνηστικές φωτογραφίες αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος, για να δείξουν στον ταλαίπωρο Έλληνα που ήλπιζε σε καλύτερες μέρες, ότι η ανάπτυξη ήρθε σχετικά γρήγορα, αφού γίνονται και επαναπροσλήψεις…

Με δημαγωγία και πρωτοφανή έλλειψη αυτοσεβασμού και σοβαρότητας από τους αρμοδίους, οι συμπαθείς εργαζόμενες άθελά τους, συμμετείχαν στο επικοινωνιακό σόου με χορούς και τραγούδια.

Έχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου και κυρίως την ταπεινότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τις ενέργειές μας. Είμαστε «παρτάκιδες» και μάλιστα με σαδιστική διάθεση έναντι των υπολοίπων.

Από την πλευρά τους οι δανειστές συνεχίζουν να δουλεύουν αργά και μεθοδευμένα. Μη έχοντες εμπιστοσύνη στην σημερινή Κυβέρνηση, αφού με τις παλινωδίες της έχασε κάθε στοιχείο σοβαρότητας και αξιοπιστίας, απαιτούν άμεση άντληση εσόδων, κυρίως μέσω της αύξησης του Φ.Π.Α. στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αδιαφορούν για τις επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής  και τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις.

Η Χρυσή Αυγή υπήρξε το μοναδικό κόμμα που πλήρωσε με πολύμηνες φυλακίσεις το μένος της κυβέρνησης Σαμαρά εναντίον της. Η δολοφονία δύο νέων ανθρώπων με πολιτικά κίνητρα, ήταν η χαριστική βολή που επιχείρησε να δώσει το σύστημα σε κομματικό της αντίπαλο. Εν τέλει κατέρρευσαν παταγωδώς οι ίδιοι, πνιγμένοι από τις ανομίες και την εθνο-προδοτική τους στάση.

Το δικό μας εθνικό καθήκον επιβάλλει την συνέχιση του αγώνα.

Τη θηλιά στον λαιμό, μας την έβαλαν πρώτοι οι εγχώριοι δήμιοι.

Ας βάλει ο θεός το χέρι του να μην κλωτσήσει κάποιος το σκαμνί…

 

Πάτρα 9-6-2015                                                                Ανδρέας Νικολακόπουλος

Χρυσή Αυγή Αχαΐας