ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΠΗΝ Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έριξε επιστολή – βόμβα και τα «βρόντηξε» | dete

ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΠΗΝ Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έριξε επιστολή – βόμβα και τα «βρόντηξε»

Δεν είναι μόνο οι συνελεύσεις των άλλων συνδικαλιστικών οργάνων που αξίζουν να γίνουν ρεπορτάζ. Είναι και οι συνελεύσεις των δημοσιογράφων που  παίρνουν «φωτιά». Όπως για παράδειγμα η συνέλευση της ΕΣΗΕΠΗΝ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων), που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο Πόρτο Ρίο.

Στην κυριολεξία άναψαν τα αίματα όταν διαβάστηκε επιστολή που είχε στείλει η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΠΗΝ Κατερίνα Μηναδάκη (από το Ηράκλειο Κρήτης), προς τη συνέλευση. Η κ. Μηναδάκη απουσίαζε λόγω προβλημάτων υγείας, αλλά με την επιστολή της που διαβάστηκε στη συνέλευση ήθελε να υποβάλλει την παραίτησή της εξηγώντας παράλληλα και τους λόγους που την ώθησαν σε αυτή.

Εκεί, στους λόγους, ήταν που έγινε το μεγάλο σούσουρο, καθώς η δυναμική Κρητικιά δημοσιογράφος, αναφέρθηκε με σκληρές αιχμές σε χειρισμούς της διοίκησης και προσωπικά του Προέδρου, κατηγορώντας την για πολλά και σοβαρά.

Όπως είπε, είχε βρεθεί στην  θέση να μην λαμβάνει ενημέρωση ακόμη και για τα βασικά παρά τις επίμονες εκκλήσεις της, ενώ παίρνονταν αποφάσεις μονομερώς από συγκεκριμένο πρόσωπο και στη συνέχεια αυτό ζητούσε την άποψη των υπολοίπων μελών ώστε να νομιμοποιήσει την απόφαση που είχε ήδη πάρει.

Μάλιστα η κ. Μηναδάκη μίλησε για περιπτώσεις κατά τις οποίες ζητούσαν τη γνώμη των μελών του Δ.Σ. για ανακοινώσεις που γίνονταν από κοινού με άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις, ενώ αυτές είχαν εκδοθεί και είχαν αναρτηθεί σε αθηναϊκά site. Όπως ανέφερε στην επιστολή της η οποία προκάλεσε μεγάλο σούσουρο στο ακροατήριο, η διοίκηση δεν μπήκε καν στον κόπο να συζητήσει για τον προϋπολογισμό που τέθηκε για ψήφιση από το σώμα. Όπως ανέφερε, η συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό έγινε στα πεταχτά την Παρασκευή πριν τη συνέλευση.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά  ότι στις εκλογές της ΠΟΕΣΥ η ΕΣΗΕΠΗΝ είχε βρεθεί στον αέρα να ψάχνει «γραμμή» καθώς όσοι ήταν παρόντες στη συνέλευση του Δεκέμβρη αναζητούσαν συγκεκριμένο μέλος και δε το έβρισκαν και όταν αυτό εμφανίστηκε τελικά, με πέντε ώρες καθυστέρηση, ακολούθησε άλλη «γραμμή» από αυτή που οι υπόλοιποι είχαν αποφασίσει και από αυτά που στήριζαν.

Η επιστολή είχε όμως και πολιτική χροιά με βολές σωστό δηλητήριο. Αναφερόταν σε απουσίες της ΕΣΗΕΠΗΝ από συνδικαλιστικούς αγώνες και απεργιακές κινητοποιήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό έγινε σκόπιμα λόγω μεγάλης συμπάθειας, σχεδόν συναλλαγής κάποιων με την κυβέρνηση.

«Εγώ δεν είχα όραμα την καρέκλα, ούτε να μπω σε κομματικές γραμμές. Άλλοι είχαν» έλεγε σε κάποιο σημείο και τόνιζε ότι δεν μπορεί να κάνει ο κλάδος των δημοσιογράφων όσα στηλιτεύει στα άλλα συνδικαλιστικά όργανα γιατί αυτό είναι υποκρισία.

Σε άλλο σημείο η επιστολή Μηναδάκη γινόταν πολύ πιο σκληρή λέγοντας ότι «εδώ διοικεί όποιος πληρώνει, αυτή είναι η νέα συνδικαλιστική φιλοσοφία» και κατέληγε ότι οι δημοσιογράφοι δεν θέλουν μια κάστα βολεμένων συνδικαλιστών που βολεύονται ακριβώς για να ελέγχονται από την κυβέρνηση τα συνδικαλιστικά όργανα.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της στη δουλικότητα προς το πρόσωπο του Τάσου Πετρόπουλου και του όποιου υπουργού. Όπως έλεγε η επιστολή, αφού πρώτα η κυβέρνηση έκοψε πόρους και δικαιώματα των δημοσιογράφων, μετά ήρθε να δώσει ένα ξεροκόμματο από όσα τους άρπαξαν και η ΕΣΗΕΠΗΝ αντί να πανηγυρίζει τη νίκη των δημοσιογράφων, πανηγύριζε τον υπουργό με επιστολές υποστήριξης στο πρόσωπό του και άλλες κυβερνητικές αγάπες.

Η επιστολή της Κατερίνας Μηναδάκη, προκάλεσε παγωμάρα στην αίθουσα, ενώ από την πλευρά της διοίκησης έγινε προσπάθεια να υποβιβαστεί το γεγονός. Ωστόσο τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά. Κυρίως για τη σχέση της ΕΣΗΕΠΗΝ  με την κυβέρνηση και τις συναλλαγές μαζί της.

Πέρασαν «άβρεχτοι»

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε όταν ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΑΣ και ζητήθηκε η έγκρισή του. Και ενώ υπήρξε κατάργηση παροχών, περικοπές συντάξεων κλπ… η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων απεδέχθη όλα τα παραπάνω… σκύβοντας το κεφάλι! Προφανώς η κρίση και το «μήνυμα» που έχει περάσει από το 2010 και μετά πως… «κόβονται τα πάντα» έχει «εισχωρήσει» και στο μυαλό των δημοσιογράφων οι οποίοι αναλογιζόμενοι πως… «μάλλον δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο» ενέκριναν τον προϋπολογισμό!

 

Φ