Αναστασία Κανελλάκη: «Αν ο έρωτας είχε ήχο θα ήταν αυτός του τσέλου!» | dete

Αναστασία Κανελλάκη: «Αν ο έρωτας είχε ήχο θα ήταν αυτός του τσέλου!»

Η Αναστασία Κανελλάκη είναι ένα νέο κορίτσι που δηλώνει ερωτευμένο με την κλασσική μουσική και με το τσέλο! Γεννημένη στην Πάτρα το έτος 1997, άρχισε να ασχολείται με τη μουσική και τη ζωγραφική από μικρή ηλικία. Συμμετείχε στην Πολυφωνική Χορωδία Πατρών έως την ηλικία των 20 κάνοντας χορωδιακές συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας, όπου και αναπτύχθηκε η ιδιαίτερη αγάπη της για την κλασσική μουσική και τη μαεστρία, παρακολουθώντας ακόμη και σεμινάρια μαεστρίας. Με πείσμα και υπομονή στις ανώτερες θεωρητικές σπουδές κατέκτησε το πτυχίο Αρμονίας με Άριστα σπουδάζοντας παράλληλα Πιάνο και Τσέλο. Πλέον συνεχίζει τις μουσικές σπουδές της για το πτυχίο αντίστιξης με στόχο ακόμη και τη φούγκα ενώ παράλληλα ετοιμάζει και το νέο της solo project με live εμφανίσεις με τσέλο στις αρχές του καλοκαιριού.Ένα μικρό δείγμα από το project αυτό είναι και το πρώτο της βίντεο που ανέβασε στο προσωπικό της κανάλι στο youtube!

Πότε και πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική ;
Ξεκίνησα σε μικρή ηλικία τα πρώτα μου βήματα στην μουσική, με την προσοχή μου ιδιαίτερα στο πιάνο και τα θεωρητικά. Λόγω διάφορων και παράλληλων δραστηριοτήτων αλλά και σχολικών υποχρεώσεων διακόπηκε για κάποια χρόνια και συνέχισα αποφασισμένη πλέον ενήλικη. Ωστόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συμμετοχή μου από παιδί έως ενήλικη σε χορωδίες δημιουργώντας μια πλήρη μουσική παιδεία πείθοντάς με, με αυτόν τον τρόπο ότι, ένα είναι το επάγγελμα των ονείρων μου, η μαεστρία!

Παρατηρούμε μια ιδιαίτερη αγάπη για την κλασική μουσική και την μαεστρία. Γιατί αυτά τα δυο ;
Η αγάπη μου ακριβώς ξεκινάει από την κλασική μουσική όπου είναι το Α και το Ω. Eίναι η βάση αλλά και η παιδεία όλη γύρω από την μουσική. Κάθε μουσικός, επαγγελματίας για την ακρίβεια, ξεκινάει το ταξίδι της γνώσης από την κλασική μορφή εξελίσσοντας έτσι τον μουσικό σε ένα βαθμό που μπορεί να ανταποκριθεί σε ότι του ζητηθεί. Η κλασική μουσική θέλει κόπο, αγάπη και αφοσίωση , είναι δύσκολος ο δρόμος της αλλά πολύ γλυκός. Η επιθυμία μου για την «μαεστρία» ξεκίνησε πολύ έντονα σε μικρή ηλικία βλέποντας την τότε μαέστρο μας στην χορωδία και τον θαυμασμό μου προς τον έλεγχο που έχει προς όλα τα όργανα και τις υπάρχουσες φωνές. Ήταν πολύ απλό , μια στιγμή χρειάστηκε για να «ερωτευτώ» αυτό το επάγγελμα. Κατ’ εμέ δεν το θεωρώ ακριβώς επάγγελμα αλλά μια επιβράβευση ενός αρκετά σπουδαγμένου ανώτερου μουσικού. Για εμένα αυτό σημαίνει ένας μουσικός που ανεβαίνει στο πόντιουμ και ονομάζεται μαέστρος. Μαεστρία δεν είναι αυθεντία, είναι απλά ο έλεγχος και η αύρα που μεταδίδει προς τους οργανοπαίχτες. Ο μαέστρος κάνει κάτι σπουδαίο να φαίνεται απλό, έτσι πρέπει να φαίνεται προς τους ακροατές και έτσι είμαι σίγουρη πως φαίνεται. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να είναι κι η τέχνη για κάθε άνθρωπο που την υπηρετεί.

Ποια είναι τα όργανα που έχεις σπουδάσει και ποια τα κριτήρια επιλογής σου γι’αυτά ;
Έχω σπουδάσει αρχικά πιάνο φτάνοντάς το σε ένα ικανοποιητικό βαθμό , έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι θα το τελειοποιήσω και αυτό κάποια στιγμή. Σπουδάζω τσέλο πλέον και είναι θεωρώ αυτό που με αντιπροσωπεύει πλήρως. Επέλεξα το πιάνο, γιατί πάντα ένα πολυφωνικό όργανο δίνει ένα πλήρες άκουσμα και έχει άπειρη γκάμα έργων.  Είναι ο «βασιλιάς» των οργάνων, θεωρώ ότι όποιος ξέρει να παίζει καλό πιάνο μπορεί να παίξει ένα οποιοδήποτε μουσικό όργανο.  Το αγαπώ και με εξιτάρει η υψηλή δυσκολία των έργων του. Το τσέλο, είναι κάτι που δεν μπορώ να περιγράψω εύκολα με λόγια ή με μία λέξη. Είναι κάτι διαπεραστικό , δυνατό και μοναδικό. Που μόνο όσοι έχουν παίξει έγχορδα μουσικά όργανα μπορούν να καταλάβουν και να το νιώσουν.  Είμαι ερωτευμένη με τον ήχο του αρχικά , το σημαντικότερο θεωρώ για την επιλογή μου σε αυτό. Το έχω επιλέξει ως πλέον κύριο όργανό μου , με τη μοναδικότητα  που έχει για σόλο έργα και την ποικιλομορφία του προς την επιλογή έργων. Είναι ένα όργανο με ψυχή όπως έχω ξαναπεί , και όπως γνωρίζουμε είναι το μονο όργανο που αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή και φωνή. Αν ο έρωτας είχε ήχο θα ήταν αυτός του τσέλου!

Πες μας δυο λόγια για το πρώτο σου βίντεο στο YouTube και το πρότζεκτ που θα ακολουθήσει φέτος το καλοκαίρι. 
Μαζί με την κλασική  μου σπουδή στο τσέλο με στόχο το πτυχίο, παράλληλα μελετώ κομμάτια διάφορων ειδών , έτσι δημιούργησα ένα προσωπικό κανάλι στο YouTube , ανεβάζοντας ένα πρώτο βίντεο γνωριμίας θα το έλεγα , με το πολύ γνωστό pop hit της Camila Cabello & Shawn Mendes με τίτλο “Señorita” με φόντο το πάρκο του Σταύρος Νιάρχος. Με εξέπληξε πολύ ο θαυμασμός του κόσμου τόσο περαστικών κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης, όσο και στο κανάλι μου αφού ανέβηκε. Και πραγματικά ευχαριστώ πολύ τον κόσμο για την ανταπόκρισή και την στήριξή του.  Ιδιαίτερα τον καθηγητή μου , που θεωρώ είναι το κλειδί μου, και τον ευχαριστώ από καρδιάς. Το πρότζεκτ θα έχει να κάνει με μια γκάμα γνωστών κομματιών διαφόρων ειδών όπου θα εμφανίσω φέτος το καλοκαίρι. Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτήσω τόσο στα μέσα όσο και στο κανάλι μου. Ήδη είμαστε στις προετοιμασίες γυρίσματος και οργάνωσης του δεύτερου κομματιού που θα ανεβεί στο κανάλι μου , και θα βγει σε περίπου ένα μήνα. Αυτή τη φορά θα έχει ένα τόνο κλασικό και μια μορφή ρομαντισμού ως πρώτα στοιχεία που θα μπορούσα να δώσω.

Άρχισες να ασχολείσαι από μικρή ηλικία με την ζωγραφική. Γιατί σε κέρδισε εν τέλη η μουσική;
Ασχολήθηκα από τα 6 έως τα 13 μου με την ζωγραφική, ενώ παράλληλα έκανα και ενόργανη γυμναστική. Ήταν ήδη αρκετά , έπρεπε κάτι να κοπεί. Η επιλογή δεν μπορώ να πω ότι ήταν εύκολη αλλά σίγουρα δεν θα σταματούσα την μουσική. Η ζωγραφική είναι ένας τρόπος έκφρασης αλλά σίγουρα όχι δικός μου. Η μουσική έχει ψυχή , είναι μέσα μας , στην καθημερινότητά μας , παντού. Η μουσική είναι η ζωή μου , και μέσα από αυτή εξελίσσομαι τόσο ως μουσικός αλλά και ως άνθρωπος. Κάθε τέχνη είναι μοναδική , εγώ προσωπικά πρώτη όμως έχω την μουσική , με διαφορά!

Σε ποιο σημείο τώρα βρίσκονται οι σπουδές σου ;
Μετά το πτυχίο Αρμονίας που τελειοποίησα με Άριστα στην Πάτρα με την καλύτερη καθηγήτρια - μουσικό χωρίς να υπερβάλω συνεχίζω για το πτυχίο της αντίστιξης στην Αθήνα, με στόχο ακόμη και την φούγκα, με έναν από τους καλύτερους καθηγητές μουσικής.  Νιώθω πολύ τυχερή και ευγνώμων για αυτούς τους ανθρώπους. Νιώθω να είμαι στην τελική ευθεία δίχως τελειωμό.
Το ταξίδι της μουσικής δεν σταματά ποτέ, τα πτυχία είναι απλά μια γραπτή επιβεβαίωση , το πάν μαζί με αυτά είναι οι γνώσεις, η πρακτική και η εξάσκηση.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα σου ;
Το επόμενο βήμα μου είναι το πτυχίο αντίστιξης, να πετύχω το σόλο πρότζεκτ μου με το τσέλο και να εξελίσσομαι πάνω σε αυτό καθημερινά.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα ;
Σε δέκα χρόνια από τώρα στον επαγγελματικό μου τομέα σίγουρα θα έχω τελειοποιήσει τις σπουδές μου έως το πτυχίο φούγκας και ποιος ξέρει (;) ίσως και σύνθεσης και θα εξελίσσομαι ακόμα περισσότερο πάνω σε ότι έχω επιλέξει. Θα με ενδιέφερε η εισαγωγή μου σε επαγγελματική ορχήστρα διεκδικώντας μια θέση στα τσέλα αλλά παράλληλα να κάνω και κάποιες σόλο εμφανίσεις με κομμάτια διαφόρων ειδών.  Εξελίσσοντας το προσωπικό μου κανάλι στο YouTube και δημιουργώντας έτσι κάτι που λείπει από την Ελλάδα.  Μες τους στόχους μου είναι κάποια στιγμή στο μέλλον και αφού έχω παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια, να καταφέρω να διευθύνω και να πάρω την «γλύκα» της μαεστρίας , αφού παρακολουθήσω κάποια μαθήματα διεύθυνσης και ωριμάσω αρκετά , είτε στην αρχή ως εκπαιδευόμενη είτε ως επαγγελματίας αργότερα. Θα το κυνηγήσω, και ίσως να είμαι τυχερή, γιατί η μαεστρία είναι και ένα επάγγελμα που θέλει τύχη εκτός από πολλές γνώσεις και πειθαρχία.

Της Βίκυς Μαυρομάτη