Αναρτήθηκαν στο Taxis οι επιστροφές φόρου για ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν κούρεμα ενοικίων | dete

Αναρτήθηκαν στο Taxis οι επιστροφές φόρου για ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν κούρεμα ενοικίων

Από αργά χθες τη νύχτα, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν "κούρεμα" ενοικίων την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά, μπορούν να δουν στις μερίδες τους στο Taxis την επιστροφή φόρου που τους υπολόγισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων Covid.

Μετά την επαναλειτουργία του συστήματος "προσωποιημένη πληροφόρηση", οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν αν το ποσό της επιστροφής αφαιρέθηκε ήδη από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή αν –σε περίπτωση που δεν έχει καταλογιστεί φόρος- θα αφαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ ή άλλη μελλοντική φορολογική υποχρέωση.

"Δυναμικός" υπολογισμός επιστροφών
Ο υπολογισμός των επιστροφών θα είναι "δυναμικός". Δηλαδή, η διαδικασία υποβολής δηλώσεων Covid θα συνεχιστεί καθώς για χιλιάδες ακίνητα το μέτρο του υποχρεωτικού κουρέματος έχει επεκταθεί μέχρι και τον Αύγουστο.

Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη συνέχιση του μέτρου για όλο το υπόλοιπο έτος. Νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι σε περίπτωση συμφωνίας ιδιοκτήτη ενοικιαστή για τη μείωση του ακινήτου, το κράτος θα αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη με ένα ποσοστό της ζημιάς που μπορεί να είναι και μεγαλύτερο από 30%.

Πώς θα τακτοποιηθούν οι οφειλές
Τι θα διαπιστώσουν από σήμερα οι ιδιοκτήτες αν μπουν στο Taxis; Σε περίπτωση που είχαν οφειλή από φόρο εισοδήματος το ποσό από την έκπτωση φόρου λόγω δήλωσης Covid θα έχει αφαιρεθεί από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος. Δηλαδή, αν η οφειλή από φόρο εισοδήματος είναι 800 ευρώ και πρέπει να πληρωθεί σε 8 δόσεις των 100 ευρώ (εκ των οποίων οι δύο δόσεις μέχρι τις 31/08) και υπάρχει έκπτωση λόγω Covid 80 ευρώ, τότε η κάθε δόση θα μειωθεί από τα 100 ευρώ στα 90 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η επιστροφή φόρου που πιστώνεται στον ιδιοκτήτη είναι είτε το 20% επί του ποσού του κουρεμένου ενοικίου που εισέπραξε μέσα στην πανδημία είτε το 30% του εισοδήματος που έχασε (σ.σ προκύπτει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα). Τα ποσά προκύπτουν από τις δηλώσεις Covid που έκαναν οι ιδιοκτήτες. Κανονικά τις δηλώσεις έπρεπε να "αποδεχτούν" με τους κωδικούς τους και οι ενοικιαστές. Σε περιπτώσεις που αυτό δεν έχει γίνει, κανονικά η επιστροφή φόρου πρέπει να γίνει στους ιδιοκτήτες καθώς μόνο η εναντίωση του ενοικιαστή μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Συγκεντρωμένο το ποσό της επιστροφής φόρου που δικαιούται ο κάθε ιδιοκτήτης δεν φαίνεται σε κάποιο σημείο στο Taxis. Έτσι, είναι πιθανό το επόμενο χρονικό διάστημα να αποσταλεί ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ με όλα τα στοιχεία της διαδικασίας.

Το ποσό της έκπτωσης μειώνει οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, με ημερομηνία καταβολής μετά την 31η Ιουλίου 2020. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, οφειλές υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και οφειλές από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Οι οφειλές που τυγχάνουν έκπτωσης αφορούν κατά σειρά:

α) Τον φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης,

β) Τον ΕΝΦΙΑ,

γ) Τον ΦΠΑ και

δ) Οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στον ΚΦΔ.

Επίσης, καθορίζεται ρητώς ότι το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν θα εισπραχθεί, δεν συνιστά εισόδημα και δεν θα φορολογηθεί.