Αναγκαία η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Κύθνο -Σημαντικά ευρήματα παραμένουν σε κιβώτια | dete

Αναγκαία η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Κύθνο -Σημαντικά ευρήματα παραμένουν σε κιβώτια

Ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Κύθνο επιβάλλει τη δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου.

Αυτό τονίζει ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Νήσου Κύθνου, ώστε ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων να μην είναι πλέον στοιβαγμένος σε κιβώτια.

Ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Νήσου Κύθνου, ο οποίος δημιουργήθηκε, όπως πληροφορεί σε ανακοίνωση του, από την ανάγκη να στεγαστούν όλα τα ευρήματα που έχουν συσσωρευτεί κατά τις πολυετείς και σημαντικές ανασκαφές στο νησί.
Ο Σύλλογος συνεργάζεται με τον δήμο Κύθνου, ο οποίος «έχει παραχωρήσει από το 2000 το κτίριο στο οποίο θα ιδρυθεί το μουσείο, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, της οποίας η νέα διεύθυνση υπό τον κ. Δημήτρη Αθανασούλη, έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ίδρυση και λειτουργία του μουσείου, καταθέτοντας εγκαίρως την υποψηφιότητα της Κύθνου για τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2016-2020».

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «οι ανασκαφές των αρχαιολόγων έχουν συσσωρεύσει πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στον Μαρουλά και στον Γεωμετρικό και Αρχαϊκό Κάστελλα, αλλά και από σωστικές ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες.
Η πανεπιστημιακή ανασκαφή, που άρχισε το 2002 και συνεχίζεται έως και σήμερα, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Αλέξανδρου Μαζαράκη -Αινιάν, έχει φέρει στο φως από τη γη της αρχαίας Κύθνου μέγα πλήθος πολύτιμων ευρημάτων.
Το ασύλητο ιερό των αρχαϊκών, κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων ήταν μία αποκάλυψη. Ο δίδυμος ναός βρέθηκε άθικτος με όλα τα πολύτιμα, ως επί το πλείστον, αφιερώματα στη θέση τους.
Νότια του ναού ανασκάφτηκαν δύο βωμοί καθώς και ένας εκτεταμένος αποθέτης που περιείχε και αυτός εκατοντάδες πολύτιμα αφιερώματα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)