Αμβρόσιος: «Παράσημο να υποφέρω…» | dete

Αμβρόσιος: «Παράσημο να υποφέρω...»

Στον Αρειο Πάγο βρέθηκε χθες ο μητροπολίτης Αμβρόσιος, συνεχίζοντας να δίνει προσωπική μάχη δικαίωσης, στη δικαστική διαμάχη που άνοιξε η διαδικτυακή του αναφορά του για τους ομοφυλόφιλους, με την επίμαχη φράση του «φτύστε τους, όπου τους συναντήσετε» η οποία ερμηνεύτηκε από τη δικαιοσύνη ότι είχε αποδέκτη αυτούς (με ρατσιστικό ύφος), ενώ ο ίδιος ο ιεράρχης την είχε απευθύνει σε πολιτικούς, κατά την περίοδο ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.
Στο πλαίσιο της προσφυγής του στο Ανώτατο Δικαστήριο, για ακύρωση της προηγούμενης καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου Πατρών (φυλάκιση 7 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 10.000 ευρώ), χθες ο αντιεισαγγελέας του ΑΠ Παν. Μπρακουμάτσος πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα να αθωωθεί εν μέρει ο μητροπολίτης, για τις κατηγορίες της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους και της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος. Οπως είπε, καταργήθηκε πλέον το άρθρο περί κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος. Εφόσον η εισήγηση γίνει τελικά δεκτή, η ποινή φυλάκισης θα μειωθεί στους 2 μήνες και μόνο για «υποκίνηση σε παράνομη βία».
Μέχρι την Τρίτη οι δικηγόροι υπεράσπισης του πρώην δεσπότη Αιγιάλειας & Καλαβρύτων θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί της εισήγησης προσβλέποντας σε θετική κατάληξη της αίτησης αναίρεσης του «πελάτη» τους.
Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, μετέφερε ένα κλίμα αισιοδοξίας για την υπόθεσή του. Για το προσωπικό του βίωμα αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν με απασχολεί όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Πήγα στον Αρειο Πάγο για λόγους συνειδήσεως και για να έχω εξαντλήσει τα ανθρώπινα μέσα. Είναι παράσημο να υποφέρει κανείς για τον Θεό...».
Οι δικηγόροι της άλλης πλευράς πάντως, αντιθέτως υποστηρίζουν ότι λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος.«Αν δεν είναι αυτός ρατσιστικός λόγος, δεν είναι κανένας» τόνισε χαρακτηριστικά η πολιτική αγωγή.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ