Αλλάζει ο καιρός! Την Δυτική Ελλάδα χτυπά η κακοκαιρία-Σε επιφυλακή η Περιφέρεια και Δήμος Πατρέων

26.09.2020 / 4:11
kairos-846x600-1

Έρχεται ψυχρό μέτωπο στην Δυτ. Ελλάδα που θα επηρεάσει τον καιρό το σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Όπως αναφέρει πρόγνωση του Νικόλα Σερέτη στο www.meteoclub.gr, ψυχρότερες αέριες μάζες κατερχόμενες από την Βορειοδυτική Ευρώπη συναντούν τα θερμά ύδατα της Μεσογείου και συντελείται κυκλογένεση. Το βαρομετρικό χαμηλό που έχει ήδη σχηματιστεί στον κόλπο της Γένοβας (ΒΔ Ιταλία) αναμένεται να κινηθεί Α-ΝΑ προς την Αδριατική θάλασσα αποτελούμενο από ένα άρτια δομημένο ψυχρό μέτωπο. Το ψυχρό αυτό μέτωπο θα κινηθεί προς την Ελλάδα μεταβάλλοντας τον καιρό στα δυτικά, κεντρικά και δευτερευόντως στα βόρεια τμήματα και στο ΒΑ Αιγαίο. Σταδιακά έως το τέλος της ημέρας θα έχει αποχωρήσει και ο καιρός θα βελτιωθεί παντού.

Ένα νέο όμως βαρομετρικό χαμηλό σχηματιζόμενο και αυτό στο ύψος του κόλπου της Γένοβας στην Ιταλία αναμένεται να κινηθεί μέσα στην Κυριακή 27/9/2020 προς τα ανατολικά-νοτιοανατολικά επηρεάζοντας με το ψυχρό του μέτωπο την χώρα μας από το βράδυ της Κυριακής και από τα Βορειοδυτικά, με τα δυτικά ηπειρωτικά και παράκτια τμήματα να βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο κατά την διάρκεια της Δευτέρας 28/9. Βελτίωση του καιρού από τις πρωϊνές-προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης 29/9 από τα ΒΔ και σταδιακά μέχρι το τέλος της ημέρας σε όλη την επικράτεια.

 Αναλυτικά η πρόγνωση της Δυτικής Ελλάδας

Σάββατο 26/9: Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και από τα ΒΔ. Ωστόσο, κατά τόπους μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στο Ιόνια θα πνέουν Δ-ΝΔ 5-6bf με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τις μεσημβρινές ώρες τους 23-25oC κατά Μ.Ο.

Κυριακή 27/9: Βελτιωμένος καιρός με τοπικές βροχές από τις αργά βραδινές ώρες στο Β. Ιόνιο και την παράκτια Ήπειρο. Άνεμοι από Δ-ΝΔ διευθύνσεις στα 4-5bf και η θερμοκρασία σε πτώση με τις μέγιστες να μην ξεπερνούν τους 22-23oC.

Δευτέρα 28/9: Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά από τα ΒΔ με τα φαινόμενα να μετατοπίζονται σταδιακά νοτιότερα επηρεάζοντας το σύνολο της δυτικής Ελλάδας. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν ΝΔ 5-6bf και ο υδράργυρος δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τρίτη 29/9: Άστατος με μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Ουσιαστική βελτίωση από τις μεσημβρινές ώρες σε όλα τα δυτικά. Οι άνεμοι ΒΔ διευθύνσεων 4-5bf με την θερμοκρασία να μην σημειώνει εκ νέου αξιοσημείωτη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Σάββατο 26/9: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην πόλη τις πρωϊνές ώρες, οπότε και αναμένεται η διέλευση του ψυχρού μετώπου από την περιοχή. Άστατος με διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες για το υπόλοιπο της ημέρας με βελτίωση από τις απογευματινές ώρες. Θερμοκρασία από 20-25oC και οι άνεμοι ΝΔ 5-6bf και κατά τόπους 7bf κατά το πέρασμα του μετώπου.

Κυριακή 27/9: Βελτιωμένος καιρός με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα. Θερμοκρασία από 18-22oC με τους ανέμους να πνέουν ΝΔ 3-4bf.

Δευτέρα 28/9: Κακοκαιρία κατά το δεύτερο μισό της ημέρας με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα να απασχολούν την πόλη κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και κυρίως των απογευματινών ωρών. Βελτίωση από το βράδυ και μετά. Θερμοκρασία από 19-25oC και οι άνεμοι ΝΔ διευθύνσεων 5-6bf.

Τρίτη 29/9: Αρχικά άστατος με σποραδικούς όμβρους με ουσιαστική βελτίωση από τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες. Ο υδράργυρος σε μικρή πτώση με τους ανέμους να στρέφονται σε ΒΔ στα 4-5bf.

*Προσοχή στην αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα κατά την διάρκεια των φαινομένων!

Τέλος με καλές καιρικές συνθήκες & απουσία φαινομένων αναμένεται η αλλαγή της σκυτάλης με τον Οκτώβριο, με το μοτίβο να μην αλλάζει, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας με τον υδράργυρο να σημειώνει άνοδο το σαββατοκύριακο 3-4/10.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ, με έντονα φαινόμενα που το Σάββατο θα επεκταθούν σε όλα τα δυτικά και τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους εντάσεως έως 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:

1. Τη νύχτα της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (25-09-2020) το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος.

2. Το ΣΑΒΒΑΤΟ (26-09-2020):

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και βαθμιαία η δυτική Πελοπόννησος. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Βαθμιαία από τα δυτικά η Μακεδονία και το απόγευμα η Θράκη, με εξασθένηση από τα δυτικά τις απογευματινές ώρες.

γ. Πιθανώς η δυτική και η βόρεια Θεσσαλία έως το μεσημέρι.

3. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει τη ΔΕΥΤΕΡΑ (28-09-2020) εκ νέου τη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Με έγγραφό της, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενημερώνει τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους.

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές &καταιγίδες – ισχυρούς ανέμους) σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Ε.Μ.Υ., ο Δήμος Πατρέων θα βρίσκεται σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού σήμερα Σάββατο 26.09.2020,α αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων.

“Ο Δήμος Πατρέων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να:

·         Βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα.

·         Βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.

·         Περιοριστούν στις αναγκαίες μετακινήσεις.

·         Αποφύγουν την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

·         Αν βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Όπως εξετάσουν το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνουν στα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους.

·         Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες-κυβερνήτες σκαφών όλων των κατηγοριών(ταχύπλοων, ιστιοπλοικών, θαλαμηγών) που βρίσκονται στην Μαρίνα Πάτρας όπως μεριμνήσουν για την ασφαλή πρόσδεση και φύλαξη τους.

·         Επιπλέον κρίνεται αναγκαίο οι ιδιοκτήτες ή εκμισθωτές των παραλιακών καταστημάτων και των ξενοδοχειακών μονάδων να μεριμνήσουν για την κάλυψη και προστασία του κινητού – υπαίθριου εξοπλισμού (π.χ τέντες, ομπρέλες, ξαπλώστρες , τραπεζοκαθίσματα κλπ )

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ

·         Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρά ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλές υψηλό σημείο του σπιτιού.

·         Μη διασχίζουν χείμαρρους πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.

·         Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

·         Μη πλησιάζουν σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

§  Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να  προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

§  Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

§  Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

§  Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

§  Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Σε περίπτωση κινδύνου, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 – 112.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα