Αλαλούμ με τα δημοτικά τέλη στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα- Ποιες οι παγίδες | dete

Αλαλούμ με τα δημοτικά τέλη στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα- Ποιες οι παγίδες

Αντιμέτωποι με μεγάλη ταλαιπωρία έρχονται χιλιάδες ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Ο λόγος είναι το αλαλούμ που έχει επικρατήσει όταν οι ιδιοκτήτες απευθύνονται στον δήμο της περιοχής τους για να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4555/18 και συγκεκριμένα το άρθρο 222 προβλέπουν ότι όλες οι οφειλές για δημοτικά τέλη που αφορούν μέχρι και την ημέρα δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2018 διαγράφονται εφόσον ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης υποβάλλει στον οικείο δήμο βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ και υπεύθυνη δήλωση ότι το ακίνητο είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο για το συγκεκριμένο διάστημα.

Μάλιστα, η προθεσμία για την υποβολή των παραπάνω δικαιολογητικών είναι εξάμηνη, δηλαδή πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 19 Ιανουαρίου 2019. Η ίδια διάταξη, όμως, ορίζει ότι για τις νέες οφειλές από δημοτικά τέλη προβλέπεται διαγραφή από την ημέρα υποβολής των δικαιολογητικών.

Εξίσου μεγάλο μπάχαλο, όμως, επικρατεί σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” και όταν κάποιος ιδιοκτήτης ζητά βεβαίωση καταβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) προκειμένου να προχωρήσει στη μεταβίβαση ακινήτου. Άλλοι δήμοι χρεώνουν μόνο το ΤΑΠ της τελευταίας πενταετίας και χορηγούν τη βεβαίωση χωρίς περαιτέρω έρευνα. Άλλοι δήμοι κάνουν έρευνα και για άλλες οφειλές όπως τα δημοτικά τέλη και χρεώνουν αναδρομικά μεγάλα ποσά για ακίνητα που είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Άλλοι δήμοι χρεώνουν τα αναδρομικά για μια 5ετία ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για χρέωση αναδρομικών 9ετίας ή ακόμη και 20ετίας. Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων τονίζουν ότι παρά τις διατάξεις που πέρασαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο το ζήτημα έχει περιπλεχθεί περισσότερο και οι πολίτες είναι ουσιαστικά έρμαια στην «ερμηνεία» κάθε δήμου.