ΑΘΗΝΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να μην σταματούν θεραπεία οι ογκολογικοί ασθενείς | dete

ΑΘΗΝΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να μην σταματούν θεραπεία οι ογκολογικοί ασθενείς

Έκκληση στους ογκολογικούς ασθενείς να μην ακυρώνουν τις θεραπείες τους, αν οι ίδιοι είναι καλά, απευθύνει η διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας - υπεύθυνη Ογκολογικής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», Δρ Αθηνά Χριστοπούλου! «Δηλαδή αν ένας ασθενής με κακοήθες νεόπλασμα ξέρει ότι έχει κάπως θωρακίσει τον οργανισμό του από επαφές με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα, και δεν έχει κάποιο σύμπτωμα του κορονοϊού,να μην αναβάλει τη θεραπεία του. Ωστόσο αν έχει π.χ. λίγο πυρετό καλόν είναι να επικοινωνήσει με το θεράποντα ιατρό του πριν έρθει στο νοσοκομείο, όπως άλλωστε θα έκανε και πριν εμφανιστεί η νόσος COVID19».

Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο κινδυνεύουν, τόσο εκείνοι με συμπαγείς όγκους, όσο και εκείνοι με αιματολογικές κακοήθειες, γιατί από μόνη της η νόσος, προκαλεί ανοσοκαταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αναφέρει η Δρ. Χριστοπούλου. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, σε χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, ανοσοθεραπεία και κάθε είδους θεραπεία, αλλά και όσοι παίρνουν κορτιζόνη. «Ο κίνδυνος αυξάνεται κι άλλο όταν οι ογκολογικοί ασθενείς είναι καπνιστές ή έχουν και άλλα συνοδά νοσήματα, όπως π χ σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ. Οι ασθενείς που υποβάλλονται αυτό το διάστημα σε θεραπεία, ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα είναι επίσης πιο ευάλωτοι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αναβάλλουν τη θεραπεία τους».

Υπάρχει όμως περίπτωση κάποιες κακοήθειες να καθιστούν τους ασθενείς περισσότερο ευάλωτους από κάποιες άλλες, απέναντι στον κορονοϊό; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από την Κίνα, που δημοσιεύτηκε στο «Lancet», απάντηση σε αυτο το ερώτημα δεν μπορούμε να έχουμε, δηλώνει η κ. Χριστοπούλου. «Οι γνώσεις όμως αυτή τη στιγμή μας λένε ότι οι όλοι οι ασθενείς με καρκίνο θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου, και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά τόσο οι ίδιοι όσο και οι φροντιστές τους τις οδηγίες από τους επίσημους φορείς της Πολιτείας.»