Αγωνία στο Μαξίμου αν θα περάσει η κυβέρνηση από το «ναρκοπέδιο» του ασφαλιστικού | dete

Αγωνία στο Μαξίμου αν θα περάσει η κυβέρνηση από το «ναρκοπέδιο» του ασφαλιστικού

Πορεία στο «ναρκοπέδιο» του ασφαλιστικού ξεκινά η κυβέρνηση ήδη από τις πρώτες  ημέρες του νέου έτους, καθώς, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, η ελληνική πρόταση θα έχει αποσταλεί στους θεσμούς ως την Τρίτη 5 Ιανουαρίου.

Δεν χρειάζονται, φυσικά, πολλά λόγια για να εξηγήσει κανείς γιατί είναι «ναρκοπέδιο» το μεγαλύτερο σε βάθος χρόνου, κοινωνικό πρόβλημα, αυτό που καμιά ως τώρα, κυβέρνηση δεν επεχείρησε να αγγίξει. «Ναρκοπέδιο» ανάμεσα στις κοινωνικές αντοχές και τα «θέλω» των δανειστών.

Καθόλου τυχαία, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε μια γιορτινή ημέρα, μια ημέρα όμως που σηματοδοτεί την έλευση του καινούριου χρόνου, τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου, για να επιλέξει να δώσει την είδηση, «χωρίς ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε πέντε χρόνια δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις». Και οι αριθμοί τον επιβεβαιώνουν, υποστηρίζουν οι ειδικοί περί το ασφαλιστικό...

Προετοιμασία, συνεπώς, της κοινωνίας για τις δύσκολες αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση, αποφάσεις πάντως, ...κλιμακωτές, αν μπορεί κανείς να τις αποκαλέσει έτσι, με μεγαλύτερη μέριμνα για τους λιγότερο ευνοημένους του ασφαλιστικού συστήματος.

Η κυβέρνηση, στο «παρά ένα» όμως της έναρξης της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό, φαίνεται πως αισθάνεται ότι έχει τα επιχειρήματα και τις εν δυνάμει συμμαχίες στην Ευρώπη, για επιπλέον «κέρδη» στη νέα αυτή «μάχη» με τους θεσμούς. Για το λόγο αυτό, προγραμματίζονται άλλωστε επαφές (όχι κατ’ ανάγκην τηλεφωνικές μόνον) του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ακόμη όμως και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου εκπόνησε τη νέα διαπραγματευτική τακτική με κόκκινη γραμμή για αποτροπή των μειώσεων όχι μόνο στις κύριες αλλά και τις επικουρικές συντάξεις.

Τούτη τη φορά η κυβέρνηση μοιάζει να προσέρχεται στην «αρένα» της διαπραγμάτευσης με περισσότερα όπλα στη φαρέτρα της, και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποκλείονται αρνητικές εκπλήξεις από την άλλη πλευρά με αμφισβήτηση των ελληνικών στοιχείων, μεγαλύτερες αξιώσεις κ.ο.κ. –το αντίθετο, η Αθήνα έχει... εθιστεί στην τακτική αυτή των εταίρων.

Τα 600 εκατομμύρια που λείπουν από την επίτευξη του στόχου εξεύρεσης 1,8 δισ. προτείνεται να γίνει μέσω της αύξησης των εισφορών (και με το επιχείρημα ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν μειωθεί κατά πολύ περισσότερο). Το ότι η εργασία με πλήρη δικαιώματα θα γίνει ακριβότερη, θα αντικρουστεί με την προσδοκία έλευσης της ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων δουλειάς (στο «στοίχημα» με το ΕΣΠΑ, ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης έχει ήδη εξαιρετικά αποτελέσματα επί παραδείγματι).

Ενώ έχει γίνει η προετοιμασία για εξεύρεση και άλλων πόρων, όπως με την επιβολή φόρων στις μεγάλες τραπεζικές συναλλαγές, επίσης στην τραπεζική προμήθεια επί των συναλλαγών αυτών ή/και των χρηματιστηριακών πράξεων.