Αγωνία στις Βρυξέλλες -Τετ α τετ και παζάρια πριν το Eurogroup | dete

Αγωνία στις Βρυξέλλες -Τετ α τετ και παζάρια πριν το Eurogroup

Σε πυρετό διαβουλεύσεων πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ετοιμάζεται για τετ α τετ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης λίγο μετά τις 13:00 είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον οποίο συνόδευε ο πρόεδρος του ΕWG Τόμας Βίζερ.

Στη συνέχεια θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών, δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ΕΜΣ. Στις συναντήσεις αυτές την ΕΚΤ θα εκπροσωπήσει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Μπενουά Κερέ. και τον Πολ Τόμσεν

Κρίσιμη συνάντηση Ευκλείδη με Σόιμπλε

Καθοριστική, πάντως, ίσως αποδειχθεί η επαφή της ελληνικής πλευράς με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 15:30 ώρα Ελλάδος, η οποία θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα, καθώς στις 16:00 ξεκινάει επισήμως το Eurogroup με πρώτο θέμα στην ατζέντα του είναι η Ελλάδα.

Ολες οι συναντήσεις, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απογευματινής συνεδρίασης για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στόχος των επαφών είναι η προετοιμασία του εδάφους για τις διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία από τη νέα αίθουσα, πλήρως ανακαινισμένη, στην οποία θα γίνει το Eurogroup, στις 4 ώρα Ελλάδος.

Αγώνας δρόμου για να πείσουν το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα
Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα εξετάζουν σήμερα οι θεσμοί, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Η πλήρης συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν.

Ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση, είναι το αίτημα του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά το 2018 (μέτρα τα οποία θα ισχύσουν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ). Με το αίτημα του ΔΝΤ φαίνεται πως δεν συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προσπαθήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση.

Το άλλο επίμαχο ζήτημα που θα πρέπει να συμφωνηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, είναι για πόσα χρόνια μετά το 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ίσα προς το 3,5% του ΑΕΠ.

Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και στα εναπομείναντα θέματα της αξιολόγησης (εργασιακά, ενέργεια, δημοσιονομικό κενό), τότε παράγοντες της ευρωζώνης εκτιμούν ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι ίδιοι παράγοντες της ευρωζώνης υπενθυμίζουν ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, διότι μετά αρχίζει μια «μακρά εκλογική περίοδος» σε μια σειρά από κράτη-μέλη.