ΑΓΥΙΑ: Το έλος βρήκε τον ανάδοχό του! Οι υπογραφές της σύμβασης –εφόσον δεν υπάρξει ένσταση– θα μπουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020 | dete

ΑΓΥΙΑ: Το έλος βρήκε τον ανάδοχό του! Οι υπογραφές της σύμβασης –εφόσον δεν υπάρξει ένσταση– θα μπουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την Πάτρα παίρνει σάρκα και οστά μέσα στους πρώτους μήνες του 2020. Πρόκειται για την Ανάπτυξη Αξιοποίηση περιοχής του Κάμπινγκ και του Έλους της Αγυιάς, ένα έργο που θα δώσει την δυνατότητα στους Πατρινούς και στους επισκέπτες της πόλης να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν από τους οικολογικούς θησαυρούς που βρίσκονται μια ανάσα από την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Η δημοπράτηση του έργου ολοκληρώθηκε και την περασμένη Παρασκευή βγήκε ο ανάδοχος που θα αναλάβει να προχωρήσει τις εργασίες και τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο Έλος της Αγυιάς, παρεμβάσεις πάντα με σεβασμό στον χώρο, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί ο φυσικός του χαρακτήρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι υπογραφές της σύμβασης με τον ανάδοχο – εφόσον δεν υπάρξει καμία ένσταση – θα μπουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020, κάτι που σημαίνει ότι οι εργασίες θα έχουν ξεκινήσει εντός της άνοιξης του νέου έτους. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα που έχουμε ως τώρα για το Έλος της Αγυιάς και γενικότερα για την παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

Μέχρι σήμερα το Έλος της Αγυιάς το γνωρίζαμε κυρίως μέσα από το πρώην κολυμβητήριο της περιοχής, το κάμπινγκ που υπήρχε κοντά του, την παραλία της Πλαζ, αλλά και το πάρκο του Φάνη Τσιμιγκάτου όπου δεκάδες Πατρινοί πάνε για τρέξιμο καθημερινά. Με το Έλος της Αγυιάς είχαμε λίγες σχέσεις.

Λίγοι από εμάς το είχαν επισκεφθεί αφού ο χώρος έτσι και αλλιώς δεν ήταν προσβάσιμος. Και όμως εντός του Έλους της Αγυιάς υπάρχει ένας ξεχωριστός κόσμος που έχει την δική του ζωή, με ζωντανούς και σπάνιους φυτικούς οργανισμούς. Κατά συνέπεια είναι ένας χώρος που όχι μόνο αξίζει να επισκεφτεί κανείς, αλλά να τον εξερευνήσει και να τον παρατηρήσει από κοντά.

Με την αξιοποίηση του Έλους της Αγυιάς ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη της σπάνιας οικολογικής σημασίας που έχει αυτός ο χώρος, ενώ ταυτόχρονα με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν η Πάτρα θα αποκτήσει ένα ακόμα πάρκο.
Ένα πάρκο στο οποίο Πατρινός θα έχει την δυνατότητα να αθλείται, να κάνει ποδήλατο, να περπατά, να παρατηρεί να ρεμβάζει. «Με το έργο αυτό θα αναδείξουμε και θα κάνουμε επισκέψιμο στους Πατρινούς έναν χώρο σπάνιας οικολογικής ομορφιάς που εδώ και πολλά χρόνια είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένος και μη προσβάσιμος. Είναι ένας χώρος που θα διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο για να φέρει τους συμπολίτες μας και τους δημότες μας πιο κοντά στην φύση, σε απόσταση αναπνοής έξω από το κέντρο της πόλης» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς.
Υπάρχει όμως και άλλη μια διάσταση: Επισκέπτες που αρέσκονται στο να παρακολουθούν τα ενδιαφέροντα οικοσυστήματα και να καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους θα βάλουν πλέον και την Πάτρα στην λίστα των πόλεων που θα πρέπει κάποια στιγμή να επισκεφτούν.

Η μεταμόρφωση της περιοχής

Το έργο, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπυτξης θα κοστίσει με βάση τον προϋπολογισμό του 3.000.000 ευρώ ενώ ο χώρος θα παραδοθεί αναβαθμισμένος με πεζοδρόμους, ποδηλατικές διαδρομές, πεζογέφυρες κ.λπ. Το έργο περιλαμβάνει πλήθος παρεμβάσεων που θα μεταμορφώσουν την περιοχή. Πιο αναλυτικά:

– Δημιουργία ξύλινων διαδρόμων περιπάτου (πεζογέφυρες) ύψους ενός μέτρου πάνω από την επιφάνεια του νερού, ώστε ο χώρος να γίνει επισκέψιμος

– Δύο διαδρομές με πατημένο χώμα για μαζική άθληση και περίπατο

– Ποδηλατόδρομος από την Κανελλοπούλου (στο ύψος του παλιού κολυμβητηρίου) μέχρι την Πλαζ. Ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος θα συνδέεται με τον ποδηλατόδρομο που προβλέπεται να γίνει κατά μήκος της παραλιακής και θα φτάνει μέχρι τον Γλαύκο

– Χώρος στάθμευσης οχημάτων

Επίσης, θα εγκατασταθούν κιόσκια, τραπεζόπαγκοι, φωτισμός, ενώ θα εκπονηθεί και μελέτη για την πυροπροστασία του

– Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, τραπεζόπαγκοι, απορριμματοδέκτες, επιδαπέδια φωτιστικά, βρύσες, βάσεις στήριξης ποδηλάτων)

– Φύτευση με κατάλληλους θάμνους και δέντρα

Προβλέπεται η κατασκευή των ακολούθων κατασκευών:

– Κιόσκια με θέσεις θέας του έλους

– Κιόσκια πληροφόρησης

– Παρατηρητήρια της άγριας ζωής

– Παρατηρητήριο μέσα στο έλος (Hide)

– Κέντρο οικολογικής ευαισθητοποίησης με στέγαστρο από φωτοβολταϊκά πάνελς (100,00 τ.μ.)

-Control room και W.C. (38,50 τ.μ.)

Η διαμόρφωση του έλους συνίσταται σε έναν δίκτυο διαδρομών, μέσου πλάτος 3,5 μ. που δημιουργεί έναν Περίπατο οικολογικής ευαισθητοποίησης περιμετρικά στο έλος, μια αθλητική διαδρομή που διασχίζει την περιοχή.

Κατά μήκος των διαδρομών αυτών θα υπάρχουν κιόσκια με καθιστικά και με υλικό πληροφόρησης για το έλος, παρατηρητήρια της πανίδας, οργανωμένες θέσεις για πικ-νικ.

Κ.Α.
(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)