Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκέας: Στόχος η υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών | dete

Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκέας: Στόχος η υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών

Ο ιστορικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκέας έχει στόχο την υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών καθώς και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη τους μέσα από θεσμό του Συνεταιρισμού. Με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Συκέας του Δήμου Μονεμβασιάς που βρίσκεται στο Νομό Λακωνίας αποτελεί αρωγό της περιοχής συμμετέχοντας στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της που στην πλειοψηφία ασχολούνται με τη γεωργία.

Η βασική του δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Η μέση παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 700 τόνους και προέρχεται από τις ποικιλίες “Κορωνέϊκη" και “Αθηνολιά" σε αναλογία 80%-20%.

 

“Ο Συνεταιρισμός μας ιδρύθηκε το 1950 ως πιστωτικός και το 1968 ως ελαιουργικός. Αποτελείται από 480 μέλη - παραγωγούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι  κάτοικοι του χωριού μας”, μας είπε ο Διαχειριστής του Συνεταιρισμού, κ. Σωτήρης Μπατζάκης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκέας τυποποιεί μεγάλο μέρος της παραγωγής του στις εγκαταστάσεις της ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ. Η εξαιρετική ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται οφείλεται στην άμεση έκθλιψη των καρπών και είναι κράμα ιδιαίτερων εδαφικών συνθηκών. Ως αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών απαριθμεί μέχρι σήμερα 154 μέλη με στόχο την εγγραφή και νέων μελών.

 

“Η άριστη ποιότητα οφείλεται καταρχάς στην εμπιστοσύνη των παραγωγών και στην συνέχεια στην προσπάθεια των εργαζομένων να δουλεύουν, ακόμα και όλη τη νύχτα, διότι ο ελαιόκαρπος πρέπει μέτα την συγκομιδή του να πάει κατευθείαν για έκθλιψη. Τέλος το άρωμα του ελαιολάδου μας οφείλεται στην ποικιλία των εδαφών μας”, σημειώνει ο κ. Μπατζάκης.

 

Υποδομή και αποτελέσματα στο πλαίσιο του Προγράμματος ΟΕΦ

Η ΟΕΦ διαθέτει ελαιοτριβείο στη Συκέα Λακωνίας πιστοποιημένο με το Σύστημα Διαχείρισης και Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005.

 

“Τα οφέλη από το Πρόγραμμα ΟΕΦ είναι μεγάλα και στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος αλλά και στη διαδικασία της παραγωγής. Έχουμε εξοικονομήσει ώρες λειτουργίας αλλά και κόστος, μέσω των σύγχρονων μηχανημάτων, τα οποία έχουμε αποκτήσει”, σημειώνει ο κ. Μπατζάκης.

Η ΟΠ του Αγροτικού Συνεταιρισμού αποτελείται μέχρι σήμερα από 154 παραγωγούς οι οποίοι πιστοποιούνται σύμφωνα με το εθνικό πρότυπο AGRO 2.1 & 2.2/3. Η ΟΕΦ δίνοντας μεγάλη σημασία στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου συνεχίζει την πιστοποίηση για την τριετία 2015-2018 στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της.

 

“Η ανταπόκριση των παραγωγών μας είναι μεγάλη και μέσω των προγράμματων επιμόρφωσης έχουμε μειώσει σημαντικά τα προβλήματα που δημιουργούσαν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Στις χημικές αναλύσεις των δεξαμενών μας τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων ήταν στα ίδια ποσοστά με τα βιολογικά”, σημειώνει ο Σωτήρης Μπατζάκης.

 

Στις εκπαιδεύσεις παραγωγών που πραγματοποιούνται δίνεται έμφαση στα οφέλη της συλλογικής διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας, της συλλογικής συγκομιδής, της αποθήκευσης, της επεξεργασίας και εμπορίας με αποτέλεσμα ένα άριστο ποιοτικά τελικό προϊόν.

 

“Στόχος μας ειναι να μπούμε και στην επόμενη τριετία του Προγράμματος, για να συνεχίσουμε τον εκσυγχρονισμό της μονάδας μας, τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στον τομέα της αποθήκευσης”, συμπληρώνει ο κ. Μπατζάκης.

 

Στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση του τελικού προϊόντος οι εγκαταστάσεις της ΟΕΦ περιλαμβάνουν:

 

- ανοξείδωτες κλιματιζόμενες δεξαμενές:  Με το σύστημα κλιματισμού η θερμοκρασία στο χώρο αποθήκευσης ελαιολάδου διατηρείται εντός συγκεκριμένων τιμών, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του και να αποφεύγεται η υποβάθμισή του.

 

- κλαρκ: Για την ασφαλή μεταφορά των παλετών με τους περιέκτες της ελιάς από το χώρο παραλαβής στο εσωτερικό των ελαιοτριβείων χωρίς επιμολύνσεις του παραγόμενου ελαιολάδου με καυσαέρια των συμβατικών μέσων μεταφοράς.

 

- παλετοκιβώτια: Επιτρέπουν τον καλύτερο αερισμό των καρπών, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες στις ελιές, οι οποίες οδηγούν σε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος λόγω της αύξησης της οξύτητάς του.

 

 

Οι εξαγωγές και η σταθερή ποιότητα, στόχοι του Συνεταιρισμού

 

“Κάθε εισαγωγέας θέλει άριστη ποιότητα. Εμείς κάθε χρόνο έχουμε τις καλύτερες τιμές και αυτό δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για την ποιότητά μας. Εξάγουμε στην Ιταλία και στην Αμερική περισσότερο”, μας επισημαίνει ο Διαχειριστής του Συνεταιρισμού, κ. Μπατζάκης. “Στόχοι μας είναι η διατήρηση της ποιότητας και η τροφοδοσία σε ελληνικά συσκευαστήρια, για να προωθείται το ελαιόλαδο που παράγουμε με την ελληνική επωνυμία”, συμπληρώνει ο ίδιος.