Αγορά Πάτρας για εξαγγελίες ΔΕΘ: «Τίποτα περισσότερο, πολλά λιγότερα»

19.09.2020 / 17:39
γκο-19-14

Μόνο ικανοποιημένο δεν άφησαν τον κόσμο της αγοράς οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μπορεί εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να κρέμονταν, από τα χείλη του, ελπίζοντας ότι τα όσα θα ανακοίνωνε θα τους έδιναν μία τόνωση για τη δύσκολη συνέχεια που έχουν μπροστά τους, όμως οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν.

Όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας τίποτα από τα όσα έχουν ζητήσει δεν εισακούστηκε τόσο στο εμπόριο, όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών.

Τα μόνα ίσως θετικά σημεία που μπορεί κάποιος να διακρίνει από αυτά τα μέτρα των παροχών που ανακοίνωσε και τα όποια θα έχουν ένα μικρό αντίκτυπο στην αγορά είναι η παράταση της υποχρέωσης της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και χρεών στην εφορία για τους επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε η πανδημία και η επέκταση των έξι μηνών του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Ωε εκεί όμως. Τίποτα περισσότερο και πολλά λιγότερα από αυτά που έχουν ζητήσει οι συνδικαλιστικοί φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών, στο εμπόριο, αλλά και στην εστίαση δε ακούστηκε από το στόμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, λένε οι άνθρωποι της αγοράς.

«Σταγόνα στον ωκεανό»

Στο εμπορικό κλάδο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού σε σχέση με τις  προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου για παροχή βοήθειας από το κράτος μοιάζουν σύμφωνα με τον Κώστα Ζαφειρόπουλο, σαν μία σταγόνα στον ωκεανό.

«Ορισμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν θετικά ασφαλώς, όμως, από την άλλη δεν φτάνουν για να περισώσουν την κατάσταση» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

«Οι παροχές της κυβέρνησης, σε σύγκριση με την ζημιά που έχουν υποστεί τα εμπορικά μαγαζιά και τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας που συνεχίζονται φαντάζουν μηδαμινές».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν ήταν στην κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης, αλλά της συντήρησης ή της διαιώνισης μιας κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά και από όπου πλέον δεν μπορεί να βγει από μόνη της. 

«Καμία από τις προτάσεις που είχαμε θέσει ως Εμπορικός Σύλλογος δεν εισακούστηκε. Καμία. Ούτε η πρόταση για την επιδότηση ενοικίου, ούτε αυτή με τις 120 δόσεις, ούτε οι υπόλοιπες που είχαν ως κεντρικό τους σκεπτικό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των θέσεων εργασίας».

Το βασικό ζητούμενο που έλειπε από όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ ήταν η κινητοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής που θα πρέπει να αποκτήσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μέσα στην κρίση της πανδημίας για να μπορέσει να μείνει όρθια.

Σύμφωνα με τους εμπόρους και τον φορέα τους δεν δόθηκε η απαιτούμενη ρευστοποίηση κεφαλαίων για την επιδότηση των καταστημάτων, παρά μόνο δάνεια με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που σε τελική ανάλυση θα είναι ένα ακόμα βάρος στην πλάτη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών η αγορά βλέπει τις επιχειρήσεις να αναγκάζονται και αυτές  ανοίξουν την…. κάνουλα και να έρχονται στη συνέχεια απολύσεις και λουκέτα, αυξάνοντας στο μέγιστο τον δείκτη της ανεργίας μέσα στους επόμενους μήνες.

«Ασφαλώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι»

Όμως και στις υπηρεσίες και στην εστίαση  ο παρανομαστής των παροχών του πρωθυπουργού, δεν αλλάζει, ίδιος μένει. Τίποτα από όλα όσα έχουν ζητήσει οι επαγγελματίες της εστίασης για το διάστημα της πανδημίας δεν εισακούστηκε. Βασικά ζητούμενα ήταν η μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη σε μονοψήφιο αριθμό, η ενίσχυση των επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης και όχι δανείων, αλλά και άλλα που ήλπιζαν στην εστίαση για να πάρουν μία ανάσα καθώς ο κλάδος τους έχει χτυπηθεί αλύπητα από την πανδημία και τα ποσοστά της πτώσης ολοένα μεγαλώνουν.

«Ασφαλώς και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ» τονίζει ο Σπύρος Στεργίου. «Περιμέναμε περισσότερα πράγματα, καθώς όλοι γνωρίζουν τη ζημιά που έχουν υποστεί τα μαγαζιά μας και η οποία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη τους χειμερινούς μήνες λόγω των περιορισμών για τους εσωτερικούς χώρους».

Μάλιστα, οι επαγγελματίες στην εστίαση περιμένουν τις αποφάσεις του συνδικαλιστικού τους οργάνου της ΠΟΕΣΕ για το αν θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ή θα διαμορφώσουν με άλλο τρόπο τη μορφή των συλλογικών τους διαμαρτυριών.

Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που έμεινε ταλαίπωρη και πληγωμένη στην οικονομική κρίση, μπαίνει πλέον και τυπικά στον… θάλαμο της αρνητικής πίεσης.

Μένει εκεί διασωληνωμένη, ζώντας με τεχνητές αναπνοές. Γιατί όπως λένε αυτές τις μέρες δεκάδες παράγοντες της αγοράς οι πολυπόθητες εξαγγελίες του πρωθυπουργού ήταν χαϊδέματα. Και με χαϊδέματα όσοι βρίσκονται στην εντατική δεν σηκώνονται από το κρεβάτι τους. Στην πραγματικότητα ούτε καν τα αντιλαμβάνονται…

Κ.Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα