Αίγιο: Αντί για ψώνια, βόλτα καταναλωτών με μπαλόνια – Μηδενικοί τζίροι στην αγορά! | dete

Αίγιο: Αντί για ψώνια, βόλτα καταναλωτών με μπαλόνια - Μηδενικοί τζίροι στην αγορά!

Κάθε άλλο παρά Χριστουγγεννιάτικη ήταν φέτος, περισσότερο από ποτέ, η εμπορική αγορά του Αιγίου, αφού σε τίποτε δεν θύμισε παλιότερα χρόνια εορταστικής περιόδου, με τους καταναλωτές να ψωνίζουν πατροπαράδοτα και τους καταστηματάρχες να παίρνουν ως είθισται μικρές οικονομικές ανάσες.
Η ΚΙΝΗΣΗ
Ο κόσμος ναι μεν βγήκε στη κεντρική αγορά, αλλά η κατανάλωση ήταν σχεδόν μηδενική, όπως καταμαρτυρούν πολλοί μαγαζάτορες, που δεν πίστευαν ότι θα ζήσουν εικόνες μιας καθημερινής περιόδου ακόμα και την παραμονή των Χριστουγγέννων.
«Δεν υπάρχει πλέον, αυτό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τα παραδοσιακά ψώνια. Να πάρουν τα δώρα τους, τα καλά τα ρούχα, κάτι για τα βαπτιστήρια. Ο κόσμος δεν κρατούσε τσάντες, αλλά τον έβλεπες μ' ένα μπαλόνι ή ένα μικρό δωράκι αξέσορις. Δεν έπεσε χρήμα» δηλώνει στην «Π» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαίρη Χρονοπούλου.
ΤΟ ΧΡΗΜΑ
Οικονομική άνεση δεν φάνηκε να υπάρχει στον κόσμο, για να επιβεβαιωθεί έτσι ο φόβος του εμπορικού κόσμου, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε κι άρχισε να καταγράφεται μια αισθητή κάμψη. Το χρήμα το πήραν οι φόροι, οι δόσεις ρυθμίσεων και άλλες υποχρεώσεις, αφού πολλοί προτίμησαν να βάλουν μια τάξη στα χρέη τους, περιορίζοντας υποχρεωτικά την αγαρά αγαθών, διαπιστώνουν οι άνθρωποι με πείρα στην αγορά.
Μάλιστα, παρωχημένη θεωρείται πλέον και η άποψη ότι πολλοί καταναλωτές της Αιγιάλειας προτιμούν τις αγορές της Πάτρας και της Αθήνας, συνδυάζοντας τα ψώνια τους με βόλτα, αναψυχή και διασκέδαση.
Η ΚΑΜΨΗ
Την εβδομάδα, από 15 Δεκεμβρίου μέχρι και 24 του μήνα, η κάμψη στην αγοραστική κίνηση ήταν αισθητή όσο και πέρυσι, αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι το 2018 η μείωση του τζίρου είχε φτάσει περίπου σε ποσοστό 40%.
«Αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολήσει ως εμπόρους. Η αγορά μας αλλλάζει, όπως και σ' όλη τη χώρα άλλωστε. Πρέπει να τι μπορούμε να κάνουμε. Ειδάλλως, από εδώ και πέρα όποιος μπορεί επιβιώνει κι όποιος πάλι όχι, όσο άντεξε άντεξε και κλείνει, κυρίως τα πολύ φθηνά μαγαζιά» λέει η κ. Χρονοπούλου.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ