Έφοδοι της εφορίας στα σπίτια χωρίς εισαγγελική εντολή για κατασχέσεις και δέσμευση καταθέσεων | dete

Έφοδοι της εφορίας στα σπίτια χωρίς εισαγγελική εντολή για κατασχέσεις και δέσμευση καταθέσεων

Εφόδους της εφορίας και μάλιστα με διαδικασίες – εξπρές χωρίς προηγούμενη εισαγγελική εντολή στα πρότυπα των γερμανικών υπηρεσιών αναμένεται να εισάγει το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε ο Τρύφων Αλεξιάδης. Η πρακτική που αποκάλυψε μεγάλα σκάνδαλα στο παρελθόν στη Γερμανία έρχεται και στην Ελλάδα με στόχο να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα.

Οι έφοδοι της εφορίας θα γίνονται εκτός ωραρίου και οι εφοριακοί θα επισκέπτονται απροειδοποίητα την έδρα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών ακόμη και εάν αυτή είναι στο σπίτι του προσώπου που βρίσκεται υπό έλεγχο. Στόχοε η συγκέντρωση και η κατάσχεση όταν χρειάζεται φορολογικών στοιχείων, ενώ οι ελεγκτές θα μπορούν να ψάχνουν ακόμη και για ρευστό αλλά και να προχωρούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ή ακόμη και καταθέσεων για να εισπραχθούν έτσι οφειλές προς το Δημόσιο.

Παράλληλα και με την απειλή των παραπάνω προωθείται νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα να τα δηλώσουν ... για να τα σώσουν. Ενώ προωθείται και το νέο περιουσιολόγιο με την καταγραφή κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, αλλά και συναλλαγών ώστε να μπορεί να διασταυρωθεί η κίνηση ποσών και στη συνέχεια να γίνεται η απαραίτητη σύγκρηση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Μάλιστα σε περίπτωση που αποκαλύπτονται αδήλωτα ποσά οι εφοριακοί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων μέχρι του ύψους των αδήλωτων εισοδημάτων που αποκαλύφθηκαν.