Έρχονται μεγάλες αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος – Ποιους αφορούν | dete

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος - Ποιους αφορούν

Αλλάζουν από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι κλίμακες χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) που πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή οι κατηγορίες κατανάλωσης ρεύματος με τις οποίες θα τιμολογούνται οι ΥΚΩ από τέσσερις γίνονται τρεις.

Tο νέο τιμολόγιο των ΥΚΩ, το οποίο είναι ίδιο για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύει τόσο για την ημερήσια όσο και για τη νυχτερινή κατανάλωση έχει ως εξής:

  • Από 0-1600 κιλοβατώρες τετραμηνιαίας κατανάλωσης, 6,9 ευρώ η μεγαβατώρα.
    • Από 1601-2000 kwh, 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
    • Από 2001 και πάνω, 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τη νυχτερινή κατανάλωση, η νέα κλίμακα είναι ίδια με την ημερήσια, ενώ η παλιά χρέωση ήταν ενιαία, 0,00889 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Έτσι, για καταναλώσεις μέχρι 1600 κιλοβατώρες προκύπτει όφελος για τον καταναλωτή αφού θα χρεώνεται με την τιμή του πρώτου κλιμακίου που είναι 0,0069 ευρώ. Για υψηλότερες καταναλώσεις όμως, πάνω από τις 1680 κιλοβατώρες το τετράμηνο οι ΥΚΩ για το νυχτερινό αυξάνονται.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η χρέωση του πρώτου κλιμακίου παραμένει στο επίπεδο που ισχύει και σήμερα.

Σημειώνεται ότι με την παλιά μέθοδο οποίος περνούσε την κλίμακα χρεωνόταν με την υψηλότερη χρέωση από την πρώτη κιλοβατώρα ενώ τώρα θα χρεώνεται με την μόνο για την επιπλέον κατανάλωση.

Αυτή η κλιμάκωση και οι νέες χρεώσεις ξεκινούν να ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2018.

Η χρέωση ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) είναι το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές προκειμένου να καλυφθεί το υψηλότερο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών αλλά και το κόστος για το φθηνότερο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (άνεργοι χαμηλοσυνταξιούχοι άτομα με αναπηρία κλπ).