Έρχεται το τέλος των κερμάτων 1 και 2 σεντ;

28.09.2020 / 12:52
cc2835944575545a2956be2f630160e2_XL

Αξιολόγηση και εκτίμηση επιπτώσεων στη χρήση κερμάτων 1 και 2 λεπτών, με ανοιχτή διαβούλευση 15 εβδομάδων, με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων άλλων θεσμικών οργάνων, σχετικών εθνικών αρχών, καταναλωτών και της κοινωνίας των πολιτών, ξεκίνησε σήμερα η Κομισιόν.

Η αξιολόγηση αυτή απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 651/2012), η οποία εξουσιοδοτεί την Κομισιόν να εξετάζει περιοδικά και προσεκτικά τη χρήση διαφορετικών ονομαστικών αξιών κερμάτων ευρώ με βάση τα κριτήρια κόστους και αποδοχής του κοινού. Η εκτίμηση επιπτώσεων θα επικαιροποιήσει την ανάλυση της έκθεσης του 2018 για το θέμα.

Βάσει αυτής της αξιολόγησης, και όπως ανακοινώθηκε στο πρόγραμμα εργασιών της Κομισιόν για το 2020, η Κομισιόν θα αποφασίσει στα τέλη του 2021 εάν μια νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων στρογγυλοποίησης για πληρωμές σε μετρητά στη ζώνη του ευρώ, και ενδεχομένως για τη διακοπή χρήσης των κερμάτων 1 και 2 σεντ είναι απαραίτητη.

Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης, θα μελετήσει προσεκτικά τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της θέσπισης ενιαίων κανόνων στρογγυλοποίησης. Οποιεσδήποτε πιθανές μελλοντικές προτάσεις επί του θέματος θα βασίζονται στο αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης και δεν θα υποβληθούν έως ότου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Επιπλέον, η Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε σήμερα ένα γενετικά τροποποιημένο οργανισμό (ΓΤΟ) για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές (σόγια MON 87708 x MON 89788 x A5547-127). Αυτή η γενετικά τροποποιημένη σόγια έχει περάσει από μια ολοκληρωμένη διαδικασία έγκρισης, συμπεριλαμβανομένης μιας ευνοϊκής επιστημονικής αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η απόφαση έγκρισης δεν καλύπτει την καλλιέργεια. Όλα τα κράτη μέλη είχαν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους στη μόνιμη επιτροπή και στη συνέχεια στην επιτροπή προσφυγών. Δεδομένου του αποτελέσματος της διαδικασίας, η Κομισιόν έχει το νομικό καθήκον να προβεί στην έγκριση. Η έγκριση ισχύει για 10 χρόνια και τυχόν προϊόντα που παράγονται από αυτήν τη γενετικά τροποποιημένη σόγια θα υπόκεινται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα