Ένας «Πατρινός» από το Μπεγουλάκι τιμήθηκε στο Προεδρικό

Το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής απένειμε χθες , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δύο κορυφαίους σύγχρονους ελληνιστές, τον μεταφραστή ελληνικής λογοτεχνίας Nicola Crocetti και τον συγγραφέα - μεταφραστή ελληνικής λογοτεχνίας Michel Volkovitch, σε ειδική τελετή  που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Νίκολα Κροτσέτι,  εκτός από το ελληνικό διαβατήριο που απέκτησε πριν από 4 χρόνια, μεγάλωσε στην περιοχή της Εγλυκάδας, με τους γονείς του, ενώ διέμενε στο Μπεγουλάκι και είναι εξάδελφος του πρώην αντιδημάρχου, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και γνωστού αντιστασιακού, Γιάννη Κούκου.

Μετά το τέλος  του πολέμου,  η οικογένεια Κροτσέτι αν και επιθυμούσε την παραμονή της στην Ελλάδα, «υποχρεώθηκε» να φύγει για την Ιταλία, καθώς-τότε-το ελληνικό κράτος τους απαιτούσε  ν’ αλλάξουν  το επώνυμο τους, ενώ άλλοι συγγενείς τους,  που δέχτηκαν και «μετέτρεψαν» το επώνυμο τους, σε «Σταυρόπουλος», διαμένουν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά με την ανθοκομία στην περιοχή μας.

Ο Νίκολα Κροτσέτι  είχε σημαν τική  συνεισφορά ,  στη μετάφραση και έκδοση, στα ιταλικά εξαιρετικά αντιπροσωπευτικών έργων Ελλήνων λογοτεχνών από τις απαρχές του νεώτερου Ελληνικού Κράτους έως σήμερα. Μάλιστα διατέλεσε και Διευθυντής στην κορυφαία εφημερίδα της Ιταλίας, «Κοριέρε Ντέλα Σέρα».

«Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς γι αυτή τη συνεισφορά σας. Και θέλω να επισημάνω ότι δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Η ελληνική λογοτεχνία -είμαι βαθιά πεπεισμένος- εξακολουθεί να πλουτίζει το ευρωπαϊκό πνεύμα και έτσι η συμβολή σας αυτή υπερβαίνει τα όρια της Ελλάδας. Είμαστε ευγνώμονες γι αυτό. Αλλά και εσείς να έχετε την ηθική ικανοποίηση ότι η συμβολή σας υπερβαίνει την Ελλάδα, αφορά την Ευρώπη, αφορά το ευρωπαϊκό πνεύμα. Σε μια εποχή μάλιστα που το πνεύμα αυτό πρέπει να ξαναβρεί τις ρίζες του και να υπερασπισθεί τις αρχές και τις αξίες που του αρμόζουν. Είναι η αποστολή της Ευρώπης όχι μόνο για τους λαούς της, αλλά για ολόκληρο τον κ-όσμο σ'αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. Και η συγκυρία κατά την οποία σας απονέμεται αυτή η διάκριση εδώ, να θυμάσθε ότι έχει την δική της σημασία» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά τους, ο Νicola Crocetti ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την τιμή και δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την παρασημοφόρηση.