Ένας μήνας από την τραγωδία στο Μάτι – Δεν έχει καταβληθεί ακόμα το επίδομα πρώτης ανάγκης! | dete

Ένας μήνας από την τραγωδία στο Μάτι – Δεν έχει καταβληθεί ακόμα το επίδομα πρώτης ανάγκης!

Μια αδιανόητη τραγωδία που βύθισε την Ελλάδα στο πένθος. Η φωτιά της 23ηςΙουλίου στην ανατολική Αττική άφησε πίσω της 96 νεκρούς και εκατοντάδες σπίτια κατεστραμμένα. Σήμερα, συμπληρώνεται ένας μήνας από τη «μαύρη Δευτέρα» και τη φωτιά στην ανατολική Αττική. Και ακόμα, το επίδομα πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, δεν έχει δοθεί.

  • Αυτό καταγγέλλουν οι πυρόπληκτοι και παραδέχεται το υπουργείο Εσωτερικών, ρίχνοντας το φταίξιμο στη… γραφειοκρατία! Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, σήμερα, ένα μήνα μετά, το επίδομα πρώτης ανάγκης ύψους 586 ευρώ δεν έχει μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ένα επίδομα που προοριζόταν για να καλυφθούν οι πρώτες στοιχειώδεις ανάγκες (ρουχισμός, μετακινήσεις, τρόφιμα) των ανθρώπων που είδαν τη φωτιά να καταστρέφει ζωές και περιουσίες. Πρόκειται για 1.500 επιδόματα που είχαν προαναγγελθεί από τις πρώτες μέρες της τραγωδίας.

«Τα επιδόματα αυτά δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στο λογαριασμό του δήμου. Τα περιμένουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μέχρι στιγμής τίποτα» δήλωσε στην εφημερίδα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα, Διονυσία Κανελλοπούλου. «Πιστεύω ότι έδωσαν πολλές υποσχέσεις και αδυνατούν να τα εκπληρώσουν όλα μαζί. Δεν πιστεύω ότι δεν θέλουν. Θεωρώ όμως ότι κάπου μπλόκαραν», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι αιτήσεις θα συνεχιστούν για έναν μήνα ακόμα. 

«Θέμα ωρών να δοθούν τα επιδόματα»

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα πως το επίδομα δεν έχει δοθεί. Αλλά έκαναν λόγο για «θέμα ωρών». «Ίσως είναι και θέμα ωρών να καταβληθούν αυτά τα χρήματα, καθώς σε άλλες περιπτώσεις παίρνουν μήνες οι διαδικασίες όπως επίσης καθυστερεί αρκετά και η πίστωση των χρημάτων. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες έχουν κινηθεί ταχύτατα. Έχουμε εγκρίνει πάντως την πίστωση των χρημάτων και θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα», ανέφεραν. 

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με την κα Κανελλοπούλου προβλήματα παρατηρούνται και με τη δεύτερη σύνταξη η οποία επρόκειτο να δοθεί στους πυρόπληκτους συνταξιούχους. Σύμφωνα με όσα είπε, τη δεύτερη σύνταξη έχουν πάρει ελάχιστοι.

Πάντως, με άλλους ρυθμούς, καλύτερους, κινείται η διαδικασία για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πυρόπληκτους. Μέχρι την Τρίτη είχαν κατατεθεί 4.239 αιτήσεις και καταβλήθηκαν τα ποσά σε 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις.