Έλενα Παρακεντέ: “Η ελπίδα η αισιοδοξία και το χαμόγελο είναι στο DNA του Έλληνα!” | dete

Έλενα Παρακεντέ: "Η ελπίδα η αισιοδοξία και το χαμόγελο είναι στο DNA του Έλληνα!"

Της Βίκυς Μαυρομάτη

Η Έλενα Παρακεντέ λατρεύει τις εκδρομές, τα ταξίδια και την επικοινωνία με διαφορετικούς ανθρώπους! Έτσι λοιπόν αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της ξεναγού και συνοδού εκδρομών! Όπως παραδέχεται και η ίδια το επάγγελμα του συνοδού τουριστικού γραφείου είναι μια απαιτητική  θέση αλλά δεν σταματά να αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα επαγγέλματα. Η ίδια μας παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου επαγγέλματος και αποκαλύπτει τις δυσκολίες του κλάδου που προέκυψαν ύστερα από την εμφάνιση της πανδημίας διατηρώντας πάντα μια αισιόδοξη άποψη για το μέλλον!

Πώς αποφάσισες να γίνεις συνοδός σε εκδρομές;

Πάντα μου άρεσε να συμμετέχω σε εκδρομές με τiς παρέες μου, και εκτός απ' αυτό μου αρέσει κ η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν προέκυψε και η συνεργασία μου με το ταξιδιωτικό γραφείο. Τα παιδιά που έχουν το γραφείο ήταν στο ξεκίνημα τους. Είχαμε δουλέψει μάλιστα και μια σεζόν σε σχολικό. Γνωρίζοντάς τους διαπίστωσα ότι κοιτάζαμε στην ίδια κατεύθυνση αφού αγαπούσαμε πολύ ό, τι αφορά ταξίδια, ξεχωριστούς προορισμούς και κάθε φορά διαφορετικούς ανθρώπους. Έτσι έγινε η πρόταση την οποία δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη!!!

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σου όταν πρόκειται να οργανώσεις μια εκδρομή;

Για να στηθεί και να υλοποιηθεί μια εκδρομή χρειάζεται αρκετή δουλειά όπως: Ο προορισμός και η έρευνα για αυτόν. Αξιοθέατα, καταστήματα, χώροι ξενάγησης και φαγητό. Στη συνέχεια η προώθηση της εκδρομής, η σωστή ενημέρωση διαδικτυακά και προσωπικά, ασφάλεια αστικής ευθύνης σε όλες τις εκδρομές, κουπόνια επιβράβευσης και πολλά άλλα έγγραφα που διασφαλίζουν τους ανθρώπους που σε εμπιστεύονται!!! Το κέφι, η αγάπη και η όρεξη για δουλειά μας αποζημιώνει στο τέλος κάθε εκδρομής και μας δίνει καινούργια δύναμη κ ενέργεια για την επόμενη.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας σωστός συνοδός;

Τα συστατικά του επαγγέλματος τού συνοδού τουριστικού γραφείου είναι αυτά που απαιτούνται σε κάθε εργασία: Χαμόγελο, σωστή ενημέρωση, σωστή προετοιμασία, άμεση εξυπηρέτηση και αγάπη για αυτό που κάνεις!!

Ποια εκδρομή θα μπορούσες να πεις πως σου έμεινε αξέχαστη και για ποιο λόγο;

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη!!! Κωνσταντινούπολη!! Μόνο το δέος πού νιώθεις αντικρύζοντας την Αγία Σοφιά πιστεύω τα λέει όλα. Εκεί ξυπνούν μνήμες για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία μας. Ο δε Βόσπορος είναι αυτός που σε μαγεύει κ θέλεις αυτό το ταξίδι να μην τελειώσει ποτέ!

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος κλάδος ύστερα από την εμφάνιση της πανδημίας;

Αναβλήθηκαν πολλές εκδρομές, χάθηκαν πολλά χρήματα από προκαταβολές σε ξενοδοχεία για εκδρομές την περίοδο που έγινε η καραντίνα και ο τουρισμός χτυπήθηκε αλύπητα σε όλα τα επίπεδα. Προσωπικά πιστεύω πως ο κλάδος δεν βοηθήθηκε από το κράτος όπως θα έπρεπε. Ακόμα και τώρα που χαλάρωσε κάπως όλη αυτή η λαίλαπα, ο κόσμος έχει την διάθεση όμως του λείπει το θάρρος και δυσκολεύεται να αποφασίσει να κάνει μια εκδρομή γιατί τον κυριεύει ο φόβος. Έτσι γινόμαστε κάθε φορά σαν γραφείο γενικού τουρισμού όλο και πιο υπεύθυνοι, τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής που έχει επισημάνει η πολιτεία και διασφαλίζουμε την ασφάλεια αστικής ευθύνης για τον κάθε ταξιδιώτη. Εγώ μέσω της συνεργασίας με το γραφείο μου, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μετά την εποχή της καραντίνας πραγματοποιώντας 5 συνεχόμενες εκδρομές! Αυτό μας δίνει δύναμη και χαρά να συνεχίσουμε με αγάπη αυτό που ξέρουμε να κάνουμε τόσο καλά.

Ο κόσμος συμμετέχει στις εκδρομές όπως πριν ή είναι επιφυλακτικός; Για ποιο λόγο;

Όπως σας είπα και πριν υπάρχει μία σχετική επιφύλαξη παντού. Εμείς τηρούμε τόσο αυστηρά τα μέτρα προστασίας καταφέρνοντας με την ποιότητα των παροχών μας να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σκοπός μας καθημερινά είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας.

Είσαι αισιόδοξη για το μέλλον; πιστεύεις πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα ή όχι και για ποιους λόγους;

Η ελπίδα η αισιοδοξία και το χαμόγελο είναι στο DNA του Έλληνα! Με πίστη κ ελπίδα χτίζουμε το αύριο και πιστεύουμε ότι τα καλύτερα έρχονται γιατί τα αξίζουμε!