Άστρα και πλανήτες βαφτίζονται προς τιμήν θεών, τεράτων και επιστημόνων | dete

Άστρα και πλανήτες βαφτίζονται προς τιμήν θεών, τεράτων και επιστημόνων

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο χρήστες του Διαδικτύου συμμετείχαν σε ψηφοφορία της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) για τα βαφτίσια 14 άστρων και 31 πλανητών -εξωγήινων κόσμων που παίρνουν τώρα ονόματα θεών, μυθικών τεράτων και σπουδαίων επιστημόνων. Οι ελληνικές ονομασίες βέβαια δεν λείπουν.

Συνολικά 274 ονόματα είχαν προταθεί από οργανισμούς αστρονομίας, πλανητάρια, πανεπιστήμια και σχολεία σε όλο τον κόσμο, και τέθηκαν σε online ψηφοφορία μέχρι την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Οι νέες κοινές ονομασίες που ανακοίνωσε η IAU θα χρησιμοποιούνται παράλληλα με τα επίσημα αστρονομικά ονόματα.

Για παράδειγμα, το άστρο με την επίσημη ονομασία 18 Delphini θα αποκαλείται στο εξής και Musica, (λατινική λέξη για τη μουσική) ενώ ο πλανήτης 18 Delphini b που περιφέρεται γύρω από το Musica θα ονομάζεται πλέον και Αρίων (λυρικός ποιητής από την αρχαία Λέσβο).

Ακόμα, το άστρο PSR 1257+12 αποκτά την κοινή ονομασία Lich (μυθικό απέθαντο πλάσμα), ενώ οι δύο πλανήτες του θα ονομάζονται πλέον Phobetor (Φοβήτωρ, γιος της Νύχτας και θεός των εφιαλτών στην αρχαιοελληνική μυθολογία), Poltergheist ( γερμανική λέξη για τα ανήσυχα πνεύματα), και Draugr (απέθαντα πλάσματα της σκανδιναβικής μυθολογίας).

Άλλοι εξωγήινοι κόσμοι με ονόματα της μυθολογίας ή της θρησκευτικής παράδοσης είναι ο Dagon (εβραϊκή θεότητα, μισός άνθρωπος και μισός ψάρι), Chalawan (βασιλιάς κροκόδειλος της ταϊλανδέζικης παράδοσης) και Meztli (θεά του φεγγαριού για τους Αζτέκους).

Αρκετά άστρα και πλανήτες παίρνουν ονομασίες μεγάλων επιστημόνων όπως οι αστρονόμοι Γαλιλαίο Γαλιλέι και Τύχο Μπράχε, ενώ πέντε σώματα βαφτίζονται προς τιμήν του Θερβάντες και των ηρώων του Δον Κιχώτης.

Άλλες ονομασίες αναφέρονται σε αρχαίες πόλεις ή είναι λέξεις από ξεχασμένες γλώσσες.

Ο χρόνος θα δείξει αν οι αστρονόμοι θα προτιμήσουν αυτές τις κοινές ονομασίες για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις τους, ή αν θα μείνουν πιστοί στα επιστημονικά ονόματα όπως 18 Delphini αντί για το κοινό όνομα Musica.