Άρση μέτρων – Εστίαση: Έτσι θα λειτουργούν από σήμερα εστιατόρια και καφετέριες | dete

Άρση μέτρων - Εστίαση: Έτσι θα λειτουργούν από σήμερα εστιατόρια και καφετέριες

Μπορεί η επαναλειτουργία των εστιατορίων και των καφέ σήμερα να ισοδυναμεί με γενναίο άλμα προς την κάλυψη της απόστασης που χωρίζει την χώρα από την κανονικότητα, η νέα πραγματικότητα, ωστόσο, στην εστίαση δεν σχετίζεται μόνο με την τήρηση των αποστάσεων προστασίας. Εκτός από τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία έλαβαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματίες του κλάδου, για να επιστρέψουν σήμερα στα καταστήματά τους, η αλλαγή στη φιλοσοφία της εστίασης στην Ελλάδα αποτελεί γεγονός μετά την πανδημία, το στίγμα της οποίας έδωσε χθες ο Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό | Χατζηγεωργίου - Χαρδαλιάς 24.05.2020

Περιγράφοντας την δραστηριότητα της εστίασης ως «μικροαπόλαυση», η οποία «είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα πολλών από τους συνανθρώπους μας» ο κ. Χατζηγεωργίου εξήγησε πως «η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στις παλιές μας συνήθειες, αλλά συμμετέχουμε με σύνεση και υπευθυνότητα», θέτοντας το νέο πλαίσιο -κοινωνικό και υγειονομικό- στην αφετηρία της επαναλειτουργίας των εστιατορίων.

Παρέες σε… καραντίνα

Συγκεκριμένα, «αύριο να πάμε στο εστιατόριο ή την ταβέρνα, κατά προτίμηση όμως με την οικογένειά μας και όχι για να συναντηθούμε με μακρινούς γνωστούς ή ανθρώπους που δεν βλεπόμαστε και δεν είμαστε πια μαζί, μια και στο τραπέζι θα καθόμαστε σχετικά κοντά και χωρίς μάσκα» τόνισε ο Υποπτέραρχος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η επαναλειτουργία της εστίασης απαιτεί οικογενειακή ατμόσφαιρα και αποκτά χαρακτήρα εξόδου εκτός του σπιτιού και όχι έκφραση αναγκαστικά κοινωνικής δραστηριότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, «έχουν τεθεί ικανά όρια στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, ώστε να είναι δυνατή η έξοδος μιας ολόκληρης οικογένειας και να μη μείνει κανένας παραπονεμένος» δήλωσε ο κ. Χατζηγεωργίου, επιβεβαιώνοντας την επιλογή των άμεσων συγγενικών προσώπων ως συνδαιτημόνες, οι οποίες πρέπει να είναι και μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, με εξαίρεση οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Βίντεο Θησείο προετοιμασίες

Ρεζερβέ… με τους κανόνες

Εκτός από τη σύνθεση του τραπεζιού, ο κορωνοϊός φαίνεται ότι επιλέγει και το… μενού, στενεύοντας τα περιθώρια των επιλογών όσων επιθυμούν να ξαναγευθούν την «μικροαπόλαυσή» τους, επισκεπτόμενοι αγαπημένα στέκια ή πολυσύχναστα σημεία. «Πρέπει να επιλέξουμε το πού θα πάμε για φαγητό» προέτρεψε χθες τους πολίτες ο κ. Χατζηγεωργίου, επιβάλλοντας «απαγορευτικό» σε χώρους πλημμελούς τήρησης των κανόνων υγιεινής. Ακόμη και αν η νοσταλγία για γεύσεις που στέρησε η πανδημία από τους πολίτες οδηγεί σχεδόν με κλειστά μάτια σε εστιατόρια και καφέ, οι κρατήσεις στο εξής περνούν μέσα από:

· την τήρηση των κανόνων απόστασης μεταξύ τραπεζιών,

· την τήρηση των οδηγιών από τους εργαζομένους και

· την τήρηση επίσης των κανόνων υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους και τις τουαλέτες.

· Την αποφυγή συνωστισμού

· Την τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής («δηλαδή να πλένουμε τα χέρια με νερό και σαπούνι ή να εφαρμόζουμε την υγιεινή με αλκοολικό διάλυμα πριν το φαγητό, να καλύπτουμε το βήχα ή το φτέρνισμα με το εσωτερικό του αγκώνα»).

Bιντεο καθαρίζουν με σκούπες και λάστιχο -Πλάκα

Νέα χωροταξία

Την ίδια ώρα, η φράση του Ηράκλειτου, «τα πάντα ρει» μοιάζει να βρίσκει τέλεια εφαρμογή στην επανεκκίνηση της εστίασης, καθώς από την κράτηση για γεύμα, μέχρι την απόλαυση ενός καφέ στα όρθια, όλοι οι χώροι της εστίασης έχουν πλήρως αναδιαμορφωθεί χωροταξικά, για να λάβουν το «πράσινο φως» από την Πολιτεία και να λειτουργήσουν ξανά. Μετά την πανδημία, καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία ενός καταστήματος συνιστούν οι διαστάσεις του και οι τηρούμενες αποστάσεις μεταξύ των θαμώνων, καθώς:

· Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

· Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας, προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.