“Άνοιγμα” των νησιών! Τι συμβαίνει σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Παξούς | dete

"Άνοιγμα" των νησιών! Τι συμβαίνει σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Παξούς

Κέρκυρα-Λευκάδα Παξοί

«Μπρος» τις μηχανές έβαλε η ανακοίνωση της άρσης της απαγόρευσης μετακίνησης από και προς τα νησιά, με τους δημάρχους σε Κέρκυρα, Παξούς και Λευκάδα να είναι έτοιμοι για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Στην Κέρκυρα τα συνεργεία του δήμου βρίσκονται σε οργασμό εργασιών. Νυχθημερόν γίνονται παρεμβάσεις για τον καλλωπισμό, τον καθαρισμό και την απολύμανση της πόλης της Κέρκυρας, ενώ συνεχείς είναι οι εργασίες στο οδικό δίκτυο. Δεν είναι λίγες και οι εθελοντικές προσπάθειες πολιτιστικών συλλόγων που ανέλαβαν δράση για τον καθαρισμό των παραλιών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στα έργα που γίνονται από την πλευρά των εκάστοτε τριών δήμων του νησιού.

«Τη Δευτέρα η Κέρκυρα ανοίγει και πάλι τις πόρτες της και ταυτόχρονα ανοίγεται και στον υπόλοιπο κόσμο. Όλοι μαζί καταφέραμε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κέρκυρα ήταν επιτυχής με τη βοήθεια όλων των πολιτών. Με τον ίδιο τρόπο θέλουμε να συνεχίσουμε. Αντί για φόβο προτάσσουμε την ευθύνη και την τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η επανεκκίνηση του τουρισμού μας είναι απαραίτητη για την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Είναι το επόμενο στοίχημα. Η ζωή θα συνεχιστεί χωρίς όμως να γίνονται εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων Μερόπη Υδραίου.

Η ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά από τη Δευτέρα προκαλεί όμως και αντικρουόμενα συναισθήματα και αγωνία, στους δημάρχους των νησιών, με το δήμαρχο Παξών να μη κρύβει την απογοήτευσή του για την τουριστική περίοδο «που χάθηκε», όπως ισχυρίζεται, σε αντίθεση με το δήμαρχο Λευκάδας που είναι πολύ αισιόδοξος και στρέφει τις ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης του νησιού στον εσωτερικό τουρισμό.

«Η ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά σημαίνει για τους Παξούς «ακροβασία»», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σπύρος Βλαχόπουλος.

«Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην αγωνία για τον περιορισμό του ιού και την ανάγκη να διασφαλίσουμε μέρος του εισοδήματος από την τουριστική σεζόν η οποία κατά τα 2/3 έχει χαθεί. Την ίδια ώρα δεν έχουν επιδοτηθεί ακόμη τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Ηγουμενίτσας Παξών και τα δύο δρομολόγια που εκτελούνται επί της παρούσης την εβδομάδα δεν επαρκούν. Θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον ένα δρομολόγιο την ημέρα από την Ηγουμενίτσα» επισημαίνει ο κ. Βλαχόπουλος.

Όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης που πάρθηκαν στο νησί με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού, φέρεται πως κατάφεραν να το κρατήσουν μακριά από την επιδημία, καθώς δεν επιβεβαιώθηκε κανένα κρούσμα.

Απόλυτα αισιόδοξος για την πορεία της τουριστικής σεζόν, μετά την ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά, εμφανίζεται ο δήμαρχος Λευκάδας, Χαράλαμπος Καλός, που «επενδύει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον εσωτερικό τουρισμό.

«Η Λευκάδα θα σταθεί με αξιώσεις φέτος στον τουριστικό χάρτη. Η σύνδεσή μας οδικά με την ηπειρωτική Ελλάδα, μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι των υπολοίπων νησιών του Ιονίου, με τις ακυρώσεις από τον εγχώριο τουρισμό να είναι ελάχιστες για τους θερινούς μήνες» επισημαίνει ο δήμαρχος Λευκάδας.

Αναφορικά με τους τουρίστες από το εξωτερικό υπάρχει, όπως εξηγεί ο κ. Καλός «συγκρατημένη αισιοδοξία», αφού όλα εξαρτώνται από το χρονοδιάγραμμα των πτήσεων που θα ξεκινήσουν.

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί, ο δήμαρχος τονίζει πως «θα τηρηθούν από όλους τους επαγγελματίες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως και τηρήθηκαν μέχρι και σήμερα κρατώντας το νησί σε κλίμακα χαμηλού ρίσκου επικινδυνότητας».

Ζάκυνθος - Κεφαλονιά

«Ανάσα» για τις τοπικές οικονομίες είναι το άνοιγμα των δρομολογίων προς τα νησιά του Ιονίου από την Ηπειρωτική χώρα, με τους επιχειρηματίες των νησιών να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν, επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής τα δρομολόγια από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, παραμένουν δύο ημερησίως, λόγω της πολύ χαμηλής ζήτησης των εισιτηρίων, εξαιτίας της καραντίνας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ακτοπλοϊκή εταιρείας Levante Ferries, Γιάννη Πλαρινό, «τα δρομολόγια αναμένεται να αυξηθούν σταδιακά από την 1η Ιουνίου, λαμβάνοντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των επιβατών μας, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής στα πλοία μας».

Για το θέμα των ελεύθερων μετακινήσεων προς την Ζάκυνθο, μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος του νησιού, Νικήτας Αρετάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «στο κομμάτι της οικονομίας οι ελεύθερες μετακινήσεις είναι πολύ σημαντικές καθώς είμαστε ένα νησί που ζούμε από τον τουρισμό αλλά θα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικοί έλεγχοι στους επισκέπτες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ορίζει το υπουργείο Υγείας. Στην Ζάκυνθο, τα πήγαμε περίφημα με τον κορονοιό παρά τα αρχικά κρούσματα που είχαμε στο νησί. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν πλήρως με τις οδηγίες και έτσι δεν είχαμε παραπάνω κρούσματα και θανάτους».

Όσο αφορά το άλλο νησί του Ιονίου την Κεφαλονιά, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ μίλησε ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν και πάλι τα δρομολόγια και να έχουμε περισσότερες αφίξεις προς τα λιμάνια του νησιού. Είμαστε ένα νησί που το 70% του ΑΕΠ μας προέρχεται από τον τουρισμό, πρέπει να γίνει επανεκκίνηση στην οικονομία και το τουρισμό γιατί αλλιώς θα έχουμε πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας αλλά πάντα με γνώμονα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».