Άνοιγμα σχολείων: Απαντούν με κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί | dete

Άνοιγμα σχολείων: Απαντούν με κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί

«Καυτό» αναμένεται να είναι το φθινόπωρο στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων έρχεται σε κόντρα με τα αιτήματα δασκάλων και καθηγητών.

Οι τελευταίοι πραγματοποίησαν ήδη την πρώτη τους κινητοποίηση στην Αθήνα την Τρίτη, με αφορμή τους όρους έναρξης των μαθημάτων, ζητώντας τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα – με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές – καθώς και αυξημένο αριθμό προσλήψεων προσωπικού για την κάλυψη όλων των απαραίτητων αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν, ακόμη, επαρκές προσωπικό καθαρισμού στις σχολικές μονάδες και εφοδιασμό τους με όλα τα υλικά καθαρισμού και απολύμανσης.

Υπενθυμίζεται πως, στον αντίποδα, η Κ. Κεραμέως ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα πραγματοποιηθεί με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση κατά τη νέα σχολική χρονιά. Σημείωσε μάλιστα ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια είναι 17 μαθητές, αναφορά που επίσης προκάλεσε αντιδράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες του iEidiseis αναφέρουν πως οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ προσανατολίζονται και σε νέο συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα, ή και στην περιφέρεια, το επόμενο διάστημα, με δεδομένο πως το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί τις θέσεις τους. Σύμφωνα με πηγή από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης η τελευταία συνάντηση με την κ. Κεραμέως ήταν στις 20 Αυγούστου και «δε μπορεί να χαρακτηριστεί εποικοδομητική».

Ουσιαστικά, το μόνο αίτημα των συνδικαλιστών που εισακούσθηκε είναι η δωρεάν παροχή μασκών, μέτρο που ανακοινώθηκε μετά και από ένα ενδοκυβερνητικό «αλαλούμ».

Αξίζει να αναφερθεί πως οι τρεις ομοσπονδίες του κλάδου βρίσκονται σε κοινό βηματισμό και σε ό,τι αφορά το νομοθέτημα για την ιδιωτική εκπαίδευση, για το οποίο διατυπώνουν πολλαπλές διαφωνίες, και το οποίο αναμένεται να ισχύσει από το νέο σχολικό έτος.

Σημειώνεται πως το διάστημα 1 – 4 Σεπτέμβρη, μερικές ημέρες πριν από την προγραμματισθέν άνοιγμα των σχολείων, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα πραγματοποιηθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, των πρωτοβάθμιων δηλαδή σωματείων των λειτουργών μέσης εκπαίδευσης. Θα ακολουθήσει, έπειτα, η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 5 του επόμενου μήνα, όπου θα καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτούν οι εργαζόμενοι.