Άλλαξε όψη το Γιαννισκάρι – Γέμισε «φύκια» σε πλάτος 5-6 μέτρων

Απίστευτη εικόνα στο Γιαννισκάρι. Το τοπίο της πανέμορφης παραλίας στην Δυτική Αχαΐα έχει αλλάξει όψη. Ολόκληρη η ακτογραμμή του κόλπου έχει γεμίσει φύκια και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν κάτι ενδέχεται να αλλάξει μέχρι το καλοκαίρι! Κάποιοι που γνωρίζουν έλεγαν πως η φετινή σεζόν για το Γιαννισκάρι έχει χαθεί. Eπισημαίνουν δε πως κάποτε η θάλασσα έφθανε μέχρι τον βράχο (στην φωτογραφία) ενώ τώρα η κατάσταση είναι απελπιστική.

Δεν αποκλείεται η αλλοίωση της ακτογραμμής (όχι μόνο τα φύκια) να οφείλεται και σε διάβρωση των ακτών που έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή η οποία έχει επηρεάσει και την περιοχή μας.


Να θυμίσουμε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ανακοίνωσε πως η μελέτη για την διάβρωση των ακτών θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα. Στη συνέχεια  θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα γίνουν οι παρατηρήσεις που πρέπει και αμέσως μετά θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης για το μεγάλο αυτό έργο. Ετσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει στα παράλια της Αχαΐας. Το έργο θα αφορά κυρίως τις περιοχές από Ροΐτικα μέχρι και την Δυτική Αχαΐα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για άλλες περιοχές.

Η Ποσειδωνία της θάλασσας και τα υποθαλάσσια λειβάδια

Οι καφέ «κορδέλλες» που βλέπουμε το χειμώνα στις παραλίες, δεν είναι φύκια αλλά τα ξερά φύλλα θαλάσσιου φυτού, της Ποσειδώνιας. Η Ποσειδώνια δεν είναι φύκος, αλλά ένα ανώτερο φυτό, αντίστοιχο με τα φυτά της στεριάς, το οποίο έχει ρίζες, άνθη και καρπούς. Το επιστημονικό του όνομα είναι Posidonia oceanica, είναι είδος ενδημικό της Μεσογείου και σχηματίζει μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια. Τα λιβάδια αυτά είναι τα δάση της θάλασσας, τα οποία παράγουν οξυγόνο δεσμεύοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

 

Η Ποσειδώνια, καλύπτει περίπου 50,000 τχμ των παράκτιων έως υπεράκτιων περιοχών της Μεσογείου, και συναντάται κυρίως μέχρι τα 45 μ βάθος, σε πολύ καθαρά νερά.

Τα μακριά και στενά φύλλα της Ποσειδώνιας έχουν διάρκεια ζωής περίπου ενός χρόνου. Η υψηλή πυκνότητα των φύλλων μειώνει την ενέργεια των κυμάτων και το βαθύ ριζικό σύστημα της Ποσειδώνιας σταθεροποιεί το υπόστρωμα και έτσι προστατεύει τις ακτές από τη διάβρωση. Τα λιβάδια παγιδεύουν επίσης το ίζημα με τις ρίζες τους, με αποτέλεσμα η θαλάσσια περιοχή όπου υπάρχουν να έχει πιο καθαρά νερά και αυξημένη ορατότητα. Η Ποσειδώνια λειτουργεί και ως φίλτρο μερικών στοιχείων, όπου καθαρίζει και ανακυκλώνει τα θρεπτικά στοιχεία των ιζημάτων και της στήλης του νερού.

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας αποτελούν πολύ σημαντικούς αναπαραγωγικούς βιότοπους και καταφύγιο για πολλά θαλάσσια είδη. Έχει υπολογιστεί ότι περισσότερα από 80 είδη ψαριών, 400 είδη φυκιών και 500 είδη ασπόνδυλων βρίσκουν καταφύγιο στα θαλάσσια λιβάδια.

Αποτελεί πολύ σημαντικό βιολογικό δείκτη για την εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας και κατάστασης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς είναι είδος πολύ ευαίσθητο στη ρύπανση.

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας προστατεύονται από διεθνής και ευρωπαϊκές συμβάσεις. Είναι οικότοπος προτεραιότητας σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας των οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ), ενώ προστατεύεται και από τις συμβάσεις της Βέρνης και Βαρκελώνης.

Ένα μέρος των γερασμένων φύλλων, μεταφέρεται στην ακτή και εναποτίθεται κατά μήκος της ακτογραμμής. Αυτό γίνεται τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, γιατί η απώλεια υλικού από την θάλασσα είναι υψηλότερο, και υπάρχει και ενισχυμένη κυματική δράση.

 

Η άποψη ότι οι παραλίες στις οποίες μαζεύονται τα νεκρά φύλλα Ποσειδωνίας είναι βρώμικες είναι λανθασμένη, καθώς η παρουσία των φύλλων σε μια ακτή είναι ένδειξη υψηλής οικολογικής κατάστασης και καλής ποιότητας της θαλάσσιας περιοχής. Η συσσώρευση των συμπαγών μαζών από νεκρά φύλλα τη χειμερινή περίοδο προστατεύει τις ακτές από τη δράση των κυμάτων, ενώ τα φύλλα αυτά μεταφέρονται πίσω στη θάλασσα από τον κυματισμό παρέχοντας οργανικό υλικό πίσω στους θαλάσσιους οργανισμούς.