Άγριος Πλανήτης: «Δια γυμνού» Κινητού Κινηματογράφου Πατρών | dete

Άγριος Πλανήτης: «Δια γυμνού» Κινητού Κινηματογράφου Πατρών

Ο «Άγριος Πλανήτης» του Ρενέ Λαλού θα προβληθεί «δια γυμνού» Κινητού Κινηματογράφου Πατρών, την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 9.30 το βράδυ στη γωνία Παντανάσσης και Καραϊσκάκη.

Ο Νικόλαος ΕΚαββαδίας -δια «γυμνού οφθαλμού», πάντα- αναφέρει για την προβολή αυτή:

«Πέρασαν 120 μέρες από την τελευταία επικοινωνία μας.

Μέρες δύσκολες και παράξενες, που μας οδήγησαν σ ένα εξίσου παράξενο καλοκαίρι, που μόνο με καλοκαίρι δεν μοιάζει.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό ο διά "γυμνού οφθαλμού" Κινητός Κινηματογράφος "σκάει" μύτη γιά να προβάλλει ένα αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου, που, από την μιά παραμένει καλλιτεχνικά ανέγγιχτο από τον χρόνο κι από την άλλη αποδεικνύεται τραγικά επίκαιρο στις παράξενες μέρες μας.

Θα ήθελα σύντομα θα σημειώσω τα εξής:

1. η προβολή αυτή μπορεί να είναι η πρώτη και η τελευταία του διά "γυμνού οφθαλμού" Κινητού Κινηματογράφου 2020 γι' αυτό το καλοκαίρι.

Είναι κάτι, που δεν εξαρτάται καθόλου από εμένα κι έτσι με αφήνει παγερά αδιάφορο εάν θα υπάρξει συνέχεια.

Μακάρι να μην είναι η τελευταία, αλλά, όπως και να γίνει, μου φτάνει και μου περισσεύει η ευτυχία γιά την προβολή της ερχόμενης Πέμπτης.

2. Ο Κινητός Κινηματογράφος Πατρών μπορεί να είναι ένα δρώμενο λαικό μέχρι το μεδούλι, αλλά αυτό, σε καμιά περίπτωση, δεν σημαίνει, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι γιά την επώδυνη και ντροπιαστική απουσία Θερινού Κινηματογράφου στην πόλη μας (πάλι καλά, που υπάρχει το Σινε - Κάστρο στο Ρίο Πατρών).

Από υποσχέσεις χορτάσαμε, στην πράξη θα γίνει κάτι?

Είναι ανάγκη να θυμίσω, ότι "με πορδές δεν βάφονται τ' αυγά?"

3. ο τόπος προβολής δεν είναι διόλου τυχαίος (πώς θα μπορούσε, άλλωστε?).

Η γειτονιά της Παντάνασσας είναι μιά γειτονιά, που σημαίνει πολλά γιά μένα, παρ΄ότι δεν είναι η γειτονιά μου με την στενή έννοια του όρου. Είναι μιά γειτονιά, που αγαπάω και, που τα τελευταία χρόνια, ομορφαίνει όλο και πιό πολύ.

Νιώθω περήφανος, που τρεις από τους νεαρούς επιχειρηματίες της γειτονιάς κατάλαβαν αμέσως την πρόθεσή μου και την στήριξαν οικονομικά χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Από καρδιάς πολλά ειλικρινή "ευχαριστώ!" στον Μιχάλη (Motel Vintage Stores), τον Γιώργο και την Ιωάννα (Makina Cafe), την Σοφία και τον Ορέστη (Rubik's Superfood & Coffe)

4. Γιά το τέλος αφήνω τους: Νικηφόρο Σπίνο (NS Sound), το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας και Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Αυτοί ξέρουν...

5. Η προβολή είναι αφιερωμένη στον σκηνοθέτη και, πάνω απ΄όλα ποιητή Λευτέρη Ξανθόπουλο, που το βράδυ της Παρασκευής μπαρκάρησε στο πλοίο του αγαπημένου του Μίλτου Σαχτούρη...

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος με την παρουσία του στις προβολές του εξαιρετικού "Μικρού Δραπέτη" του στήριξε τον διά "γυμνού οφθαλμού" Κινητό Κινηματογράφο Πατρών στο πρώτο του ταξίδι στις γειτονιές της Πάτρας το 1996».

Video

DIVOKA PLANETA / LA PLANETE SAUVAGE / THE SAVAGE PLANET Animation Έγχρωμη Διάρκεια: 72'

Παραγωγή: Τσεχοσλοβακία - Γαλλία Σκηνοθεσία: Ρενέ Λαλού

Ειδικό βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, το 1973.

Ένα από τα καλύτερα animation όλων των εποχών και μαζί μια σπουδαία ταινία επιστημονικής φαντασίας, ο «Αγριος Πλανήτης» του Ρενέ Λαλού βλέπεται και σήμερα με την ίδια μαγεία όπως την πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπος με τον... άνθρωπο.

Στον πλανήτη Ιγκάμ ζουν γιγαντιαία ανδροειδή που τα λένε Ντράαγκς. Aυτά τα ανδροειδή μεγαλώνουν μικροσκοπικά ανθρώπινα όντα που τα φωνάζουν Ομς. Κάποια μέρα, το Ομ της νεαρής Τίβα αποδεικνύεται πιο έξυπνο και εξαιτίας του θα ξεσπάσει μια εξέγερση...

Σαράντα έξι χρόνια μετά την πρεμιέρα του, παραμένει συναρπαστικά ανοιχτός για τουρισμό στις πανέμορφες εικόνες του ή για ένα πιο ενδελεχές ταξίδι στην αινιγματική πολυσημία του, μια εμπειρία που αξίζει σίγουρα να βιωθεί σε μεγάλη οθόνη και ένα από τα πιο ψυχεδελικά τριπ στην ιστορία του κινηματογράφου.

Άγριος Πλανήτης

Διοργανωτές είναι οι «γυμνός οφθαλμός» και «NS Sound Ήχος Φως Εικόνα», υποστηρικτές είναι τα καταστήματα «Μάκινα», «Rubik's» και «Motel», ενώ η προβολή δεν θα γινόταν χωρίς την βοήθεια του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Γαλλικής Πρεσβείας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, όμως στο τέλος της ταινίας ο καθένας θα μπορεί να συνεισφέρει βάζοντας στο κυτίο ό,τι θέλει για να την επόμενη προβολή.

Δημιουργός της ξεχωριστής αφίσας είναι ο γνωστός εικαστικός Γιώργος Μαραζιώτης (maraziotis.com).