Ψάχνουν χαρτονόμισμα… 10 χρόνια μετά (αλλά και τον Βασίλη) | dete

Ψάχνουν χαρτονόμισμα… 10 χρόνια μετά (αλλά και τον Βασίλη)

Συναγερμός σήμανε σε τράπεζα της Πάτρας, όταν εντοπίστηκε χαρτονόμισμα 200 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος Γιώργου Μυλωνά, το 2008!

Το ύποπτο χαρτονόμισμα κατέθεσε ένας πολίτης που πήγε στο υποκατάστημα για να πληρώσει κάποια υποχρέωσή του και το έδωσε στον ταμία μαζί με τα υπόλοιπα. Με τον τυπικό έλεγχο που έκανε ο υπάλληλος διαπίστωσε έκπληκτος ότι ήταν προσημειωμένο, καθώς προερχόταν από τα λύτρα ύψους 13.000.000 ευρώ που πήραν οι απαγωγείς του επιχειρηματία για να τον απελευθερώσουν. Η Αστυνομία ερευνά για να διαπιστώσει την προέλευση του χαρτονομίσματος και δεν αποκλείεται να «βγάλει λαβράκι».

Ολα αυτά τα χρόνια, πάντως, έχουν εντοπιστεί αρκετά χαρτονομίσματα από την απαγωγή, όπως και πριν από έναν μήνα σε υποκατάστημα τράπεζας του Πειραιά.

Η απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη από τον Βασίλη Παλαιοκώστα και την ομάδα του είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο στις 9 Ιουνίου 2008, με τις αστυνομικές Αρχές να αναζητούν μάταια τα ίχνη του επί 13 μέρες.

Οι απαγωγείς κρατούσαν τον «βασιλιά του αλουμινίου» όμηρο σε μονοκατοικία στη Σουρωτή, έξω από τη συμπρωτεύουσα, ζητώντας λύτρα από τη σύζυγό του.

Ο Παλαιοκώστας είχε ζητήσει αρχικά 30.000.000 ευρώ για να τον απελευθερώσει, αλλά ο Μυλωνάς τού ξεκαθάρισε πως «αυτό το ποσό δεν μπορεί να συγκεντρωθεί», για να λάβει την απάντηση του απαγωγέα: «Εχει χάρη που υποσχέθηκα στη γυναίκα σου να γυρίσεις ζωντανός στο σπίτι». Τελικά, πήραν το ούτως ή άλλως ιλιγγιώδες ποσό των 13.000.000 ευρώ και τον άφησαν ελεύθερο να επιστρέψει στην οικογένειά του.

 

Που βρίσκεται ο Βασίλης;

Τον Ιουνίο του 2008 ο Βασίλης Παλαιοκώστας απήγαγε τον βιομήχανο αλουμινίου Γιώργο Μυλωνά, και πήρε λύτρα 12.000.000 ευρώ. Ωστόσο η Αστυνομία ανακάλυψε τα ίχνη του και τον συνέλαβαν στο σπίτι που κρατούσε όμηρο τον Μυλωνά. Ήταν ήδη 791 μέρες δραπέτης.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009 - μια μέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του - ο Παλαιοκώστας ξανα- δραπετεύει από τις φυλακές Κορυδαλλού - και πάλι με τον Αλκέτ Ριζάι και πάλι με ελικόπτερο, μια δραπέτευση που τον έκανε γνωστό σχεδόν παγκόσμια.

Ο Παλαιοκώστας βρίσκεται στις λίστες με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς της Ιντερπόλ, και είναι επικηρυγμένος για 1.000.000 ευρώ . Εις βάρος του εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και έχουν εκδοθεί εντάλματα προσωρινής κράτησης και εντάλματα σύλληψης που συνεχώς επικαιροποιούνται. Συγκεκριμένα, εκκρεμούν το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το 2009 για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης του 2004, οι αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Α΄ βαθμού με την οποία καθορίστηκε ποινή φυλάκισης 25 ετών (από την οποία εκκρεμούν τα 18 χρόνια ακόμη) με βάση τις καταδικαστικές αποφάσεις 33 ελληνικών δικαστηρίων που τον καταδίκασαν για τα αδικήματα της αρπαγής, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστείας από κοινού, σύστασης συμμορίας, κλοπής κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία, παράνομη κατοχή όπλου και υπεξαγωγή εγγράφου.