Χαμηλότερα των στόχων τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο | dete

Χαμηλότερα των στόχων τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο

Δεν πιάστηκε ο στόχος για τα έσοδα τον Ιανουάριο σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα.

Παρά την παράταση ενός μήνα που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2019, την εξόφληση της πέμπτης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2018 και την καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες όπου ενσωματώνεται και ο τζίρος των Χριστουγέννων, τα φορολογικά έσοδα δεν πέρασαν τον πήχη.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι βρέθηκαν κάτω από τον στόχο των 4,132 δισ. ευρώ που είχε τεθεί. Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι αν συνεχισθεί η υστέρηση που παρουσίασαν τα έσοδα τον Ιανουάριο και τους επόμενους μήνες του έτους θα απειληθεί ο στόχος του 3,6% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει τεθεί για φέτος.

Τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων δείχνουν φορολογική κόπωση. Στελέχη της φορολογικής διοίκησης φοβούνται ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο θα αυξάνονται οι εκπρόθεσμες πληρωμές φόρων, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται άλλωστε σε κάθε προεκλογική χρονιά όπου τα ποσοστά εισπραξιμότητας των φόρων μειώνονται. Μάλιστα φέτος υπάρχει και ένας ακόμα πρόσθετος παράγοντας αβεβαιότητας.