Χάνονται τα στολίδια της Πάτρας – Κίνδυνος από τα κτίρια ερείπια | dete

Χάνονται τα στολίδια της Πάτρας - Κίνδυνος από τα κτίρια ερείπια

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος των κτιρίων της Πάτρας που της προσδίδουν στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς και ταυτότητας είναι γνωστό.

Ένας μεγάλος αριθμός των νεοκλασικών κτιρίων της πόλης αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας και παρά τις εργασίες ανασκευής που έχουν γίνει σε ορισμένα η συντριπτική πλειοψηφία των στολιδιών αυτών της αχαϊκής πρωτεύουσας παραμένουν σε κακή κατάσταση, ετοιμόρροπα και εγκαταλειμμένα.

Η Πάτρα, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, διαθέτει 850 συνολικά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Ο χαρακτηρισμός αυτός αναδεικνύει την αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου, όμως από την άλλη δυσκολεύει, στον γραφειοκρατικό τομέα, τις εργασίες ανακατασκευής του αφού ακόμα και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτές, θα πρέπει να πάρει την έγκριση από μία σειρά υπηρεσιών.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών λόγω της οικονομικής στενότητας και των προβλημάτων που υπάρχουν, αδυνατούν όχι μόνο να τα επισκευάσουν, αλλά ακόμα και να τα συντηρήσουν.

Έτσι τα κτίρια αυτά έχουν αφεθεί στην τύχη τους και σε αρκετά πλέον με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση έχει χειροτερέψει, με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου για τους περαστικούς ή γενικότερα από τους διερχόμενους από τα σημεία που βρίσκονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ο αριθμός των ετοιμόρροπων κτιρίων της Πάτρας φτάνει περίπου τα 500, ενώ ο δήμος ήδη έχει προχωρήσει σε 40 κατεδαφίσεις και πρόκειται να συνεχίσει με ακόμα 30 μέσα στους επόμενους μήνες. Ωστόσο κάθε κτίριο που κατεδαφίζεται αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο να χάσει η πόλη την πολιτιστική της ταυτότητα.