ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Μας πολεμάς γιατί είσαι ΠΑΣΟΚ και είμαστε ΚΚΕ | dete

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Μας πολεμάς γιατί είσαι ΠΑΣΟΚ και είμαστε ΚΚΕ

Πυρ και μανία έγινε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς (αλλά και σύσσωμη η δημοτική αρχή) μετά την αρνητική γνωμοδότηση του συμβουλίου αρχιτεκτονικής Αχαΐας για την μελέτη βιώσιμης αστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας. Εξέλιξη που μάλλον δεν προκάλεσε έκπληξη στη δημοτική αρχή. Το πρακτικό της συνεδρίασης δόθηκε στη δημοσιότητα από το συμβούλιο και όπως αναφέρεται «η μελέτη δεν επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει και παρουσιάζει έλλειψη κεντρικής ιδέας στην αρχιτεκτονική σύνθεση».

Στις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στα καθαρογραμμένα πρακτικά της συνεδρίασης (της 30ης Οκτωβρίου 2018) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η οριστική μελέτη παρουσιάστηκε στο συμβούλιο ως τετελεσμένη και μη επιδεχόμενη διορθώσεις, ή σχόλια για επιμέρους αλλαγές.»!

Ο κ. Κορδάς μιλώντας στον Max Fm δήλωσε πως τα μέλη του Συμβουλίου ενήργησαν με καθαρά πολιτικούς λόγους καθώς ανήκουν στον ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ (ανέφερε και τα ονόματα του αρχιτέκτονα κ. Παπανδρέου και της πολιτευτού του ΠΑΣΟΚ Δήμητρας Μπάστα – Γεωργακοπούλου)!

«Δεν θέλουν να κάνει το έργο αυτή η δημοτική αρχή γι αυτό και γνωμοδότησαν αρνητικά. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, θα πάρουμε έγκριση από την περιφέρειας, ήδη το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθει» κατέληξε.

Η κυρία Μπάστα από την πλευρά της τόνισε πως η έκθεση του Συμβούλιου είναι καθαρά γνωμοδοτική κα όχι δεσμευτική για τον Δήμο. Αρα απορεί με την στάση της δημοτικής αρχής. «Είμαστε επιστήμονες δεν λειτουργούμε πολιτικά» είπε. Και πρόσθεσε πως η μελέτη που υπέβαλε ο Δήμος είναι αποσπασματική και δεν εξετάζει το σύνολο του έργου»!

Να θυμίσουμε πως το σχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά παρεμβάσεων στο κέντρο μεταξύ άλλων και την πεζοδρόμηση της οδού Μαιζώνος. Θα σταλεί  στην περιφέρεια για έγκριση προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει η εκταμίευση των χρημάτων για την υλοποίησή του.

Θυμίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή είχε αντιδράσει έντονα πριν από λίγες εβδομάδες, όταν προφανώς διέβλεψε ότι το όργανο δεν θα γνωμοδοτούσε θετικά στην αίτηση που κατέθεσε για την μελέτη που περιλαμβάνει τεχνικά έργα ύψους περίπου 22 εκατ. Ευρώ.

Τα μέλη του συμβουλίου διαπιστώνουν ότι «προτείνεται η πεζοδρόμηση δρόμων χωρίς να συνοδεύεται από κυκλοφοριακή μελέτη και από αρχιτεκτονική ιστορική τεκμηρίωση» ενώ «αντιμετωπίζεται τεχνικά και αποσπασματικά η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου χωρίς να παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη κεντρική ιδέα.»