Φράγμα Πείρου-Παραπείρου: Εμφραξη περιμέναμε, έμφραγμα υποστήκαμε | dete

Φράγμα Πείρου-Παραπείρου: Εμφραξη περιμέναμε, έμφραγμα υποστήκαμε

Δυσάρεστη έκπληξη, με σοβαρές συνέπειες για την ολοκλήρωση ενός έργου προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ. ευρώ που καλείται να καλύψει την υδροδότηση της Πάτρας και περιοχών του δήμου Ερυμάνθου και της Δυτικής Αχαΐας, αποτέλεσε η πρόσφατη αποκάλυψη της «Π» σχετικά με τη διακοπή εργασιών εκ μέρους του κατασκευαστή του φράγματος στον Πείρο - Παραπείρο.
Η τρέχουσα οικονομική διαφορά του 1 εκατ. ευρώ, μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας Μηχανική και του Δημοσίου και το γεγονός ότι αναβάλλεται η έμφραξη του φράγματος - πιθανότατα για το φθινόπωρο- είναι μια εξέλιξη που αναμένεται να καθυστερήσει και την υδροδότηση της Πάτρας, για τα μέσα του 2020.

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Επισήμως η δημοτική αρχή της Πάτρας δεν σχολίασε το δημοσίευμα. Συνεργάτες του δημάρχου Κώστα Πελετίδη μετέφεραν όμως στην «Π» την ενόχληση του δημάρχου για το γεγονός ότι έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής, για ένα έργο που δεν έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις να παραδοθεί σε χρήση.
«Από το Σεπτέμβριο του 2014 πίεζαν να συστήσει ο δήμος Πατρέων το φορέα διαχείρισης. Μιλούσαν για ένα φράγμα όπου απέμενε ελάχιστο τμήμα του για να ολοκληρωθεί ως έργο και υποστήριζαν ότι ο Πελετίδης, με τις ενστάσεις και τις ιδεοληψίες του, θα έπαιρνε στο λαιμό του την περιοχή!» αναφέρει συνεργάτης του δημάρχου.
Αναφέρει μάλιστα, η ίδια πηγή, ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί ο δήμος για το έργο (ολοκλήρωση και λειτουργία αποκλειστικά από δημόσιο φορέα). «Από τότε έλεγε ο δήμαρχος,έχουμε πληρώσει για το φράγμα, το έργο δεν έχει τελειώσει θα χρειαστούν 2,5 με 3 χρόνια ακόμη μέχρι να γίνει συντήρηση, δοκιμές, να γεμίσουν οι αποταμιευτήρες. Τώρα αποκαλύπτεται ο λόγος για τον οποίο πίεζαν. Ηθελαν να υποχρεώσουν το δήμο να πληρώσει περί τα 4 εκατ. ευρώ με δικά του χρήματα για τα έργα που ήταν να γίνουν για την αποπεράτωση του έργου» καταλήγει η ίδια πηγή.

 

ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ
Tα μαχαίρια του, ενόψει της ανάληψης καθηκόντων εκ μέρους της νέας δημοτικής αρχής στον Ερύμανθο από τις 31 Αυγούστου, ακονίζει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, Διαμαντής Κανελλόπουλος.
Ο κ.Κανελλόπουλος σε δηκτικό του σχόλιο, αναπαραγάγει τον τίτλο της «Πελοποννήσου», επισημαίνοντας πως «έμφραξη του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου περιμέναμε, έμφραγμα μας προέκυψε». Και συμπληρώνει σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος που φαίνεται να προκύπτει για έργο που εδώ και καιρό έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 90%: «Πάλι καλά που προλάβαμε και δεν έγιναν ακόμη τα εγκαίνια…».
Προβληματισμένος για την κατάσταση που ετοιμάζεται να παραλάβει, μετά τις 31 Αυγούστου δηλώνει στην «Π» ο νέος δήμαρχος Ερυμανθου Θεόδωρος Μπαρής.
«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι, με βάση το δημοσίευμα και τις πληροφορίες σας, δεν μπορεί να παραδοθεί το έργο. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου το φράγμα να ξεκινήσει τη λειτουργία μας» αναφέρει ο κ.Μπαρής, έκπληκτος για τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν συμμερίζεται πάντως τον… εφησυχασμό της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας για το θέμα του φορέα διαχείρισης, τη δυσκαμψία σύστασης του οποίου θεωρεί ως μέρος του όλου προβλήματος. «Οσο μένουν σε εκκρεμότητα τα ζητήματα αυτά, τόσο επηρεάζεται και η εξέλιξη του έργου» τονίζει, αναφέροντας ότι, με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή θα κάνει ότι περνά από τα χέρια της για να επιλυθεί το πρόβλημα.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ