Τσίπρας στους Financial Times: Εκλογές τον Οκτώβριο | dete

Τσίπρας στους Financial Times: Εκλογές τον Οκτώβριο

Εκλογές τον Οκτώβριο λέει ότι θα κάνει ο Aλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο η κάλπη να στηθεί «σε μια στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι, με την τωρινή κατάσταση».
Όπως γράφει η βρετανική οικονομική εφημερίδα ο Έλληνας πρωθυπουργός «σκοπεύει να διεξάγει εκλογές τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα με την ολοκλήρωση μιας πλήρους τετραετούς θητείας ύστερα από πάνω από δέκα χρόνια κυβερνήσεων με μικρή διάρκεια ζωής. Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη, οι προβλέψεις για φέτος μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας από 2,2% έως 2,4%,». Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους FT: «Θεωρώ κομβικής σημασίας να έχουμε εκλογές σε μια στιγμή που οι άνθρωποι θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση με το 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι. Όταν ήρθα στην κυβέρνηση τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια. Εκείνες οι μέρες υπήρχε μεγάλη ανησυχία καθώς δεν υπήρχε τρόπος να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».
«Τώρα, ο κ. Τσίπρας λέει πως η Ελλάδα ξανάρχισε να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές και έχει φτιάξει ένα μαξιλάρι ρευστότητας "άνω των 45 δισ. ευρώ, περισσότερα από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, χάρη σε αυστηρή προσκόλληση σε οικονομικές πολιτικές, που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές της χώρας, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Ο Τσίπρας υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση του θα παραμείνει προσκολλημένη στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, θέλοντας να υπογραμμίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε κόλπα ελεημοσύνης, με τα οποία είναι συνδεδεμένες οι εκλογικές χρονιές στην Ελλάδα. "Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και με τους δανειστές μας, άρα δε θέλουμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία (επί των πλεονασμάτων)"».
Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times
Ο Τσίπρας ελπίζει να συμφωνήσει διαφορετικό μίγμα πολιτικής με τους δανειστές
Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ακόμη ότι ελπίζει να συμφωνήσει σύντομα με τους δανειστές «ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής, ώστε να πετύχουμε τους στόχους αλλά με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης». Αναφέρει δε ότι με τη συμφωνία πρόωρης αποπληρωμής του χρέος προς το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ ετησίως σε τόκους την επόμενη τριετία σε τόκους. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε έναν «ενάρετο κύκλο» πλέον και ότι δεν θα χαθούν οι στόχοι με χαμηλότερη φορολογία, «αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας και έσοδα».
Οι FT σχολιάζουν ότι «ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως ένας ριζοσπάστης αριστερός που ήταν αντίθετος στις απαιτήσεις των δανειστών, όμως λιγότερο από ένα χρόνο μετά αποδέχθηκε το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με όρους πιο αυστηρούς από εκείνους που του προσφέρονταν αρχικά».
Τσίπρας: «Μάθαμε με σκληρό τρόπο ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον η παραμονή στην ευρωζώνη»
Αναφερόμενος στο αδιέξοδο του Brexit ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει από τη μεριά πως η Ελλάδα έμαθε από τη σκληρή εμπειρία της της ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας να παραμείνει στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σημειώνει: «To Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη, πολύ κακή για την Βρετανία επίσης. Όσα βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα σοβινιστικής ρητορικής η οποία υποσχέθηκε να προχωρήσει με μία εθνικιστική προσέγγιση, χωρίς να ψάχνει για συλλογικές λύσεις». Ενώ προτρέπει τους αναγνώστες να αναλογιστούν τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα σε περίπτωση Grexit, «αν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι μια πολύ σημαντική δύναμη, έχει τόσο μεγάλες δυσκολίες στο να βρει έναν δρόμο σχετικά με το Brexit».
Kι ενόψει των ευρωεκλογών προειδοποιεί για την άνοδο ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων, που αποδίδει στις πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να ξεγράψουμε τα προοδευτικά αριστερά κόμματα.