Το Facebook απαγόρευσε και έσβησε τις ιστοσελίδες που χαρακτηρίζει «ακροδεξιές και αντισημιτικές» | dete

Το Facebook απαγόρευσε και έσβησε τις ιστοσελίδες που χαρακτηρίζει «ακροδεξιές και αντισημιτικές»

Το Facebook ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έσβησε και έθεσε υπό απαγόρευση τους λογαριασμούς   ‘InfoWars’ του Alex Jones, του Paul Joseph Watson, του Milo Yiannopoulos, της  Laura Loomer, του Paul Nehlen και του Louis Farrakhan, αποκαλώντας τους "εξτρεμιστές" και "επικίνδυνους".

Η απαγόρευση ισχύει για το Facebook και το Instagram, που ανήκουν στην εταιρεία με έδρα το Menlo Park.

Ο Louis Farrakhan  και ο Alex Jones είναι μεταξύ των πολυάριθμων ακροδεξιών και αντισημιτικών μορφών που απαγορεύονται από το Facebook και το Instagram. Η εταιρεία δήλωσε ότι διεξάγει μακρά διαδικασία «για να καθορίσει εάν κάποιος λογαριασμός παραβιάζει τις πολιτικές γύρω από το μίσος και έχει επικίνδυνο περιεχόμενο».

Όποιος μοιράζεται οποιοδήποτε περιεχόμενο Infowars στις πλατφόρμες του Facebook αντιμετωπίζει επίσης πιθανή απαγόρευση, ανακοίνωσε η εταιρεία. Ο Watson, αρχισυντάκτης της Infowars, επιβεβαίωσε ότι ισχύει η απαγόρευση. Αλλά υποστήριξε ότι «δεν του δόθηκαν εξηγήσεις, ούτε είχε παραβιάσει κανόνες».

Το InfoWars είναι ακροδεξιά αμερικανική ιστοσελίδα με περιεχόμενο -σύμφωνα με την wikipedia.org – που ασχολείται με «θεωρίες συνωμοσίας και ψεύτικες ειδήσεις και  ανήκει στον Alex Jones. Ιδρύθηκε το 1999 και λειτουργεί με την υπηρεσία Free Speech Systems LLC.

Οι εκπομπές ομιλίας και άλλο περιεχόμενο για τον ιστότοπο δημιουργούνται κυρίως σε στούντιο που βρίσκονται σε άγνωστη τοποθεσία στην βιομηχανική περιοχή στα προάστια του Ώστιν του Τέξας. Ο δικτυακός τόπος του InfoWars έχει περίπου 10 εκατομμύρια μηνιαίες επισκέψεις, καθιστώντας την εμβέλειά του μεγαλύτερη από ορισμένες επικρατέστερες ιστοσελίδες ειδήσεων όπως το The Economist και το Newsweek .  Τον Φεβρουάριο του 2018, ο Jones, ο εκδότης, διευθυντής και ιδιοκτήτης της InfoWars, κατηγορήθηκε για διακρίσεις και σεξουαλική παρενόχληση των εργαζομένων.

Ο Louis Farrakhan Sr.  γεννημένος τον Μάιο του1933, είναι αφρικανοαμερικανός εθνικιστής επικεφαλής θρησκευτικής ομάδας γνωστής ως «’Εθνος του Ισλάμ» (Nation of Islam). Προηγουμένως είχε διατελέσει ιμάμης σε τζαμί της Βοστώνης και του Χάρλεμ.

Το Facebook ανακοίνωσε επίσης πως  θα αφαιρέσει επίσης όλες τις σελίδες, τις ομάδες και τους λογαριασμούς που δημιουργούνται για να εκπροσωπήσουν, καθώς και εκδηλώσεις που προωθούν πρόσωπα της άκρας δεξιάς.

«Στην αυταρχική κοινωνία που ελέγχεται από μια χούφτα γίγαντες της Σίλικον Βαλεϋ, όλη η διαφωνία πρέπει να καθαριστεί", είπε ο Watson. "Τώρα απλώς απαγορεύουν τους ανθρώπους για λάθος σκέψη. Δεν υπάρχει πρόνοια για την επιβολή κανόνων. Αν τους αμφισβητήσεις, φεύγεις».

Διάφοροι σχολιαστές των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης - από όλο το πολιτικό φάσμα - έχουν περιγράψει την απαγόρευση ως αυθαίρετη λογοκρισία από το Facebook. Μαζί με άλλους κοινωνικούς παράγοντες έκαναν έκκληση στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι «οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων στοχεύουν τους υποστηρικτές του, ύστερα από αιτήματα ακροαριστερών».

Σχεδόν όλοι όσοι τέθηκαν υπό απαγόρευση την Πέμπτη υποστήριξαν τον Tραμπ σε κάποιο βαθμό από το 2016, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση του Farrakhan.

«Το ότι συμπεριλήφθηκε  στην απαγόρευση, μαζί με τα σημαντικά ακροδεξιά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε να σηκωθούν περισσότερα από μερικά φρύδια», γράφει στο ρεπορτάζ του το, CNN Business . Η Αυστραλία είχε απαγορεύσει την ιστοσελίδα του Milo Yiannopoulos, μετά τα βάρβαρα και ρατσιστικά δημοσιεύματα που είχε κάνει  ακολουθώντας την σφαγή των μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου.