Το τέλος των κομμάτων της κρίσης | dete

Το τέλος των κομμάτων της κρίσης

ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Την «πτώση» του αντιμνημονιακού κινήματος στη χώρα σηματοδοτεί το τέλος κομμάτων που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν την περίοδο της κρίσης, ως ένα μέρος του ιδιότυπου χάρτη αγανάκτησης που δημιουργήθηκε και της  κυρίαρχης τάσης για έξοδο από τις συνήθεις πολιτικές φόρμες με καταδίκη κάθε παλιάς πρακτικής.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες  έμειναν εκτός εκλογικής κούρσας μετά από μια θορυβώδη παρουσία στην κυβέρνηση και εκτός αυτής, ο Σταύρος Θεοδωράκης είδε το «Ποτάμι» του να αδειάζει μετά από μια πορεία σύγχυσης ως προς την ταυτότητά του, η Ένωση Κεντρώων έφτασε ένα βήμα πριν τη διάλυση μετά από μια διαδρομή  από την οποία δεν έλειπαν τα ευτράπελα και ο Λαφαζάνης αποχαιρέτησε τον εκλογικό στίβο και τη ΛΑΕ.

Τα κόμματα που διεκδίκησαν ρόλο στο πολιτικό σκηνικό την περίοδο της κρίσης, έλαβαν το μερίδιό τους, κάποια στιγμή έδωσαν την εντύπωση ότι ήρθαν για να μείνουν και αμέσως μετά έπεσαν θύματα της ίδιας της νοοτροπίας τους, αλλά και της αλλαγής του πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού. Ήρθαν με λίγα λόγια ως έφιπποι των συγκυριών και ως τέτοιοι αναχωρούν.

Κοντά σε όλα αυτά και η πολιτική πόλωση η οποία εξακολουθεί να διαμορφώνει δύο «μέτωπα» σε ένα παιχνίδι που δεν κατέστη δυνατόν να αλλάξει από τη μεταπολίτευση έως σήμερα.

Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων, οι ΑΝ.ΕΛ. κατεξοχήν δημιούργημα του «αντιμνημονιακού κινήματος» οι οποίοι εμφανίστηκαν στα πράγματα για να εκπροσωπήσουν ένα μέρος του ακροατηρίου της ΝΔ που ήθελε να εκφράσει την αντίθεσή του στα μνημόνια, τα οποία στη συνέχεια και ο ίδιος ο Καμμένος εφάρμοσε. Η νέα πολιτική και εκλογική σύγκρουση  ανάμεσα στη μεταμνημονιακή κεντροδεξιά της ΝΔ και τη μεταμνημονιακή κεντροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε χώρο για αυτόν.

Ούτε για τον αντίποδά του, το «Ποτάμι», υπάρχει πλέον χώρος. Το κόμμα του Σταύρου θεοδωράκη ήρθε για να εκφράσει την ανάγκη για μια νέα αντίληψη γύρω από την πολιτική και να συγκρατήσει ψηφοφόρους που έρχονταν δυσαρεστημένοι από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αλλά δε ήθελαν να ενταχθούν στο αντιμνημονιακό μέτωπο. Κατάφερε να αντέξει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις όμως και αυτό βρέθηκε αντιμέτωπο με τον αναδυόμενο νέο δικομματισμό τον οποίο εκ της συστάσεώς του ήθελε να αντιπαλέψει.

(εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)