Το δημοψήφισμα των Ευρωεκλογών | dete

Το δημοψήφισμα των Ευρωεκλογών

Της Χριστίνας Αλεξοπούλου
Στις 4 εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωκοινοβούλιο που πραγματοποιήθηκαν από τότε που συμπλήρωσα τα 18 και απέκτησα δικαίωμα ψήφου, το ποσοστό συμμετοχής διαφοροποιείται σημαντικά, από άνω του 70% (70,2% το 1999), έως σχεδόν 50% (52,5% το 2009).
Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, το 2014, ψήφισαν μόλις 59% των συμπολιτών μας, ενώ 10 χρόνια νωρίτερα, το 2004, η συμμετοχή ήταν περίπου 63%, όση δηλαδή και αυτή του δημοψηφίσματος του 2015 (62%).
Τα νούμερα αυτά βέβαια είναι συνάρτηση των ιδιαίτερων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συγκυριών που κυριαρχούν σε κάθε εποχή, οπότε από μόνα τους δεν προσφέρονται για την εξαγωγή διαχρονικών συμπερασμάτων. Υποδεικνύουν, όμως, ότι ως πολίτες προσερχόμαστε μαζικά στις κάλπες των ευρωπαϊκών εκλογών, όταν το δίλημμα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι κρίσιμο, όπως ακριβώς συμβαίνει με την αναμέτρηση της 26ης Μαΐου.

 

Δημοψήφισμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει τις Ευρωεκλογές του 2019 ως δημοψήφισμα αξιολόγησης μιας αποτυχημένης κυβέρνησης, ζητώντας τη θετική ψήφο μας υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Στην άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του επιχειρούν να ενισχύσουν την αποχή, μπερδεύοντας τους πολίτες με την ταυτόχρονη διεξαγωγή τουλάχιστον 3 εκλογών (ευρωπαϊκών, περιφερειακών και δημοτικών) την ίδια ημέρα και εκμεταλλευόμενοι κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο που διαθέτουν, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγουν την επικείμενη συντριβή. Δεν θα είναι έκπληξη, μάλιστα, αν τις επόμενες εβδομάδες προκηρυχθούν και εθνικές εκλογές για τις 26 Μαΐου, οπότε η αναμέτρηση θα γίνει τετραπλή, δηλαδή το μπέρδεμα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Εμείς όμως πρέπει να δώσουμε δυναμικά το «παρών» και να δείξουμε τον δρόμο της εξόδου στον Αλέξη Τσίπρα και την ετερόκλητη πολιτική παρέα του, αφού εκ των πραγμάτων η ψήφος μας έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα.
Να ψηφίσουμε όλοι
Πρέπει η συμμετοχή μας σε αυτές τις Ευρωεκλογές να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, διότι το διακύβευμα είναι τεράστιο. Στην Ελλάδα, μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα σηματοδοτήσει την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την απαλλαγή της χώρας από την πρωτοφανή εθνική, θεσμική, οικονομική και κοινωνική παρακμή, στην οποία μας έχουν βυθίσει οι πολιτικές που εφαρμόζονται από το 2015. Στην Ευρώπη, μια ακόμα νίκη (η 5η) για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, θα ενισχύσει τον ρόλο της χριστιανοδημοκρατικής, κεντροδεξιάς παράταξης, ως ανάχωμα απέναντι στις ιδεολογικές και πολιτικές ακροβασίες των δυνάμεων που εκμεταλλεύονται τα μεγάλα προβλήματα των λαών για να τους παρασύρουν σε ακραίες επιλογές, καθοδηγούμενες από τον ίδιο λαϊκισμό που μαστίζει και την πατρίδα μας την τελευταία δεκαετία.
Σε 48 ημέρες από σήμερα, καλούμαστε και πάλι να αποφασίσουμε για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αυτή τη φορά, δεν έχουμε την πολυτέλεια της αποχής. Πρέπει λοιπόν να μεταφέρουμε το κρίσιμο αυτό μήνυμα στο προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό μας περιβάλλον, ώστε η συμμετοχή να είναι η μεγαλύτερη δυνατή. Στις 26 Μαΐου κρίνονται πολλά στις κάλπες - τόσο της Ευρωβουλής, όσο και της Αυτοδιοίκησης. Κανείς μας δεν πρέπει να λείψει. Ας είμαστε όλοι εκεί!

 

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου (www.xalexopoulou.gr) είναι πολιτικός μηχανικός και Επιχειρηματίας. Εχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και νομαρχιακή σύμβουλος Αχαΐας. Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), εκλεγμένη με την παράταξη που υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία.

error: Alert: Content is protected !!