Τα Παλαιά Σφαγεία ξαναπαίρνουν ζωή! ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2020 Ο ΧΩΡΟΣ | dete

Τα Παλαιά Σφαγεία ξαναπαίρνουν ζωή! ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2020 Ο ΧΩΡΟΣ

Προχωρούν χωρίς κανένα πρόβλημα τα έργα στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας με σκοπό τη μετατροπή του πρώην πολυχώρου σε Κόμβο Δημιουργίας με επίκεντρο το Πατρινό Καρναβάλι. Μάλιστα την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν στο χώρο εκπρόσωποι των Ελλήνων και Ιταλών εταίρων του έργου SPARC, όπου και διαπιστώθηκε η πορεία υλοποίησης του έργου. Κύριος άξονας είναι η διαμόρφωση των χωρών των Παλαιών Σφαγείων σε Κέντρο Δημιουργικής Βιομηχανίας, με βάση σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου. Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από Απρίλιο, τότε δηλαδή που υπογράφηκε η σύμβαση και εγκαταστάθηκε το εργοτάξιο του αναδόχου. Η μέγιστη διάρκεια της σύμβασης είναι μέχρι τον Απρίλιο του 2020, βέβαια όλα δείχνουν πως το έργο θα παραδοθεί αρκετά νωρίτερα.

Αναμένεται να γίνει ανακαίνιση του συγκροτήματος και θα διαμορφωθούν χώροι για την δημιουργική βιομηχανία.

8 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Η τελική διαμόρφωση των χώρων των Παλαιών Σφαγείων θα περιλαμβάνει οκτώ διαφορετικά τμήματα τα περισσότερα από τα οποία έχουν να κάνουν με το καρναβάλι της Πάτρας. Θα υπάρχει χώρος προβολής του Πατρινού καρναβαλιού καθώς και χώρος προβολής της ιστορίας του Καραγκιόζη. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να μάθουν μέσω παρουσίασης και τον τρόπο εργασίας του δημιουργού φιγούρων του Καραγκιόζη. Επίσης θα υπάρχει και ένας χώρος παρουσίασης καρναβαλικών δημιουργιών, στολών, καπέλου, μάσκας και άλλων κατασκευών, με παρουσίαση της δουλειάς των δημιουργών σε πραγματικό χρόνο, ενώ σε ξεχωριστό χώρο θα παρουσιάζεται η διαδικασία κατασκευής και αναπαραγωγής προϊόντων των δημιουργών με χρήση τεχνολογιών 3D scanning και 3D printing. Οι μικροί φίλοι και φίλες θα έχουν το δικό τους χώρο δημιουργικής απασχόλησης πάντα φυσικά με έμφαση στο καρναβάλι και τον Καραγκιόζη ενώ θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα και περιοδικές εκθέσεις συνυφασμένες με τις δράσεις του έργου. Τέλος, θα υπάρχει πολυχώρος εκδηλώσεων καθώς επίσης απαραίτητα θα είναι και τα κτίρια διοίκησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 2,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 980 χιλ. ευρώ είναι του Δήμου Πατρέων. Η χρηματοδότηση του Προγράμματος είναι 85% Ευρωπαϊκοί πόροι και 15% Εθνικοί πόροι.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΆΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 1903

Τα Δημοτικά Σφαγεία κατασκευάστηκαν επί Δημάρχου Βότση το 1903 στην ακτή Δυμαίων και είναι έργο του αρχιτέκτονα Γεωργίου Λυκούδη. Όλα ξεκίνησαν όταν τα παλιά σφαγεία στο μώλο του Αγίου Ανδρέου  αποδείχθηκαν ακατάλληλα για τις ανάγκες της πόλης. Τότε αρχίζουν να αναζητούν νέους χώρους και μετά από τη σχετική έρευνα,  αποφασίζεται η κατασκευή νέων στην οδό Ιτεών στις 26 Ιουνίου 1902. Το κτιριακό αυτό συγκρότημα, όπως άλλωστε αναφερόταν και  στον Τύπο της εποχής, καταλαμβάνει έκταση 20 στρεμμάτων. Δεσπόζει φυσικά το μεγάλο κεντρικό κτίριο το οποίο πλαισιώνεται από άλλα μικρότερα που στέγαζαν βοηθητικούς χώρους και γραφεία.

Τα σφαγεία της Πάτρας σταμάτησαν να λειτουργούν το 1995 και αργότερα αναπλάστηκαν από το πρόγραμμα URBAN, ένα έργο που υλοποίησε η ΑΔΕΠ. Λίγο πριν την πολιτιστική πρωτεύουσα, ο χώρος ενοικιάστηκε στον επιχειρηματία Κώστα Αντζουλάτο ο οποίος στην αρχή στόχευε στην παραγωγή και εμπορία μπύρας, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν και η μπύρα έμεινε να σερβίρεται μόνο εντός του καταστήματος. Τα σφαγεία έγιναν πολυχώρος με θεατρική σκηνή, καφέ, μπυραρία, αίθουσα συνεδρίων, φιλοξένησε γάμους και βαφτίσεις, ενώ εκεί στεγάστηκε ακόμη και ραδιοφωνικός σταθμός. Τον Μάρτιο  του 2014 ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγές για να διασφαλίσει αφενός  ότι θα εισπράξει όλα τα χρωστούμενα  από την χρήση του χώρου της "Πολιτείας" στα παλαιά σφαγεία και αφετέρου να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες για την έξωση. Το μισθωτήριο του χώρου είχε λήξει  στις 23 Ιανουαρίου του 2013.

Βίκυ Μαυρομάτη

(εφ. Κόσμος)