Στον «πύργο ελέγχου» της Ολυμπίας Οδού. Πάνω από 500 κάμερες εποπτεύουν την κυκλοφορία – ΒΙΝΤΕΟ | dete

Στον «πύργο ελέγχου» της Ολυμπίας Οδού. Πάνω από 500 κάμερες εποπτεύουν την κυκλοφορία - ΒΙΝΤΕΟ

Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας Ψαθοπύργου (Τομέα 2) μαζί με αυτό της Νέας Περάμου, ελέγχουν σε 24ωρη βάση 365 ημέρες τον χρόνο, οτιδήποτε συμβαίνει κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού και είναι σε θέση να παρέμβουν σε έκτακτα περιστατικά.
Το κέντρο Αγίου Βασιλείου επιβλέπει την Ολυμπία Οδό σε μήκος 100 χλμ, από την Πάτρα μέχρι το Ξυλόκαστρο, εκ των οποίων τα 20 χλμ είναι σήραγγες. Αλλά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να αναλάβει την διαχείριση της κυκλοφορίας σε όλο το μήκος του οδικού άξονα.
Η επίβλεψη της κυκλοφορίας, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του Τομέα 2, Ανδρέας Γαλάνης, γίνεται μέσα από 500 κάμερες, που είναι τοποθετημένες κατά μήκος του οδικού άξονα (μέχρι το Ξυλόκαστρο).
Επειδή πρακτικά είναι αδύνατον, τέσσερα άτομα που εργάζονται σε κάθε βάρδια στο κέντρο, να επιβλέπουν την εικόνα από τόσο πολλές κάμερες, το έργο αυτό έχει αναλάβει ένα ειδικό λογισμικό, που μπορεί και ξεχωρίζει οτιδήποτε μη φυσιολογικό γίνεται στον οδικό άξονα και τα προβάλλει κατά προτεραιότητα στην κεντρική οθόνη την εικόνα από τη συγκεκριμένη κάμερα, ώστε ο χειριστής να ενεργεί με βάση τα πρωτόκολλα.
Η εικόνα βιντεοσκοπείται και διατηρείται στη μνήμη των σέρβερ της εταιρείας για διάστημα 15 ημερών και αμέσως μετά, διαγράφεται αυτόματα.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού Παναγιώτης Παπανικόλας, το πιο δύσκολο περιστατικό που κλήθηκε να διαχειριστεί το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Ολυμπίας Οδού, ήταν το κλείσιμο του οδικού άξονα τον Ιανουάριο του 2017 λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.