Στην Πάτρα η avant premiere | dete

Στην Πάτρα η avant premiere

Στην Πάτρα, την πόλη που τη φιλοξένησε υπό την έννοια ότι εδώ έγιναν και τα γυρίσματα, έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Πάνθεον  η πρεμιέρα της ταινίας «Όταν οι πελαργοί ξανάρθουν» του Σπύρου Μαυραγάνη, γιου του πολιτικού Γιώργου Μαυραγάνη.

Η ταινία (στην φωτογραφία βλέπετε την αφίσα της που έχει στο φόντο τον φάρο της Πάτρας) αφορά δύο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα. Από την μία έχουμε έναν γέρο άνδρα που, καθώς πλησιάζει στο τέλος της ζωής του, αρχίζει να τρελαίνεται, νομίζοντας ότι θα τον πάρουν μαζί τους οι πελαργοί. Το σενάριο αντιμετωπίζει τους πελαργούς διαφορετικά απ’ ότι έχουμε συνηθίσει: ο κόσμος τείνει να τους συνδέει με τη ζωή και τα νεογέννητα μωρά, ενώ εμείς τους παρουσιάζουμε ως σύμβολα του θανάτου. Αυτή είναι όμως μόνο η μία πλευρά της υπόθεσης. Από την άλλη έχουμε τον έφηβο εγγονό του γέρου, ο οποίος ανακαλύπτει τις χαρές και τις πίκρες της ζωής καθώς ενηλικιώνεται. Θα μπορούσατε, λοιπόν, να πείτε ότι το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι το πώς εκπρόσωποι δύο διαφορετικών γενεών βλέπουν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης

«Έχουν γίνει γυρίσματα στην περιοχή της Παντάνασσας, στην Ακτή Δυμαίων, στα σοκάκια της παλιάς πόλης, στο Ρίο, στην οδό Κανακάρη, στα σκαλιά της Αγίου Ανδρέου και στον λόφο πάνω από το κάστρο.

«Οι Πατρινοί ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι» λέει ο σκηνοθέτης. «Τόσο οι ντόπιοι ηθοποιοί όσο και οι κάτοικοι που διευκόλυναν την παραγωγή (παραχωρώντας χώρους για τα γυρίσματα) αγκάλιασαν το έργο μας – ακόμη κι αν ορισμένοι το αντιμετώπισαν με κάποια καχυποψία. Να σημειωθεί ότι τη λέξη «καχυποψία» τη χρησιμοποιώ με την πιο θετική της χροιά».