Σπύρος Γιαννιώτης: “Η Ελλάδα και η Πάτρα φιλοξενεί μια μεγάλη διοργάνωση” | dete

Σπύρος Γιαννιώτης: "Η Ελλάδα και η Πάτρα φιλοξενεί μια μεγάλη διοργάνωση"

Είναι ένας αθλητής-θρύλος στο Οpen Water Swimming. Ο Σπύρος ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ, ο Ολυμπιονίκης, ο πρωταθλητής κόσμου, ο πρωταθλητής Ευρώπης, μια εξέχουσα φυσιογνωμία των σπορ.

Έχοντας αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση και ασχολούμενος με την προπονητική ο ασημένιος Ολυμπιονίκης στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων του Open Water Swimming το 2016 στο Ριο ντε Τζανέιρο θυμάται πάντοτε με νοσταλγία τις συμμετοχές του στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Τότε βεβαίως κολυμπούσε στην πισίνα, καθότι δεν είχε μετακομίσει ακόμη στην ανοικτή θάλασσα: «Το 2001 είχαμε μια καταπληκτική ομάδα στη σκυταλοδρομία 4Χ200 μέτρα μαζί με τον Δημήτρη ΜΑΓΓΑΝΑ, τον Νίκο ΞΥΛΟΥΡΗ και τον Ακη ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Πετύχαμε επίδοση 7:23.33, διαλύσαμε το πανελλήνιο ρεκόρ που ήταν 7:30.56 αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι νικήσαμε τους Ιταλούς που διέθεταν μια μεγάλη ομάδα. Αυτή η διοργάνωση ήταν πολύ σημαδιακή στην καριέρα μου».

Και συνεχίζει ο ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ: «Το 2005 στην Αλμερία κατέκτησα τρία μετάλλια: ασημένιο στα 400μ. ελεύθερο, ασημένιο στα 1.500μ. και χάλκινο στα 800μ. Η αλήθεια είναι ότι μια χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι οι αθλητές αντιμετωπίζαμε...πιο χαλαρά τους Μεσογειακούς Αγώνες. Όμως, είναι μια διοργάνωση που «ανάβει» τη σπίθα ειδικά στους νέους αθλητές ώστε να μπουν γερά στη διαδικασία του διεθνούς ανταγωνισμούς και να θέσουν νέους στόχους στην καριέρα τους».

Ο αθλητής θρύλος Σπύρος Γιαννώτης για τους Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας

Στην Πάτρα το πρόγραμμα του Open Water Swimming περιλαμβάνει τις κούρσες στα πέντε χιλιόμετρα: «Θα το χαρακτήριζα ένα διαρκές σπριντ, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο πιο δυνατός θα έχει τον πρώτο λόγο, διότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να ακολουθήσεις μια τακτική, ούτε μπορείς να κρατήσεις στάση αναμονής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι καλοί 1500ρηδες θα έχουν τον πρώτο λόγο, το αντίθετο μάλιστα. Περιμένω με ανυπομονησία τις κούρσες στην Πάτρα, διότι παρατηρώντας και τις συμμετοχές διαπιστώνω ότι έρχεται μια καινούργια φουρνιά αθλητών. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να τους δούμε, να τους ενισχύσουμε, να τους χειροκροτήσουμε και να απολαύσουμε τις κούρσες, που άλλωστε ταιριάζουν απολύτως στο πνεύμα της διοργάνωσης».

Και καταλήγει ο 39χρονος θρύλος της παγκόσμιας κολύμβησης: «Καλώ και εγώ από την πλευρά μου τους φιλάθλους να παρακολουθήσουν τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, τόσο το άθλημα μου, όσο και τα υπόλοιπα. Η Ελλάδα φιλοξενεί μια μεγάλη διοργάνωση στην οποία θα λάμψει το «μέλλον» των χωρών της Μεσογείου. Η Πάτρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί και τώρα».