Σκουπίδια και Δ. Ελλάδα: Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε χρόνου, ούτε ανοχής για διαμάχες και πολεμικές | dete

Σκουπίδια και Δ. Ελλάδα: Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε χρόνου, ούτε ανοχής για διαμάχες και πολεμικές

Του Αλχημιστή

 

Η ένταση που επικράτησε για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών εξαιτίας της δυσαρέσκειας Πελετίδη για το γεγονός ότι αναδείχθηκε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος πρόεδρος του

Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και κάποιες αντιπαραθέσεις τοπικιστικού χαρακτήρα, δεν είναι η κατάλληλη «συνταγή» για να καταστεί δυνατή η συνεργασία για την εξεύρεση λύσης σε ένα θέμα που αναμένεται να είναι το πιο καυτό της επόμενης τετραετίας: το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Πρόκειται για το γνωστό σενάριο- τρόπος ζωής- τρόπος δράσης που συμπυκνώνεται στο «δεν πέρασε ο δικός μας, πάμε για πόλεμο».

Με αυτό το σενάριο το οποίο η περιοχή της Πάτρας και της Αχαΐας, υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει μείνει στάσιμη την ώρα που άλλες περιοχές κινούνται με αξιοσημείωτη ταχύτητα προς το  μέλλον, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε χρόνου, ούτε ανοχής από την πλευρά των πολιτών. Και όταν μιλάμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών δεν υπάρχουν και περιθώρια για περαιτέρω λάθη. Όλοι θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να προβούν σε γενναίους συμβιβασμούς πριν τιναχτούν όλα στον αέρα.

 

Τετραγωνίζοντας τον κύκλο

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος θα κληθεί σύντομα, όπως είναι προφανές λόγω του ίδιου του «καυτού» αντικειμένου , να τετραγωνίσει τον κύκλο, επιδιώκοντας τη συναίνεση, μέσω μιας θεμιτής συνεννόησης. Έκκληση για συναίνεση και πρόσκληση για συνεργασία έκανε άλλωστε ο κ. Αλεξόποθλος και στις πρώτες δηλώσεις επί τη αναλήψει των καθηκόντων του.

Με την Ξερόλακα να μην έχει κλείσει, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης καλείται να επιδείξει πρώτος ένα συναινετικό πρόσωπο.

Υπερβαίνοντας τις όποιες πικρίες του, του δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσει τώρα ένα πνεύμα ανωτερότητας, επιλέγοντας την οδό της συνεργασίας, βάζοντας το (μητροπολιτικό) Δήμο Πατρέων στη θέση του οδηγού, ώστε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

 

Ο Εθνικός ο σχεδιασμός και οι

προσωπικές πολιτικές

 

Παράλληλα, εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η προώθηση από την κυβέρνηση ενός εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την άσκηση προσωπικών πολιτικών σε στενά τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Οι πάντες θα μπουν υπό την ομπρέλα μιας εθνικής πολιτικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός μείζονος θέματος, στην οποία σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι ΣΔΙΤ. Δηλαδή, οι συμπράξεις του δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό.

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Προτεραιότητα είναι η ενθάρρυνση ΣΔΙΤ στο κρίσιμο αντικείμενο διαχείρισης απορριμμάτων. Κομβικό σημείο για τη μείωση απορριμμάτων που θάβονται η ανάκτηση βιοαπορριμμάτων. Με ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας μπορούμε να ανακτήσουμε σε ποσοστό 50% τα βιοαπορρίμματα από πράσινους κάδους καθώς σήμερα είναι 6%. Ενίσχυση της διαλογής βιοαπορριμάτων και από τους μπλε κάδους για επεξεργασία του υπόλοιπου 30%».

Και ο νοών, νοείτω…

(εφ. 7 Νέρες Ενημέρωση)