Σκληρή κριτική των Γερμανών κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν | dete

Σκληρή κριτική των Γερμανών κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν

Σε υψηλούς τόνους ασκούν πλέον κριτική στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν οι ηγέτες των γερμανικών κομμάτων CDU και CSU, μετά τη νέα επίθεσή του κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η πρόεδρος του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ –Καρενμπάουερ απείλησε με διακοπή των τακτικών συνομιλιών με το κόμμα του Ορμπαν Fidesz. Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές Μάνφρεντ Βέμπερ κάλεσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό να αντιληφθεί ότι απομακρύνεται διαρκώς από το ΕΛΚ.

Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, μέχρι στιγμής, το CSU της Βαυαρίας διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Όρμπαν, αλλά τώρα έρχονται επικριτικά σχόλια και από τον πρόεδρο του κόμματος Μάρκους Σέντερ. «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Όρμπαν δεν είναι αποδεκτές» δήλωσε ο Σέντερ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός «θα πρέπει να το αποδείξει εάν θέλει να ανήκει ακόμα στο ΕΛΚ».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης επίσης κράτησε αποστάσεις από τον Όρμπαν στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Η ουγγρική κυβέρνηση παρουσίασε μια αφίσα την περασμένη Δευτέρα, που εμφάνιζε τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, υπονοώντας ότι και οι δύο θέλουν να προωθήσουν την παράνομη μετανάστευση στην Ουγγαρία. Ο Όρμπαν σε πρόσφατο εθνικό διάγγελμα, σχολιάζοντας τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, ανέφερε: «Σταματάμε την πλειοψηφία που προωθεί τη μετανάστευση». Οι χώρες που στηρίζουν τη μετανάστευση, «στην ουσία δημιουργούν μεικτούς πληθυσμούς» είχε πει.

Η Κραμπ -Καρενμπάουερ δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ότι στο παρελθόν, στο ΕΛΚ, «συνεργαζόμασταν με τα αδελφά κόμματα για τη συνολική πρόοδο της Ευρώπης», πράγμα που συνίσταται στην ικανότητα η Ευρώπη να μην οδηγηθεί σε νέο διχασμό σε αμφιλεγόμενα θέματα. Ο στόχος αυτός «τίθεται σε κίνδυνο μετά από τις πρόσφατες ακατανόητες και αβάσιμες κατηγορίες του Fidesz υπό την ηγεσία του Όρμπαν, οι οποίες αποδυναμώνουν και βλάπτουν συνολικά το ΕΛΚ» τόνισε και πρόσθεσε:«Ωστόσο, εάν στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει πλέον κοινή κατανόηση των στόχων του ΕΛΚ, το μόρφωμα δεν θα έχει κανένα νόημα και θα λήξει» ανέφερε σχετικά με τις συνομιλίες με το Fidesz. «Εναπόκειται στην ουγγρική πλευρά να αποδείξει επαρκώς ότι αισθάνεται ότι ανήκει ακόμα στο ΕΛΚ».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ ζήτησε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό αλλαγή πορείας. «Ο Όρμπαν πρέπει να αλλάξει την κατεύθυνση που ακολουθεί», δήλωσε στο ZDF. Το βασικό ερώτημα παραμένει «εάν όλοι μας ξεκάθαρα», τηρούμε και εφαρμόζουμε τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. «Στο θέμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμες οι εκπτώσεις, ούτε για εμένα ούτε για τον Ορμπαν, εντός του ΕΛΚ ή εκτός του ΕΛΚ» δήλωσε ο Βέμπερ.

Μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung, ο Βέμπερ τόνισε ότι στην Ουγγαρία ελήφθησαν «ανεπίτρεπτες» αποφάσεις. «Και για τον λόγο αυτό έχουμε σκληρή στάση απέναντι στη χώρα» πρόσθεσε αναφερόμενος στο πρόσφατο εθνικό διάγγελμα του Όρμπαν και την αντι-μεταναστευτική εκστρατεία κατά του Γιούνκερ που προκάλεσαν «μεγάλη έλλειψη κατανόησης και ενόχλησης στο ΕΛΚ». Ο Βέμπερ θεωρεί «κάποιες διατυπώσεις απαράδεκτες» και πιστεύει ότι με το θέμα θα ασχοληθεί το CDU και το CSU, όπως αναφέρει το DPA.