Σάντσεθ: “Να δώσουμε απαντήσεις από τα αριστερά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα” | dete

Σάντσεθ: "Να δώσουμε απαντήσεις από τα αριστερά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα"

Δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε συνέντευξή του στην El Pais τόνισε ότι «αυτή είναι η τεράστια ευκαιρία που έχουμε από την επόμενη της 28ης Απριλίου: Να δώσουμε απαντήσεις από τα αριστερά στις νέες προκλήσεις της Ισπανίας του 21ου αιώνα».

Ο Σάντσεθ δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει και με άλλους συμμάχους, τονίζοντας ότι προσπαθεί να κινητοποιήσει τους προοδευτικούς για να αποτραπεί η επάνοδος της δεξιάς σε συνεργασία με την Ακροδεξιά όπως έγινε στην Ανδαλουσία. «Η δεξιά και η άκρα δεξιά επιδιώκουν να κάνουν στην Ισπανία αυτό που κάνουν στην Ανδαλουσία. Το μόνο κόμμα που μπορεί να σταματήσει τη δεξιά και την άκρα δεξιά είναι το σοσιαλιστικό κόμμα» υποστήριξε ο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Μαριάνο Ραχόι, όταν ήταν πρόεδρος της κυβέρνησης, «ένα από τα πράγματα που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι μιλούσε ήδη για την άκρα δεξιά στην Ισπανία , το κόμμα Vox. Ποτέ δεν το έχω πει. Όταν ο Ραχόι ήταν πρωθυπουργός, το Vox απασχολούσε ήδη τη δεξιά, στις δημοσκοπικές της μελέτες.

Αυτό έχει πολλά να κάνει με την αποτυχία του πολιτικού σχεδίου της δεξιάς όσον αφορά τη δημοκρατική αναγέννηση, σχετικά με την καταπολέμηση της ανισότητας, η οποία είναι ένα από τα βασικά κακά που έχει η χώρα μας. Η ακροδεξιά πάντα υπήρχε στη χώρα μας, εκτός ή εντός του Λαϊκού Κόμματος. Είναι μια πραγματική απειλή και είναι μια τρομακτική ακροδεξιά, γιατί μιλάμε για ανθρώπους που υμνούν τον Φράνκο, που αρνούνται το Ολοκαύτωμα, που λένε ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια φάρσα, ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που δεν υπάρχει» είπε ο Σάντσεθ και πρόσθεσε:

«Είναι σαφές ότι υπάρχει μια πραγματική απειλή και δεν μπορώ να κρύψω κάτι που νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους Ισπανούς να γνωρίζουν. Οι εχθροί της Ευρώπης δεν είναι μόνο έξω. Είναι και μέσα. Υπάρχει μια αντιδραστική κίνηση. Ένα από τα στοιχεία που μου έκανε εντύπωση είναι ότι, σύμφωνα με μια έρευνα που διάβασα πριν από λίγες ημέρες, η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που είναι πιο απαισιόδοξη για το μέλλον των παιδιών μας. Αυτός ο φόβος για το μέλλον είναι ακριβώς αυτό που εκτρέφει την αντίδραση...

Σε επτά χρόνια διακυβέρνησης του Λαϊκού κόμματος, η Ισπανία ανέβηκε στην τρίτη θέση στην Ευρώπη στην παιδική φτώχεια. Περίπου 2.360.000 παιδιά υποφέρουν ή κινδυνεύουν από παιδική φτώχεια. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα, όπως η αύξηση του επιδόματος τέκνου για τις οικογένειες με λιγότερους οικονομικούς πόρους. Η δέσμευσή μου είναι να εξαλείψουμε την παιδική φτώχεια μέσα σε τέσσερα χρόνια».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Σάντσεθ σχολίασε: «Μπορώ να έχω μόνο λόγια ευγνωμοσύνης για τον κ. Ιγκλέσιας και το κόμμα του. Υπάρχει ένα μάθημα αυτούς τους δέκα μήνες και αυτό είναι ότι η αριστερά μπορεί να πετύχει όταν θέλει και κάνει καλά πράγματα για την κοινωνική πλειοψηφία αυτής της χώρας. Αυτή είναι η τεράστια ευκαιρία που έχουμε από την επόμενη 28η Απριλίου: Να δώσουμε απαντήσεις από τα αριστερά στις νέες προκλήσεις της Ισπανίας του 21ου αιώνα.

Ο Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι δεν αντιτίθεται στην ιδέα του κυβερνητικού συνασπισμού των αριστερών δυνάμεων μετά τις εκλογές. «Η είδηση την Κυριακή θα είναι ότι η Ισπανία συνεχίζει να προχωράει. Δεν έχω κληρονομική ή μονοπωλιακή αίσθηση της εξουσίας. Αλλά, επιμένω, ότι το πρόβλημα δεν είναι η πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Ισπανία την 29η Απριλίου, αλλά η 28η Απριλίου. Γι 'αυτό είπα στον Ιγκλέσιας να μιλήσουμε για την κινητοποίηση όλων των προοδευτικών πολιτών».