Σάλος στην Γαλλία: “Συμμορία” δημοσιογράφων εκφόβιζε χρήστες του διαδικτύου | dete

Σάλος στην Γαλλία: "Συμμορία" δημοσιογράφων εκφόβιζε χρήστες του διαδικτύου

Σάλο προκαλούν στη Γαλλία οι αποκαλύψεις για τη δράση της λεγόμενης «Συμμορίας του LOL», μίας ομάδας που παρενοχλούσε και εκφόβιζε συστηματικά χρήστες του Διαδικτύου από το 2010, και μεταξύ των μελών της ήταν άνθρωποι που σήμερα εργάζονται ως δημοσιογράφοι και διαφημιστές.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, από την διαδικτυακή υπηρεσία διασταύρωσης ειδήσεων Checknews της γαλλικής εφημερίδας Liberation. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη «Συμμορία του LOL» ανήκαν περίπου 30 δημοσιογράφοι και άλλα πρόσωπα που φέρονται να παρενοχλούσαν άλλους δημοσιογράφους και bloggers, κυρίως γυναίκες και ακτιβίστριες του φεμινιστικού κινήματος στο Twitter.

Ένα από τα θύματα, η Μελανί Βανγκά, δημιουργός του Podcast «Tchip», κατήγγειλε ότι παρενοχλήθηκε επειδή ήταν γυναίκα και μαύρη, ενώ η πρώην blogger Καπισίν Πιό υποστήριξε πως τα μέλη της ομάδας την παρενοχλούσαν για χρόνια, αναρτώντας επεξεργασμένες φωτογραφίες και βίντεο.

Αντίστοιχες καταγγελίες έκαναν η Νταριά Μαρξ, την οποία τα μέλη της ομάδας παρενοχλούσαν λόγω των κιλών της και των ανοιχτά φεμινιστικών της απόψεων, και ο blogger Ματιάς Ζαμπόν-Πουιγιέ, ο οποίος έκανε λόγο για ανώνυμες προσβολές και για φωτομοντάζ πορνογραφικού περιεχομένου, το οποίο μάλιστα φέρεται να διαμοιράστηκε και σε ανηλίκους.

Μετά τις αποκαλύψεις, η διεύθυνση της εφημερίδας Liberation ανακοίνωσε ότι δύο δημοσιογράφοι της τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, καθώς τα ονόματά τους ενεπλάκησα στην υπόθεση. Το ίδιο συνέβη και με τον αρχισυντάκτη του πολιτιστικού περιοδικού Inrocks, Νταβίντ Ντουσέ, που παραδέχθηκε ότι έκανε «τηλεφωνικές φάρσες».